Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Kombo Audio Kombo Sound System

Mobilt PA-system för kreativa musiker

Kombo Sound System är ett spännande, mobilt PA-system som är rena rama Kinderägget. Med trådlösa anslutningar, inbyggda DSP-effekter – och Bluetooth.

Av / 2024-05-21 - 09:00
Kombo Audio Kombo Sound System
Geir Gråbein Nordby

Med nya Kombo Sound System har det danska företaget Kombo Audio tagit ett rejält kliv mot att förändra vårt sätt att tänka på bärbara PA-system. Systemet är nämligen inte bara en aktiv högtalare, utan en komplett trådlös ljudlösning som kan anpassas till alla behov.

Kombo Sound System lifestyle 4
Foto: Kombo Audio

Trådlös och kraftfull

Hjärtat av systemet är den kraftfulla Kombo-högtalaren, som med sina 120 watt och 8-tums koaxialelement utlovar ett imponerande ljud i en kompakt storlek. Den är också batteridriven, med upp till 20 timmars batteritid. Det är dubbelt så länge som Bose S1 Pro+ och lär räcka för en hel dags arbete som gatumusikant. Jag skulle däremot inte satsa en dagslön på att den håller hela nästa dag.

Men det som skiljer Kombo-systemet från mängden är dess unika modulära konstruktionen.

KAS together with bg (good but a bit unsharp)
Kombo Sound System har unika trådlösa mottagare som dockas till magnetfästen på högtalaren och överför ljudet till den optiskt. Ljudet från instrumentet skickas trådlöst med hjälp av en bodypack-sändare. Foto: Kombo Audio

Unika Li-Sound-moduler

Högtalaren har nämligen fyra specialutvecklade ”Li-Sound”-portar, där man kan koppla in upp till fyra trådlösa mottagarmoduler. Dessa dockas med hjälp av magnetism och överför ljudet optiskt till högtalaren.

Modulerna kallas KAM (Kombo Audio Microphone) för mikrofoner och KAS (Kombo Audio Strings) för instrument och fungerar som trådlösa mottagare för sina egna sändare. Det innebär att man kan koppla in både mikrofoner och instrument helt utan kablar. Mikrofonmodulen har även fantommatning för kondensatormikrofon.

Två mottagare ingår i förpackningen, en KAM och en KAS. Ytterligare mottagare måste köpas separat.

Kombo Sound System lifestyle 3
Foto: Kombo Audio

DSP-effekter

Kombo-systemet har flera äss i rockärmen. Bland annat har varje mottagarmodul inbyggd DSP med effekter som är anpassade för varje enskilt instrument. Instrumentmodulen har till exempel effekter som efterklang och värme för akustisk gitarr, dist och efterklang för elgitarr samt dist och kompressor för basgitarr. Tonkontroll (EQ) finns också.

Mikrofonmodulen har kompressor och efterklang, samt EQ som är optimerad för sång. Allt kan enkelt justeras med en intuitiv kontrollring på varje modul.

Kombo Sound System rear 2 GeirNordby
Trådbundna ingångar, utöver de trådlösa. Under kontaktpanelen sitter ett stort batteri. Foto: Geir Gråbein Nordby

Anslutningar – med och utan kabel

Dessutom har högtalaren diverse analoga ingångar: En obalanserad jack-kontakt för instrument, en XLR-ingång för dynamisk mikrofon och en stereolinjeingång för källor som keyboard eller DJ-utrustning. Den sistnämnda mixas automatiskt ned till mono.

För extra flexibilitet kan du streama musik eller backingtracks trådlöst via Bluetooth. Perfekt för gatumusikanter eller för musiker som vill öva med inspelat material.

Speaker handle (good)
Bärhandtagen kommer väl till pass. Foto: Kombo Audio

En utgång hade varit perfekt

Högtalaren har däremot inga utgångar. Det är inte särskilt vanligt, men när man får ett Kinderägg som detta kan jag inte låta bli att tycka att den hade varit helt komplett med en linjeutgång, så att man kan kunde ansluta en inspelare och spela in sina repetitioner eller framträdanden.

När vi ändå är inne på ämnet drömscenarier, vad sägs om en inbyggd stereo-ambiensmikrofon, bara för att kunna skicka önskat ljud från omgivningen vidare till utgången? Då hade man haft ett otroligt enkelt sätt att spela in sina minikonserter. Då skulle Kombo-systemet verkligen sticka ut som en allt-i-ett-lösning!

Dessutom hade jag velat att man kunde koppla ihop två högtalare i stereo. Det går visserligen att koppla en trådlös instrumentsändare till två mottagare och på så sätt skicka sina instrument till två högtalare samtidigt. Men det går inte att göra med Bluetooth från mobiltelefonen, då måste man välja en av högtalarna. Lösningen är att använda en kabel och ansluta den vänstra kontakten till den ena och den högra till den andra.

Kombo Sound System lifestyle GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Kombo Sound System imponerar

Högtalaren är tillräckligt intuitiv för att man egentligen inte ska behöva bruksanvisningen. För mig kom den dock väl till pass eftersom den ena av de förhandslagrade trådlösa modulerna tappade anslutningen och jag var tvungen att parkoppla om sändaren och mottagaren. Då måste ett par knappar på båda sidor och hållas inne, så är allt bra igen. Se till att ingen av modulerna sänder på samma kanal, från början ligger den ena på kanal 1 och den andra på 3. Åtta olika kanaler finns tillgängliga per modul, alla på 5 GHz-bandet.

De trådlösa modulerna fungerar utan någon märkbar fördröjning, så man får full känsla med instrumenten när man spelar.

Systemet låter bra, speciellt med gitarr. Jag var tvungen att dämpa bas- och mellanregistret en smula för att minimera färgningen, detsamma gjorde jag med mikrofonen. Jag blev också förvånad över hur mycket man måste skruva upp ljudnivån innan det kommer särskilt mycket ljud, men högtalaren har ändå en hel del att komma med när det är tillräckligt högt för att fylla vårt ganska dämpade rum på 30 kvadratmeter.

Kombo Sound System Instrument Bodypack with Guitar GeirNordby
Instrumenten kopplast till en separat bodypack. Foto: Geir Gråbein Nordby

Jag gillar ljudet av en akustisk gitarr bäst, med lite extra värme från DSP:n. Elgitarreffekterna funkar också, även om det distade ljudet är lite väl skarpt för mig. Det går att kompensera mycket med EQ och genom att välja pickup på elgitarren, men jag föredrar ändå att lägga på en ganska måttligt effekt (wetness).

Kompressorn på sång fungerar hyfsat, men min Sennheiser-mikrofon med MMD-945-kapsling (superkardioid) skulle nog behöva ännu lite hårdare kompression.

När det gäller de inbyggda klangerna har jag lite blandade känslor. Utklingning (decay) sker i lite grova steg, det låter lite ”karaoke-aktigt”, om man kan säga så. Jag föredrar att tillföra lite, men inte mycket. Annars låter den onaturlig.

Kombo Sound System Li-Sound GeirNordby
Li-Sound-modulerna kan fästas på baksidan eller på sidorna. Foto: Geir Gråbein Nordby

Medelmåttigt Bluetooth-ljud

Det jag önskar att Kombo Sound System var ännu bättre på är bakgrundsmusik via Bluetooth. Eller via kabel, för den delen. Basen går inte djupt och är dessutom ganska färgad, den övre basen maskerar mellanregistret. Tyvärr kan man inte ställa in EQ för Bluetooth eller linjeingången, så man får ta det man får.

Det låter inte tillräckligt öppet för mig, och som ren partyhögtalare måste säga att jag blev lite besviken på ljudet. Det hade ju varit riktigt coolt om den kunde konkurrera med till exempel Bose S1 Pro som partyhögtalare. Tyvärr låter den inte tillräckligt bra för det.

Foto: Kombo Audio

Slutsats

Kombo Sound System är en mycket mångsidig, kompakt och portabel PA-lösning som ger dig friheten att spela och förstärka ljudet nästan var som helst. Med sina unika trådlösa mottagarmoduler, inbyggda DSP-effekter och intuitiva kontroller har den allt du behöver för att skapa bra ljud – oavsett om du är en gatumusiker, kringresande artist eller bara vill ha en enkel och flexibel övningsrigg hemma.

Även om högtalarens ljudkvalitet med Bluetooth och linjeingång inte riktigt kan matcha dedikerade partyhögtalare, och vi saknar vissa funktioner som att ansluta två högtalare i stereo, är detta fortfarande ett imponerande system som tar den mobila spelupplevelsen ett steg längre. Kombo Audio har skapat ett Kinderägg-ljudsystem som utlovar mycket kul och kreativitet med en allt-i-ett-lösning.

Karakter
Kombo Audio Kombo Sound System
High End

Ljud & Bild tycker

Unik modulkonstruktion med trådlös anslutning av instrument. Inbyggda DSP-effekter anpassade för varje instrument och mikrofon. Mångsidiga anslutningar med Bluetooth och analoga ingångar. Bra batteritid! Medelmåttigt ljud som partyhögtalare för musik. Klangen låter lite konstlad, får inte överdoseras. Högt pris jämfört med traditionella bärbara PA-högtalare – eller trådlösa partyhögtalare av motsvarande kvalitet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Rulla till toppen