Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5

Surroundljud från översta hyllan

Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.

Av / 2023-03-28 - 10:00
Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5
Audun Hage

Av alla soundbar-systemen i det här grupptestet har Sony den bredaste ”fronten” Toppmodellen HT-A7000 är hela 130 centimeter bred och gjord för att matcha större TV-skärmar, både visuellt och ljudmässigt. Här har vi satt ihop Sony-värstingen med den största subwoofern (SA-SW5) och de största surroundhögtalarna (SA-RS5) Sony kan leverera, för att se hur långt vi kan komma!

Foto: Sony

Sony HT-A7000

På egen hand kan HT-A700 skryta med ett 7.1.2-högtalarsystem och när vi lägger till en extern subwoofer och bakhögtalare med dedikerade höjdkanaler växer konfigurationen till 7.1.4.

Sony-högtalarna finns bara i svart och passar nog förmodligen bäst för dedikerade TV-rum. Som jämförelse finns Sonos i både svart och vitt, vilket gör att de kan glida in mer obemärkt i olika vardagsrumsmiljöer.

Det här är ganska uppenbart högtalare för dig som är mer intresserad av prestanda än design. Men de har ändå ett hyfsat diskret utseende med en blandning av perforerade metallgaller och svart högtalartyg. Det enda som glittrar är en blank yta på ovansidan.

Foto: Sony

Installation

Sony-paketet är relativt enkelt att installera, men kräver lite jobb i menyerna innan alla högtalare pratar med varandra. Soundbaren är utrustad med en separat skärmmeny som man kommer åt när den är ansluten till HDMI-ingången på din TV. Där går du bland annat igenom Sonys förstagångsinställning med rumskorrektion som ”3D-mappar” rummet och justerar frekvensgång och fördröjning till de olika kanalerna. Har du en nyare Sony-TV kan du även använda Center Sync-funktionen som kombinerar TV:ns egna högtalare med soundbaren.

Anslutningsmöjligheterna är bra och med två extra HDMI-ingångar på själva soundbaren kan du ansluta olika videokällor (till exempel en PlayStation eller Apple TV) och skicka videosignalerna vidare till skärmen. Det ingår en fjärrkontroll, men det går även att fjärrstyra med TV:ns fjärrkontroll (via HDMI CEC). Det enda vi undrar över är att vi måste vrida upp volymkontrollen på TV:n relativt högt för att få förväntad ljudnivå.

Sony har varit bussiga nog att göra en egen skärmmeny till HT-A7000 som visas på TV-skärmen. (Foto: Audun Hage)

Ljudet

Efter den första ljudinställningen var avklarad började vi genast med säsong 5 av F1-dokumentären Drive to survive. Den populära Netflix-serien har ett välproducerat men krävande Atmos-ljudspår.

Det som imponerar direkt på oss med Sony är den starka och tydliga röståtergivningen som är väl förankrad i mitten. Mercedes-chefen Toto Wolffs karaktäristiska österrikiska accent framträder klart och tydligt mot oss, med fin närvaro och tyngd.

Sonys soundbar har också en övertygande bred ljudbild fram. När vi spelar krigsfilmen På västfronten intet nytt är det tydliga skillnader mellan ljudeffekterna från vänster-, höger- och centerkanalen. Den fina kanalseparationen gör att panoreringseffekterna blir tydligare och matchar handlingen på 75-tummaren vi testade med.

När resten av ljudmixen får breda ut sig får vi också en realistisk känsla av rörelse mellan kanalerna. Kulorna viner förbi rakt ovanför våra huvuden! Bakhögtalarna SA-RS5 bidrar med både surround- och höjdeffekter bakifrån. De matchar soundbar-klangen och hjälper till att stänga ”ljudbubblan” runt oss på ett övertygande sätt.

SA-SW5-subwoofern är en seriös baskanon som levererar stram, ren, detaljerad och hård djupbas, inte bara oexakt ”mullerbas”. Den bidrar helt klart till att lyfta upplevelsen.

Det fina samspelet mellan front- och bakkanalerna märks extra tydligt när vi spelar musik i 3D-format. Grammy-nominerade Tuvayhun fyller rummet med en varm, fyllig och detaljerad sångröst och vi kan tydligt placera de olika instrumenten i ljudbilden. Samtidigt gräver sig kyrkorgeln ner sig riktigt djupt i avgrunden och får väggarna i testrummet att skaka!

Slutsats

Det här soundbar-högtalarsystemet från Sony är ett av de dyrare på marknaden, men levererar också hög kvalitet i alla avseenden. Med en kraftfull soundbar längst fram, ackompanjerad av en välmatchad subwoofer och surroundhögtalare, får du en anläggning som behärskar både film och musik bättre än de flesta.

Obs! Om du tycker att priset på det här paketet är i styvaste laget kan vi nämna att vi även har god erfarenhet av lillebror HT-A5000 i ett liknande system. Om du har ett mindre rum och en mindre TV kan den vara ett prisvärt val, men vi rekommenderar ändå den stora versionen av subwoofern och bakhögtalarna för bästa möjliga ljud!

Läs också Det bästa Sony-köpet? Sonys mellersta soundbar drämmer till med övertygande surroundljud. Men hur bra är HT-A5000 om man jämför med Sonos Arc?
Karakter
Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5
High End

Ljud & Bild tycker

Sony levererar en stor och luftig surroundljudbild med klara röster. Högtalarna kan spela högt och tydligt med saftig dynamik i basen. Priset är högt och den breda soundbar-högtalaren kräver plats.

Också i detta test:

6 highend-soundbars

JBL Bar 1300

Superbra bioljud för pengarna

JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

JBL serverar en stor och dynamisk ljudbild med intensiv djupbas och en övertygande surroundeffekt. Plus i kanten för bra anslutningar och helt trådlösa bakhögtalare.
Beroende på om bakhögtalarna är inkopplade eller inte kan Bar 1300 vara relativt platskrävande.
Läs hela testet

Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Äntligen, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Sonos-systemet omringar oss med ett tättpackat och detaljerat surroundljud. Bakhögtalarna skapar en massiv surroundljudbild som hänger ihop väl med soundbar och subwoofer.
Med potenta bakhögtalare är priset högt. Saknar stöd för ljudformatet DTS:X.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Övertygar utan bakhögtalare

Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Mycket stor och omslutande ljudbild, även utan bakhögtalare. Klart, öppet och dynamiskt ljud. Automatisk rumskalibrering.
Lite tam subwoofer. Kan inte byggas ut med bakhögtalare.
Läs hela testet

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Väldigt naturligt och fint ljud. Dialogen låter lysande i mellanregistret och basen har bra tonalitet.
Subwoofern saknar tryck, bakhögtalarna är svåra att synkronisera rätt i tid i förhållande till resten. Utan topphögtalare är Dolby Atmos-effekten starkt begränsad. Ingen rumskalibrering.
Läs hela testet

LG S95QR

Försök igen, LG

Den ser väldigt häftig ut på papperet. Men LG:s soundbar faller igenom där det räknas som mest.

Omringande surroundljud, även ovanifrån. Lätt att använda. Rumskorrektion.
Ljudet saknar upplösning, speciellt i diskanten. Pulserande brus från subwoofern vid låga ljudsignaler. Subwoofern är inte tillräckligt välkontrollerad och man hör tydligt var den är placerad.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Säger inget som stör

Bärbar retro-fullträff

Toppljud till lågpris

Speldosan

Ljud & Bild
Rulla till toppen