Sennheiser har äntligen gett oss en billigare soundbar än den gigantiska – och svindyra – Ambeo Soundbar, som på senare tid har fått tillnamnet ”Max”. Nya Ambeo Soundbar Plus är mindre, men kan i gengäld paras ihop trådlöst med inte bara en enda utan upp till fyra(!) Ambeo Sub-bashögtalare. I testet har vi nöjt oss med en enda subwoofer.
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus
Sennheiser utlovar ”otroligt” surroundljud från Ambeo Soundbar Plus, helt utan externa bakhögtalare. De flesta populära ljudformaten stöds, inklusive Dolby Atmos och DTS:X.
Sennheiser har 7.1.4-surroundljud, även om soundbar-högtalaren bara har fem element i horisontalplanet och fyra på ovansidan. Sennheiser använder det som kallas ”channel mapping”, där de två extra kanalerna bearbetas individuellt i processorn, och sedan delar de andra elementen på jobbet med att återskapa de två kanalerna.
Samma sak görs med subwooferkanalen, eftersom det inte finns några separata soundbar-baselement. Ändå hävdar Sennheiser att det ska finnas mer än tillräckligt med bas för de flesta människors behov.
Ambeo Sub
Tja. Vi har lyssnat på soundbaren med och utan sub, och även om den klarar sig ungefär lika bra som Sonos Arc utan sub (läs: tillräckligt bra) så är det ingen tvekan om att vi rekommenderar Ambeo Sub också.
Den går ända ner till 27 Hz och har en kraftfull 350-watts klass D-förstärkare ombord. Den kostar 7 500 kr dessutom, men vi hade inte velat vara utan den. Frågan är förstås om det inte är lite överdrivet att köpa fyra stycken och koppla ihop dem, även om man kan!
Rumskorrektion
Som de flesta andra i highend-klassen har Ambeo Soundbar Plus inbyggd rumskorrektion så att den anpassar ljudet efter rummet den står i. Den är utrustad med fyra mikrofoner som plockar upp ljudet från rummet och justerar ljudet efter resultatet. Både klangbalans och tidsfördröjning korrigeras, för både soundbar-högtalaren och subwoofern.
Rumskorrektionen går snabbt och smidigt.
Anslutning
Ambeo Soundbar Plus ansluts enkelt till hemnätverket via Google Home-appen. Sedan dyker högtalaren upp i Sennheiser Smart Control-appen, där den kan kalibreras till rummet. Det tar cirka 3 minuter med svepande testsignaler.
Ambeo Soundbar Plus har eARC på HDMI-utgången för att få ljud från TV:n så enkelt som möjligt. Dessutom har den två HDMI-ingångar, där man till exempel kan koppla in en spelkonsol och en kabel-TV-box eller Apple TV.
Ljudet
Vi blir imponerade av en väldigt stor ljudbild, även utan bakhögtalare och trots relativt kompakta fysiska mått. Dessutom är klangen i dialoger, sångröster och musikinstrument mer naturlig och fylligare än med Sonos Arc. Det här är genomgående riktigt bra.
Ljudet är kanske inte fullt lika varmt som med Sony HT-A7000, men det har bättre upplösning i övertonerna än både JBL Bar 1300 och LG S95QR. Flickan och ”mamman” som sjunger i Rachel’s Song på albumet Tuvayhun, släppt på 2L med Morten Lindberg bakom spakarna, låter verkligen snyggt. Rummet är stort, men kanske lite diffust. När man skapar en surroundeffekt genom fasmanipulation får man inte samma exakta placering av de olika elementen som om man har högtalare runtomkring sig.
Sennheisers största nackdel är nog subwoofern. Det är slappare än hos både JBL och Sony. Både musik och explosionerna i nyinspelningen av På västfrontet intet nytt är inte heller särskilt fysiska. Sennheisers subwoofer krossar visserligen LG:s, men det räcker inte riktigt. Vi har stor förståelse för den som vill lägga till en extra subwoofer – eller tre! Fast då expoderar även prislappen.
Sedan måste det påpekas att även om soundbaren skapar imponerande surroundljud på egen hand så hade det blivit ännu bättre med ett par bakhögtalare. Då får man ännu mer precist surroundljud och dessutom frigörs högtalarelementen längst fram och kan koncentrera sig på annat. Vilket ger ännu bättre dynamik och ett ännu mer naturligt ljud.
Slutsats
Sennheiser Ambeo Soundbar Plus är ett imponerande stycke arbete. Detta är soundbar-högtalaren som är bäst i klassen på att skapa en holografisk ljudbild utan separata bakhögtalare. Den låter fint med musik och film, med mellanregistret som sitt största plus. Dynamiken är också bra, och vi tror på vad vi hör.
Subwoofern hade mycket väl kunnat vara kraftfullare och vi önskar att man kunde lägga till bakhögtalare för att få ett ännu mer exakt surroundljud.
Också i detta test:
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser