Search
Generic filters

Grupptest : 6 par utomhushögtalare

Stereo i alla väder

Du förtjänar det bästa ljudet – även på terrassen. Du måste helt enkelt ha ett par utomhushögtalare

Utendørshøyttalere, B&W AM-1

När värmen kommer för fullt så känns det dumt att tillbringa dagarna inomhus. Då går vi ut – men det behöver inte betyda att musikupplevelserna måste läggas på is. Vad som behövs är att kunna ta med musiken ut. Och hur gör man det utan att kompromissa med ljudet?

Ja, för det är naturligtvis praktiskt med en lättflyttad Bluetooth-högtalare som man tar med sig ut på terrassen eller balkongen när man ska lägga sig i solstolen. Men det finns en bättre lösning. En mycket bättre lösning. Nämligen utomhushögtalare som monteras upp på väggen.

Läs också 7 vägghögtalare Varför ska du behöva leva med medelmåttigt ljud bara för att du inte vill ha stora, pråliga högtalare i vardagsrummet?

Stereo

För det första är det viktigt att ha ljud i stereo, vilket betyder två högtalare på tillräckligt avstånd från varandra för att måla upp en stor ljudbild. Redan där misslyckas alla bärbara småhögtalare. Tja, utom de som går att länka ihop till stereopar, till exempel Ultimate Ears Hyperboom.

Men det kan ju hända att man vill ha en mer permanent lösning utomhus. Det är ju inte särskilt praktiskt att behöva flytta två högtalare fram och tillbaka, stuva undan dem i en garderob när de inte används och sedan rota fram dem nästa gång de behövs.

Vilket leder oss fram till detta test.

Utomhushögtalare för väggmontering

Det handlar alltså om utomhushögtalare som monteras upp på väggen – eller i taket. Det här är vanliga, passiva högtalare som kopplas till en förstärkare med kabel. På det gamla hederliga sättet. De är väldigt lika helt vanliga högtalare som väggmonteras, med en väsentlig skillnad: De är väderskyddade och tål både regn och blåst. Men inte frost och snö, så se till att ha någonstans att förvara dem när vintern kommer.

Nästan alla utomhushögtalare monteras väldigt smidigt och kan enkelt hakas loss från väggen/taket lagom till vintersäsongen. Fästet med kablar låter man sitta kvar, se bara till att använda överkomliga kablar.

annons
Till alla utomhushögtalare i detta test ingår det väggfäste. Foto: Canton

Placering

Underskatta inte vikten av högtalarnas placering. Tänk dig för innan du skruvar upp dem. Om du vill att ljudet ska nå ett större område, till exempel en stor terrass eller trädgård, kan högtalarna med fördel monteras högre upp än två meter på väggen. Gärna under takfoten eller i taket om du har högtalarna på terrassen. Då kan du enkelt förlänga säsongen med en infravärmare när tiden är inne!

annons

Om du å andra sidan vill ha ljud till en liten sittgrupp, och kanske vill ha en mer exakt ljudbild när du lyssnar ensam, så kan högtalarna sättas längre ner, kanske till och med i öronhöjd. Då får du en stereobild med bättre fokus.

Alla högtalare i detta test går att vinkla längs en enda axel. Om de ska monteras vertikalt eller horisontellt på väggen beror på vilket sätt du vill kunna justera vinkeln. En tumregel är horisontell montering om de sätts upp högt och vertikal montering i öronhöjd.

Bluesound Powernode 2i är ett exempel på en riktigt bra liten förstärkare som kan rekommenderas för att driva utomhushögtalare. Men den måste stå inomhus! Foto: Bluesound

Kom ihåg förstärkare!

Eftersom det här är passiva högtalare behöver du en förstärkare också. Vi rekommenderar en som har inbyggd strömning, som gör musikspelningen till en barnlek. Den får gärna vara kompakt, men bör ändå ha tillräckligt med kraft för att få lite fart på terrassen! Vi kan rekommendera Sonos Amp, eller om du vill ha extra muskler och vill kunna spela musik i högre upplösning (även om det inte har högst prioritet här) så är Bluesound Powernode 2i ännu bättre.

annons

Observera att förstärkaren inte ska stå ute. Den måste stå inomhus, gärna på ett ställe där den har nätverkstäckning så att den kan strömma musik obehindrat. Högtalarkablarna får vara billiga, det viktigaste är att de är tillräckligt långa …

Sex olika utomhushögtalare

Vi har tagit med ett högtalarpar vardera från sex olika tillverkare, där snittpriset är ungefär 6 000 kronor. Man får räkna med att betala lite extra för väderbeständigheten, tåligheten går före förmågan att återge de minsta detaljerna i ljudbilden. Det skulle inte förvåna oss om du nästan kan halvera priset och ändå få lika bra ljud från ett par vanliga stativhögtalare. Det kan vara värt att tänka på.

Så testade vi

Alla högtalare har testats både inomhus och utomhus. När man ska göra ett grupptest av många produkter är det viktigt att snabbt kunna växla mellan dem, så i stället för att montera upp alla par på väggen ett och ett har vi satt dem på stativ, tätt intill bakväggen. På det här sättet har vi kunnat växla mellan dem direkt och snabbt kunnat koppla in ett tidigare par om det är något vi har varit osäkra på.

Vi har använt samma stativ inomhus i vårt vanliga testrum, även där intill bakväggen för att simulera väggmontering bäst. Vi vill betona att skillnaderna vi hörde mellan testdeltagarna utomhus även upprepades inomhus.

B&W Bowes & Wilkins AM-1
Bowers & Wilkins AM-1

Bästa utehögtalaren

Bowers & Wilkins utomhushögtalare är oerhört välgjord – ljudet också.

Ljud & Bild tycker

Vacker balans, raffinerad och upplöst ljudbild. Rikligt med bas och ljudtryck.
Kräver en potent förstärkare för att ge sitt bästa.
 • Typ: 2-vägs sluten
 • Rekommenderad förstärkareffekt: Ingen uppgift
 • Känslighet/impedans: 86 dB/8 ohm
 • Mått: 18 x 31 x 21 cm
 • Vikt: 4 kg
 • Färg: Svart, vit
 • Vattentät: Ingen uppgift
 • Övrigt: Vridbart väggfäste
 • Webb: plaudio.se
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 7000 kr

I det här startfältet får Bowers & Wilkins AM-1 betraktas som medelstor. Men det är inget medel med högtalaren, som har både det finaste utförandet och det bästa ljudet i detta test.

AM-1 finns i svart och vitt, kabinettet är vattentätt och robust, och det ingår ett L-format aluminiumfäste som sitter på ena sidan. Fästet fungerar också som en förlängd anslutning för kablarna, som sätts fast på insidan av fästet när den skruvas upp på väggen – eller i taket.

Väggfästet är välgjort, samma sak kan sägas om högtalarna. Kvalitetsintrycket är precis som förväntat från en B&W-högtalare. Den är bestyckad med B&W:s Nautilus-diskant och en 5-tums bas med glasfibermembran. Baksidan är en enda stor passiv slavbas i en vattentät gummiupphängning, men det gör inte att ljudet är bastungt.

Utendørshøyttalere, B&W AM-1
B&W AM-1 är de bästa utomhushögtalarna i startfältet. Foto: Bowers & Wilkins

Ljudet i Bowers & Wilkins AM-1

Balans är ledordet. De medelstora B&W-högtalarna levererar en generös och väldigt välbalanserat ljudbild. När det första intrycket har lagt sig märker man att de också spelar mer bas än man skulle kunna tro. Det här är inte de skarpast fokuserade eller mest upplösta högtalarna vi har testat, men det finns en sammanhållning hela tiden.

Basen hänger med bra även när man spelar högt. Det svänger kanske mer om Focal-högtalarna, som även kan spela högre, men det är lätt att bli fängslad av B&W:s utomhushögtalare. De får god hjälp av slavbasen på baksidan, som ger Ariana Grande övertygande dynamik och ljudtryck. Detta är kanske testets bästa allroundhögtalare och solklart de som är bäst med klassisk musik. Ingen annan av högtalarna i detta test kommer till exempel i närheten av B&W-högtalarnas raffinerade och upplösta klang i stråkar.

Slutsats

Bowers & Wilkins AM-1 får se sig besegrade av Focal 100 OD8 när det gäller volym och ljudtryck, även om de har mer än nog bas för trädgårdsfester, men de låter mer fokuserade och bättre balanserade än både Focal och de andra testdeltagarna. Det här är högtalaren man ska ha om ljudkvaliteten är viktigast. Enda nackdelen med AM-1 är att den behöver en potent förstärkare för att kunna glänsa på terrassen.

annons
Canton pro_xl.3 xl3
Canton Pro XL.3
Canon följer ett gammalt högtalarrecept, men här är det något som skaver.
Monitor Audio Climate 60 svart
Monitor Audio Climate 60
Monitor Audio Climate 60 har en energisk spelstil som funkar till det mesta.
Klipsch AW-525
Klipsch AW-525
Låt inte storleken lura dig. Klipsch-högtalarna älskar att spela högt.
Focal 100 OD 8
Focal 100 OD 8
Focal-högtalaren är det bästa alternativet om man behöver en högtalare med tryck.
Sonos outdoor
Sonos Outdoor
Sonos Outdoor funkar med det mesta och gör egentligen inga fel. Tyvärr låter det tråkigt – och priset är en helmiss.

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Denon Home 350

  Riktpris: 7500 kr Snygg design – mäktigt inre

  Canton Pro XL.3

  Riktpris: 3200 kr Anonym och oengagerande

  Monitor Audio Climate 60

  Riktpris: 6000 kr Spelglädjen uppväger

  6 par utomhushögtalare

  Riktpris: kr Stereo i alla väder
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.