Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Triangle Borea BR08

Billig underhållningsmaskin

Golvhögtalarna Triangle Borea BR08 imponerar med spelglädje och energi, och ger väldigt mycket för pengarna.

Av / 2024-05-16 - 09:00
Triangle Borea BR08
Geir Gråbein Nordby

Franska Triangle Borea BR08 är ett par golvhögtalare som vid första anblicken ser ganska ordinära ut. De enkla, relativt smala kabinetten har formen man normalt förknippar med ett par helt vanliga golvhögtalare.

Men även om själva designen är relativt anonym är kvalitetsintrycket väldigt bra för den här prisklassen. Finishen är i toppklass och du kan välja mellan svart, valnöt, vit eller ljus ek. Med andra ord finns det något för alla smaker och vardagsrum.

TRIANGLE_BOREA_BR08_LIFESTYLE 4-resized
Foto: Triangle

Konstruktion

BR08 är en av fyra golvmodeller i Borea-serien och befinner sig i den mindre storleksklassen. Bara BR07 är mindre. Trots detta är BR08 en äkta trevägskonstruktion med två 16 cm glasfiberbaselement, ett 16 cm mellanregister i cellulosapapper och en 25 mm silkesdomediskant på toppen.

Högtalarnas känslighet anges till 92 dB, vilket innebär att de enkelt når höga ljudtryck, även med en relativt strömsvag förstärkare. Rekommenderad maxeffekt är 150 watt, men enligt min erfarenhet kan man lätt dubbla det. Ju starkare förstärkare desto roligare blir det, med mer tryck och fart.

TRIANGLE_BOREA_BR08_drivers
16 mm mellanregister i cellulosapapper och 25 mm silkesdomediskant. Foto: Triangle

Högtalarnas frekvensomfång anges sträcka sig från 40 Hz upp till 22 kHz. Ganska genomsnittligt för ett par golvhögtalare. Men även om du kan hitta kompakta stativhögtalare med lika djup bas på papperet så kan du förvänta dig en mycket mer energisk bas och spelstil från de större, golvstående kabinetten.

Du kan välja att skruva fast de medföljande piggarna (spikes) direkt på undersidan av högtalarna, eller – för bättre stabilitet – montera dit en medföljande bottenplatta. Denna har gummifötter fastlimmade på undersidan som måste tas bort om man vill använda piggarna. Jag var tvungen att använda en tång för detta.

Montering och inkoppling är lätt fixat tack vare de lättbegripliga instruktionerna. Visserligen tillåter inte ett enda par högtalarterminaler bi-amping, men det är troligtvis ändå inte aktuellt för särskilt många musikälskare i den här prisklassen.

TRIANGLE_BOREA_BR08_BLACK-resized TRIANGLE_BOREA_BR08 WHITE-resized TRIANGLE_borea BR08_LIGHT-OAK-resized
<
>
Foto: Triangle

Så låter Triangle Borea BR08

Vårt 30 kvadratmeter stora testrum visar sig vara perfekt för Borea BR08. Redan från första tonen är det uppenbart att det finns mycket att gilla här.

Det första som slår mig är den rytmiska spelstilen. Popmusik med mycket bas har en imponerande energi, utan uppenbara skevheter i basregistret. Den discoinspirerade bangern About Damn Time med eldiga Lizzo återges med ett driv och en fysik som jag inte har hört i den här prisklassen på länge.

Läs också Vacker på både in- och utsidan Franska Triangle firar 40 år som högtalartillverkare med den eleganta Magellan Cello 40th Anniversary. Som är väl värd highend-stämpeln.

Mellanregistret återges med bra dynamik och snärt, och diskanten är lika fräsch. Detta tjänar även akustisk musik på. Till exempel countryartisten Kacey Musgraves gitarr i låten Deeper Well. Fingerspelet på gitarren skiner igenom med bra dynamik, på samma gång som Kaceys röst framträder tydligt.

När det gäller driv och engagemang, särskilt i musik med en del tryck, har högtalarna ett stort övertag gentemot på de dubbelt så dyra Bowers & Wilkins 603 S3. Som låter tama och platta i jämförelse.

TRIANGLE_BOREA_BR08 BLACK rear-resized
På baksidan sitter ett par terminaler. Foto: Triangle

B&W-högtalarna har visserligen en del kvaliteter som Triangle saknar. Britterna har flera lager av detaljer i basen, som låter lite mer ihålig och betonad på BR08. Dessutom har de en finstämdhet i mellanregistret och diskanten som vittnar om att de tillhör en högre kvalitetsklass. Men engagemanget och glädjen kan ingen ta ifrån Borea BR08.

De franska högtalarna går inte våldsamt djupt i basen, även om de är fysiska och underhållande i det register de behärskar. De är inte heller de mest homogena som finns, och det finns en färgning i den övre basen som man inte skulle förlåta dem om de kostade mer. Men det viktiga mellanregistret är fritt från maskeringar så att röster och instrument framträder som de ska, utan att låta instängda på något sätt. De presenteras bara lite mindre prydligt än man kan förvänta sig om man går högre upp på prisstegen.

TRIANGLE_BOREA_BR08_LIFESTYLE 1-resized
Foto: Triangle

Slutsats

Triangle Borea BR08 är en par golvhögtalare som är en frisk fläkt och som återger musik med en spelglädje som man får leta länge efter – oavsett om man letar i den här prisklassen eller något högre, och som man definitivt inte får från ett par små trådlösa högtalare. Tillsammans med en billig WiiM Amp låter de löjligt mycket bättre än ett par Sonos Five för nästan samma pengar. Och de låter ännu bättre med en bättre förstärkare. Som Primare I15 Prisma, NAD C3050 eller Hegel H95.

Är du en av de som har sålt sin gamla stereo och bytt ut den mot en soundbar eller ett par billiga men ”osynliga” trådlösa högtalare? Triangle-högtalarna lär få dig på bättre tankar.

Karakter
Triangle Borea BR08
Basic

Ljud & Bild tycker

Engagerande, rytmiska och välljudande. Lätta att driva tack vare hög känslighet. Något färgad basåtergivning, inte det allra mest homogena ljudet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Äntligen helt trådlösa

Hinkvis med engagemang och spelglädje

Sublim musikpresentatör i utsvängda 70-talsbyxor

Den här högtalaren kommer du att älska

Högtalare du bara kan drömma om

Smalare – och mjukare

Sätter fyr på festen

Sony ULT Field 1: Bärbar högtalare med saftig bas

Nostalgi i praktiskt paket

Vi trodde att de var dyrare

Låter lika bra som de ser ut

Trådlös retrohögtalare

Rulla till toppen