Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Focal T3Y

Focal-ljud i Tesla Model Y: Läcker förbättring för kräsna öron

Focal har skräddarsydda högtalare till Tesla Model 3 och Model Y. Vi har testat uppgraderingen i Model Y Performance – och det blev en riktig upplevelse.

Av / 2024-05-22 - 09:00
Focal T3Y
Geir Gråbein Nordby

Focal T3Y-systemet består av

 

  • Focal IS T3Y 100 komponentsystem, par:  4 500 kr
  • Focal IC T3Y 100 koaxialhögtalare, styck: 2 000 kr
  • Focal IW T3Y 200 bashögtalare, par: 5 800 kr
  • Totalpris: 12 300 kr

 

Efter att ha testat en hel del av elbilarna på marknaden finns det mycket imponerande att säga om tekniken i den flesta av dem. Däremot är jag inte lika entusiastisk över ljudsystemen, inklusive de premiumsystem som stämplats med olika kända ljud-märkesnamn. Tamt och platt ljud, med slapp bas, är ett återkommande tema.

Det är en av anledningarna till att jag landade på Tesla Model Y när jag själv skulle köpa mig en elbil. Närmare bestämt Performance, även om just valet av den modellen egentligen inte avgör ljudet, eftersom ljudsystemet är likadant som i Long Range-varianten.

Och premiumsystemet i Tesla låter riktigt bra jämfört med genomsnittet. Det finns gott om förstärkarkraft för att vräka på med ljud och verkligen känna hur basen pumpar. På samma gång är ljudet tillräckligt balanserat för att fungera med alla typer av musik och röster. Men det finns alltid utrymme för förbättringar.

De mest kräsna musikentusiasterna – jag själv inkluderad – kommer nämligen att hävda att mellanregistret skulle kunna vara ännu klarare och diskanten ännu luftigare. Och om sanningen ska fram så skulle basen också kunna vara ännu bättre balanserad. Därför vill jag ta reda på hur mycket bättre det kan låta genom att genom att göra den enklaste uppgraderingen: byta ut högtalarna.

tesla model y performance
Bilen som uppgraderas till Focal T3Y är en Tesla Model Y Performance. Foto: Geir Gråbein Nordby

Focal i Tesla

I hifi-branschen är franska Focal en välrenommerad tillverkare av högkvalitativa ljudprodukter. Men det är inte alla som vet om att de också har sysslat med bilstereo under många år. Och den här gången har de utvecklat skräddarsydda element till Tesla Model 3 och Model Y. Systemet heter T3Y-serien och det är detta som nu ska testas i min egen Model Y Performance, för att se om det verkligen tar ljudupplevelsen till nya höjder.

Focal T3Y Tesla - family-resized
T3Y-familjen av Tesla från Focal. Foto: Focal

Komponenter

Focal-kitet består av högtalare med sandwich Flax-membran i linfiber, ett material som är känt för sina akustiska egenskaper. Uppgraderingen i vår testkonfiguration omfattade utbyte av diskant- och mellanregisterhögtalare på vänster och höger sida av instrumentpanelen och A-stolpar (IS T3Y 100), en koaxial centerhögtalare på instrumentpanelen (IC T3Y 100) och 8-tums mellanbasar i framdörrarna (IW T3Y 200).

Observera att koaxialhögtalaren bara går att köpa som par, eftersom den modell som är avsedd för centerkanalen är en komponenthögtalare. I min Model Y Performance fanns det dock bara plats för ett koaxialelement, så återförsäljaren öppnade ett par koaxialhögtalare och tog ut en. Om du också har en bil där det bara finns plats för en koaxialhögtalare i mitten, fråga om din återförsäljare kan göra samma sak.

Focal IC T3Y 100 center
Vi var tvungna att dela ett par IC T3Y 100 koaxialhögtalare för att kunna använda den ena som centerkanal. Foto: Geir Gråbein Nordby

Installation

Att installera Focal T3Y-uppgraderingen i en Tesla Model Y kräver en del arbete, inklusive demontering av dörrpaneler, instrumentpanel och andra interiörkomponenter. Det behövs för att komma åt originalhögtalarna och ersätta dem med Focal-elementen. Om du känner dig kunnig och har rätt verktyg för jobbet är det fullt möjligt att göra själv. Men om du bara är lite rädd för att göra fel så rekommenderar jag starkt att du överlåter jobbet åt professionella installatörer.

Läs också Högtalare för trädgårdsfest Focal-högtalaren är det bästa alternativet om man behöver en högtalare med tryck.

Det garanterar inte bara en snabb och exakt installation, utan också att allt sätts tillbaka på rätt sätt utan att bilens interiör skadas. Dessutom kan professionella installatörer hjälpa till att justera ljudinställningarna efter installationen för att garantera optimala prestanda från de nya högtalarna.

I vårt fall levererades högtalarna av den norska distributören ICE Audio, medan installationen utfördes av experterna på Strømmen Bilradio, som gjorde allt med hög precision på rekordtid.

Observera att vi inte har uppgraderat högtalarna i baksätet eller D-stolparna längst bak. Inte heller subwoofern. I stället har vi valt den lösning som ger föraren bästa möjliga uppgradering för pengarna.

Focal IS T3Y 100 midrange vs Tesla original Focal IW T3Y 200 bass vs Tesla original backside
<
>
Focal T3Y till vänster, Tesla original till höger. Foto: Geir Gråbein Nordby

Ljudkvalitet

Eftersom DSP:n i Tesla är anpassad till originalhögtalarna måste man gå in i tonkontrollerna och justera dem. Men faktiskt inte så mycket, och efter lite fintrimning av infotainmentsystemets EQ var skillnaden påtaglig.

Ljudet, som jag tidigare tyckte var både kraftfullt och välbalanserat, är nu renare, luftigare och mer verklighetstroget än från det redan imponerande originalsystemet. Sångröster låter mer befriade från bilens resonerande dörrar, instrumentpanel och fönster, och en akustisk gitarr har en större klang, med sprödare anslag på strängarna.

Focal IW T3Y 200 bass vs Tesla original
Den nya 8-tums mellanregisterbasen från Focals T3Y-serie (till vänster) ger en djupare och mer kontrollerad bas i Model Y. Foto: Geir Gråbein Nordby

Basen är extra förbättrad, med mer kontroll och djup. Linmembranen ska ha mycket av äran för det, men de starkare magneterna på baksidan av Focal-elementen gör också att de kontrolleras bättre.

De nya baselementen går dessutom djupare, med den extra bonusen att den akustiska övergången från mellanbasen i dörrarna till den befintliga subwoofern i bagageutrymmet känns mer sömlös.

Läs också En av de allra grymmaste familjebilarna När du behöver plats för hela familjen, men vill ha något som verkligen biter ifrån sig, är Model Y Performance bland det häftigaste som finns.

Focal-uppgraderingen är särskilt fördelaktig för finkänslig musik med akustiska instrument, där det extra lagret av detaljer och luftighet verkligen skiner igenom. Men även pop, rock och hiphop tjänar på uppgraderingen. Ljudbilden är helt enkelt mer dynamisk och engagerande, och eftersom subwoofern kan ställas in något lägre än tidigare, på grund av den extra energin från mellanbasarna, får basåtergivningen större komplexitet och mer energi.

Tesla original midrange front Focal IS T3Y 100 midrange left
<
>
Focal-högtalarna med membran av lin ersätter originalhögtalarna på instrumentbrädan i Tesla Model Y. Foto: Geir Gråbein Nordby

Är det värt det?

Även om Premium Sound System i Tesla Model Y Performance (och Long Range) redan är ett av de bästa originalsystemen på marknaden, kommer ljudentusiaster definitivt att uppskatta den hörbara förbättringen som Focal-uppgraderingen ger. För de som tillbringar mycket tid i bilen och uppskattar den ultimata ljudupplevelsen kan investeringen absolut vara motiverad. Om du har en Tesla med det enklaste ljudsystemet utan subwoofer finns det ännu mer att vinna genom att uppgradera.

Det är värt att notera att även en partiell uppgradering, som i vårt fall där bara högtalarna fram byttes ut, ger en betydande förbättring. Detta gör uppgraderingen mer överkomlig för de som vill ha en märkbar ljuduppgradering utan att behöva investera i ett komplett Focal-system. Att byta ut subwoofern skulle förmodligen vara ännu bättre, och efter det skulle jag ta steget att uppgradera förstärkaren till något med ännu mer kraft och dynamik. Slutligen kan man överväga högtalarna längst bak.

Focal Tesla 2-enhanced
Foto: Focal

Slutsats

Focal-högtalaruppgraderingen i vår Tesla Model Y Performance tog en redan imponerande ljudupplevelse till nya höjder. Med renare diskant, ett mer naturtroget mellanregister och en djupare, mer kontrollerad bas är detta en uppgradering som kommer att tilltala de mest kräsna musikentusiasterna. Även om det ursprungliga systemet är mer än tillräckligt bra för de flesta, är Focal-kitet ett prisvärt alternativ för de som vill ha ultimata ljudupplevelser i sin Tesla.

Det kanske bästa med uppgraderingen är att den är helt diskret och osynlig för oinvigda. Speciellt om man inte klistrar på de små Focal-klistermärkena som medföljer satsen.

OBS! Installation ingår inte i priset.

 

Karakter
Focal T3Y
Premium

Ljud & Bild tycker

En enkel uppgradering av ljudet, i hela frekvensregistret. Resultatet är renare toner och en varmare bas. Kan vara en kostsam investering för den som vill ha en fullständig uppgradering. Originalsystemet är redan väldigt bra, så det är inte alla som får ut lika mycket av förbättringen. Professionell installation bör övervägas.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Väggprydnad med ljud

Garanterat bra stämning på sommarfesterna

Focal-ljud i Tesla: Så enkelt – så bra!

Är det här framtidens trådlösa PA-system?

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Rulla till toppen