Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: We Are Rewind Cassette Player

Analogt guld från en svunnen tid?

Den bärbara kassettbandspelaren är tillbaka. Men är den något att ha? Häng med på ett test av We Are Rewind Cassette Player.

Av / 2024-03-14 - 09:00
We Are Rewind Cassette Player
Geir Gråbein Nordby

En retrovåg sköljer över oss. Plötsligt ska högtalare och förstärkare se gamla ut igen, och LP-försäljningen har gått om CD-försäljningen. Och nu, flera år efter att LP-skivorna återhämtat sig, är det kassetternas tur. Att få tag i nya kassettband kräver visserligen en insats, även om det på senare tid har börjat släppas en del musik igen på det bortglömda formatet.

För att spela banden behöver man naturligtvis en kassettbandspelare. Vilket för många av oss är en resa tillbaka till en svunnen tid. Det franska företaget We Are Rewind har tagit nostalgin till en ny nivå med sin bärbara kassettbandspelare, som helt enkelt heter Cassette Player.

We Are Rewind Cassette Player with tapes
Foto: Geir Gråbein Nordby

Byggkvalitet, Bluetooth – och blyertspenna

Cassette Player är ett vackert stycke teknik. Designen är direkt inspirerad av Sonys första Walkman-kassettspelare, den ursprungliga TPS-L2 från 1979. Men medan Sony hade ett skal av plast använder fransmannen i stället aluminium av hög kvalitet

Den kompakta spelaren har ersatt de traditionella engångsbatterierna med ett uppladdningsbart litiumbatteri, som räcker för 10–12 timmars uppspelning. Och för att ta den gamla tekniken in i nutiden har kassettbandspelaren utrustats med Bluetooth! Det innebär att du kan använda den med dina brusreducerande hörlurar när du är på språng.

Kassettspelaren har också en inspelningsfunktion, så att du kan skapa dina egna blandband. Till det använder du 3,5 mm-linjeingången.

Och så en kul gimmick: Om du skulle råka ut för ”bandspaghetti”, alltså att kassettbandet krullar sig och behöver sträckas, så ingår det en blyertspenna som du sticker in en av hålen och rullar tillbaka bandet in i kassetten.

We Are Rewind Cassette Player pencil tape spaghetti
Bandspaghetti? Ta det lugnt, blyertspenna ingår! Foto: Geir Gråbein Nordby

”Inte för öronproppar”

Av någon anledning står det i specifikationerna att spelaren inte är kompatibel med öronsnäckor. Eller är det trådlösa öronproppar de menar? Det är säkert inte alla Bluetooth-lurar som kan parkopplas med en apparat som bara har en knapp för parkoppling, men jag har i alla fall lyckats få både öronproppar och trådlösa hörlurar att fungera.

Dessutom fungerar även trådbundna öronproppar alldeles utmärkt. Jag har till exempel haft mycket goda erfarenheter av finsmakar-propparna Sennheiser IE 600.

Läs också Tillbaka till framtiden med trådlös kassettspelare Modernare än någonsin: Kassettbandspelaren från We Are Rewind har Bluetooth och fungerar med trådlösa hörlurar.

Alla typer av band

We Are Rewind Cassette Player stöder alla kassettband, från typ I till IV, som anger bandets metallsammansättning. Typ I är standard, och ungefär det enda som går att få tag i nu för tiden. Typ II, även kallad kromband, har lite kobolt iblandat för att höja ljudkvaliteten, medan typ IV är metallband med ännu högre magnetisk kapacitet – vilket ger ett bredare dynamik- och frekvensomfång. Och typ III? Det var ett rent Sony-kromformat, som aldrig anammades av marknaden.

we-are-rewind-cassetteplayer-colors
Spelaren finns i flera olika färger. Foto: We Are Rewind

We Are Rewind Cassette Player: Så testade vi

För att testa ljudkvaliteten i en gynnsam miljö spelade jag in på en nyrestaurerad Nakamichi 1000 II, som jag ärvt av min far. Ett highend-kassettdäck från slutet av 1970-talet som fortfarande låter lika bra som i princip vilken annan kassettbandspelare som helst.

Ljudet testas både med hörlurar och öronproppar, och dessutom genom en riktigt ”vintage”-referensstereo med en Harman Kardon 730-stereoreceiver från slutet av 1970-talet och ett par JBL 4411 från början av 1980-talet. Tillsammans med Nakamichin är detta en anläggning med massor av charm, men även med bra ljud!

Inspelningarna gjordes på äldre, men helt oöppnade typ II-inspelningsband av typen Maxell XL-II och XL-IIS. Dessa ansågs vara det allra bästa man kunde köpa för pengar, innan kassetterna fasades ut. Jag har också gjort inspelningar på nyare typ I-band.

Eftersom den bärbara kassettbandspelaren inte stöder Dolby-brusreducering har inspelningarna gjorts utan detta, annars skulle det bli för mycket diskant vid uppspelning.

Originalband har också testats, i form av albumet Sehnsucht av det tyska metalbandet Rammstein. Kassettens försegling bröts enbart för detta test.

Slutligen har jag testat inspelningsfunktionen för att höra hur bra den är.

Harman Kardon 730 & Nakamichi 1000II & JBL 4411 (2)
Journalistens vintage-anläggning har aldrig passat bättre. Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning

Att använda Cassette Player är egentligen väldigt enkelt. Kontrollerna är intuitiva och lätta att navigera i, även för de som inte är vana vid kassettspelare. Men det finns ingen EQ eller tonkontroll här, vilket jag hade velat ha.

Jag saknar att kunna höra ett svagt ljud när man spolar, för att kunna höra när en låt slutar och nästa börjar. Det kunde man göra på de coolaste spelarna på 1990-talet. Stoppknappen har ingen eject-funktion utan man måste öppna locket för hand.

När man spelar in hörs inget ljud från inspelningskällan i hörlurarna. Det betyder att man inte hör vad som händer under inspelningen. Alltså är man beroende av att ljudkällan man spelar in från har två utgångar så att man kan höra musiken under tiden.

We Are Rewind Cassette Player buttons
We Are Rewind Cassette Player har en inspelningsknapp. Foto: Geir Gråbein Nordby

Uppspelningskvalitet

Med en inspelning av hög kvalitet låter Cassette Player förvånansvärt bra. Även med hörbart bandbrus tycker jag att musiken flyter på bra, det är helt okej kanalseparation och den varma karaktär som kännetecknar analogt ljud gäller även här. Det finns ett par små hastighetsavvikelser, som hörs bäst när man spelar piano. Wow & flutter finns på all analog utrustning och här är det hörbart. Men inte så mycket att det stör.

Den sparsamma effekten innebär att man behöver lättdrivna hörlurar för att få ut det mesta. Både de slutna Beyerdynamic DT 700 Pro X och de öppna Sony MDR-MV1 trivs bättre med starkare doningar, men själva kvaliteten på det som kommer ut är bra. Ljudnivån är bara lite låg.

Då blir det bättre med öronpropparna Sennheiser IE 600. Jag trotsar alltså instruktionerna, men med de här blir ljudbilden mer levande. Dynamiken kommer fram bättre och basen tas om hand väl. Ljudbilden är aldrig lika ren, levande och upplöst som när man streamar eller spelar CD, och speciellt Rammstein-kassetten är en ganska platt historia. Men bra musikinspelningar som man gör själv, på en bra kassett, har betydligt mer rytm och inte minst bas.

Vad som saknas är djupbas, och dessutom övertoner. Det är klart mindre luft i toppen än vad vi är vana vid i digital form, och ljudbilden är dessutom smalare. Stereobilden sträcker sig inte ut åt sidorna som jag är van vid. Just det tycker somliga är en fördel, därför finns det en crosstalk-funktion på många hörlursförstärkare och digitala spelare.

Och just det: trådlösa hörlurar kan du nästan bara glömma. Ljudsignalen är alldeles för låg, även på max nivå. Hörbart brus och nästan ingen ljudnivå är en dålig kombination.

Inspelning

Jag skulle avråda från att spela in med kassettspelaren. Det blir extremt mycket bandbrus, och mer av den lågfrekventa typen än när samma inspelning görs med Nakamichi-däcket. Funktionen är helt enkelt bara en nödlösning som aldrig låter särskilt engagerande.

We Are Rewind Cassette Player 2
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Cassette Player från We Are Rewind väcker nostalgiska känslor, med både utseendet och användningen. Dess charmiga design, igenkännliga användarvänlighet och ett helt okej ljud gör den till en kul apparat för alla som vill återuppleva glädjen med kassetter. Priset är ganska högt, men ändå överkomligt, även om du får ganska mycket bättre ljud från en streamingtjänst och hörlursutgången på din mobiltelefon.

Den största besvikelsen är den trådlösa funktionen, som ger alldeles för lågt ljud i både hörlurar och öronproppar.

Cassette Player får betraktas som en investering i musikaliska minnen. Som ren och skär nostalgi gör den jobbet och är helt klart värd en närmare titt.

Karakter
We Are Rewind Cassette Player
Basic

Ljud & Bild tycker

Massor av retrocharm. Stabil känsla av byggkvalitet. Inspelningsfunktion med linjeingång. Bluetooth gör att man kan använda trådlösa hörlurar. Låg effekt till hörlurar och lågt ljud med Bluetooth. Inget stöd för Dolby-brusreducering. Hörbart bandbrus och dålig inspelningskvalitet.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen