Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: WiiM Amp

Löjligt bra

Inbyggd streaming och bra kanonbra ljud gör den lilla WiiM-förstärkaren till ett riktigt fynd.

Av / 2024-03-15 - 11:01
WiiM Amp
Lasse Svendsen

Ibland dyker det upp produkter som man bara måste kapitulera för. De pyttesmå trådlösa streamingspelarna från WiiM är sådana. De ger streaming med en ljudkvalitet som vida överträffar vad vi är vana vid i budgetklassen.

Nu har WiiM tagit den framgångsrika streamingplattformen ett snäpp till och kombinerat den med en förstärkare. I en lite större låda, av aluminium, med samma formfaktor som streamingspelarna.

WiiM Amp, som den heter, har en 60-watts klass D-förstärkare på insidan och ingångar för analoga och digitala ljudkällor, separat utgång för subwoofer samt HDMI-utgång med eARC för TV-ljudet. Eftersom förstärkaren är byggd på WiiMs streamingplattform styrs den enkelt med WiiM-appen i mobilen, eller med den medföljande fjärrkontrollen. Som kopplas till förstärkaren via Bluetooth.

Läs också Bästa budgetstreamern blir bättre Fjärrkontroll och bättre ljud har gjort WiiM-streamern till det bästa budgetköpet.

Förstärkaren ser ut som en Mac Mini med volymkontroll, är fyra cm bredare och djupare än en WiiM Pro Plus-streamer och kostar nästan hälften så mycket som Sonos Amp.

Med AirPlay 2, Chromecast och DLNA kan man streama från vilken enhet som helst. Eller in till nätverket med en Ethernet-kabel. Vilket vi rekommenderar för bästa möjliga ljud. Musiken styr man med appen, där man även hittar stöd för streamingtjänster som Spotify, Tidal, Qobuz och Deezer med flera. Om man gillar att ge order kan man styra musiken med rösten via Siri, Google eller Alexa.

Foto: Wiim

Det finns även en volymknapp på fronten, som man kan trycka på för att starta och stoppa musiken. I brist på en display eller lysdioder som visar vilken ingång som är inkopplad får man ty sig till färgen på en lysdiod. Det är, förutom en röst som säger ”Connected” när man har valt Wi-Fi, det enda sättet man vet vilken ingång som är aktiv.

IMG_0563 IMG_0562 IMG_0561 IMG_0560 IMG_0559
<
>
Skärmdump

Appen är alltså samma som till WiiMs streamingspelare. Förutom att styra musiken kan man ställa in EQ och andra parametrar. Man kan välja mellan en 10-bands grafisk EQ och en 4-bands parametrisk EQ. Kopplar man in en subwoofer känner förstärkaren av den och aktiverar utgången. Sedan går man in i appen och ställer in subens delningsfrekvens (30–200 Hz) nivå.

USB-port för minne, HDMI, analog och digital ingång. Foto: Lasse Svendsen

Potent förstärkardel

Med WiiMs streamingplattform får man stöd för högupplöst ljud upp till 24 bit och 192 kHz, men Amp har en enklare DAC från ESS – ES9018K2M – än den från AKM som sitter i Pro Plus.

Förstärkardelen är byggd runt ett klass D-chip från Texas Instruments – TI TPA 3255 – som ger 2 x 60 watt i 8 ohm. Och hela 120 watt i 4 ohm. Med så mycket effekt en så liten låda skulle man kunna tro att förstärkaren blir skållhet, men den blir inte varmare än att man kan lägga handen på den.

Den potenta förstärkardelen innebär att man kan koppla in ett brett urval av högtalare. De alldeles utmärkta 606 S3 från Bowers & Wilkins, båda Prodigy-modellerna från PMC eller de briljanta KEF LS50 Meta passar som hand i handske ihop med WiiM Amp.

Ingen lysdiod eller display som berättar om vilken ingång som är vald. Foto: Lasse Svendsen

Strålande ljud

Detsamma gäller de betydligt dyrare Dynaudio Special Forty, som med en känslighet på måttliga 86 dB kräver en förstärkare med visst vridmoment. Därför var jag lite skeptisk till om den lilla förstärkaren skulle kunna kontrollera högtalarna om jag pumpade upp volymen för mycket.

Det visade sig att jag oroade mig i onödan.

WiiM-förstärkaren hade inga problem alls med att driva högtalarna. Att återge Arild Andersens kontrabas på albumet Fifth Winter är krävande nog, men förstärkaren tog tag i basen och styrde musiken med oklanderlig precision. Daniel Sommers slagverk på samma album lät dynamiskt och väldefinierat, och Rob Lufts gitarr fick både tyngd och substans.

Läs också Superstreaming med mindre budget Fett ljud och streaming går hand i hand i Yamahas receiver.

Förstärkaren har inte riktigt samma fylliga klang i botten som den dubbelt så dyra Yamaha R-N600A. Men den hade inga problem att få rytmen i Zara Larssons More Than This Was att kännas engagerande och medryckande.

Foto: Lasse Svendsen

Dynamiken från förstärkaren är häpnadsväckande pigg och levande. Faktiskt helt på samma nivå som Yamaha-receivern, men kanske inte riktigt lika bra som från Hegel H95.

Det ska också sägas att WiiM-förstärkaren inte heller är lika upplöst och luftig som Yamaha-receivern eller Hegel-förstärkaren – eller en Rega Brio, för den delen.

Men man kan inte få allt här i världen för 4 500 kronor.

Läs också Rega Brio Den ser måhända beskedlig ut, men det är inget beskedligt med ljudet från Rega Brio.

Slutsats

Den lilla förstärkaren från WiiM är ett av de allra bästa köpen som finns just nu. Priset är lika häpnadsväckande lågt som prestandan är hög. Förstärkare i den här prisklassen brukar vara för svaga och för anemiska för att spela musik med övertygelse. Det är inte WiiM Amp. Som på ett anmärkningsvärt sätt kombinerar kraft och finess med användarvänlig streaming i högupplöst kvalitet. Om vi ​​ska vara riktigt kritiska kan vi sätta minus i protokollet för att det finns få ingångar, och bristen på något som talar om för oss vilken ingång som är vald, men det ändrar inte det faktum att WiiM Amp är ett sensationellt bra köp.

Allt detta ingår. Foto: Lasse Svendsen

Karakter
WiiM Amp
Basic

Ljud & Bild tycker

Kraftfullt och fylligt ljud. Analog och digital ingång, HDMI ARC. Streaming i upp till 24 bit/192 kHz. Stöder Chromecast Audio och AirPlay 2. Få ingångar, ingen ingång för skivspelare. Inget stöd för Roon (ännu).

1 reaktion på ”WiiM Amp”

  1. Tomas Johansson

    Hur står sig denna mot Bluesound Powernode N330 och Harman Kardon Citation AMP?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen