Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Denon DCD-1700NE

Dags för en CD-renässans?

Denon DCD-1700NE kan inte användas som DAC och har inte inbyggd streaming. Det behöver den inte heller.

Av / 2024-03-19 - 13:00
Denon DCD-1700NE
John Hvidlykke

Medan de analoga vinylskivorna blir mer och mer populära för varje år har det gått åt andra hållet för CD-mediet. Sedan toppen år 2000 har försäljningen sjunkit med cirka 95 procent. Skulle du vilja utöka ditt musikutbud kan du ofta hämta hela CD-samlingar gratis i grannskapet. Vilket är tur, för det är praktiskt taget omöjligt att hitta en butik som säljer nya CD-skivor.

Alltså låter det som vansinne att skicka ut en ny och ambitiös CD-spelare på marknaden. Men efter flera års uppehåll lanserar nu alla de stora hifi-tillverkarna nya modeller. Vi har testat flera stycken det senaste året.

DVD-1700NE finns i svart och silver. (Foto: Denon)

Denon DCD-1700NE ser betryggande ut, som den klassiska stereokomponent den är. Den solida frontplattan i aluminium matchar Denons övriga hifi-komponenter. Och ser nästan precis ut som dubbelt så dyra DCD-A110 som vi testade 2020.

Släktskapet med jubileumsmodellen är inte bara ytligt. DCD-1700NE har flera av samma kretslösningar som DVD-A110. Och samma begränsningar.

Läs också Denons definitiva diskspelare Denons jubileumsspelare kan behandla dina skivor med kärlek i många år framöver. Men streaming får kalla handen.

Kan den inget mer?

Till ett pris av 17 000 kronor är Denon DCD-1700NE uppnåelig för de flesta, men ändå så smärtsamt dyr att man frågar: ”Kan den inget mer?”

Ja och nej. DCD-1700NE kan spela både CD-skivor och de högupplösta, men sällsynta, SACD-skivorna. Och den kan också spela musikfiler från CD- och DVD-media. Men inget mer.

Det finns inga nätverksfunktioner eller streaming. Och den har inga digitala ingångar heller. På baksidan av den stora lådan finns bara ett par RCA-kontakter för analogt ljud, samt optisk och koaxial digitalutgång. Plus ett par minijack-kontakter för fjärrstyrning.

Nedbantade funktioner

Displayen på DCD-1700NE är tydlig och lättläst. Men den ger inte mycket information eftersom CD-Text inte stöds. Det var länge sedan jag såg en spelare som inte kunde visa låtarnas titlar.

Pure Direct-knappen stänger av digitalutgången för att begränsa risken för brus i de analoga kretsarna. Alltså slocknar displayen också.

Baksidan på DCD-1700NE är enkel. Och digitalingångar letar man förgäves efter. (Foto: Denon)

Det ingår en fjärrkontroll till DCD-1700NE. Men även om den är stor och omfattande så saknas flera viktiga funktioner. Man kan alltså bara öppna CD-luckan med en knapp på fronten, inte med fjärrkontrollen.

Snabbspolning framåt och bakåt i en låt är en funktion som CD-spelare har haft sedan förhistorisk tid på 80-talet. Men det gäller inte DCD-1700NE. Man kan bara hoppa till nästa eller föregående låt. Detta understryker att CD-drivverket är Denons eget. Kanske det enda på marknaden där inte spolfunktion är implementerad?

Samma DAC-chip som storebror

Digitalomvandlaren i DCD-1700NE bygger på Burr-Brown PCM1795. Det är ett mycket välrenommerat DAC-chip med hela 32-bitars upplösning och som med 15 år på nacken har blivit en klassiker. Samma krets sitter i den lyxiga DCD-A110, fast där används dubbelt så många för att tvinga ner brusgolvet ytterligare.

Digitalomvandlingen i DCD-1700NE bygger på samma Burr-Brown-chip som i den dyra DCD-A110. Men det finns färre av dem. (Foto: Denon)

Ljudkvaliteten

Installation och igångsättning är simpel. Den består bara av att koppla in ström, koppla RCA-utgångarna till förstärkaren och lägga en CD i luckan – som öppnar sig demonstrativt långsamt.

Men direkt när musiken börjar flöda försvinner all frustration över bristande nätverksfunktioner, informationstömd display och krånglig fjärrkontroll.

DENDCD1700NEBK_O_2 de_dcd_A110_left
<
>
Likheten mellan DCD-1700NE och den dyra DAC-A110 är inte bara kosmetisk. (Foto: Denon)

För det låter helsickes bra. Det finns en omedelbar värme och närhet i DCD-1700NE:s sätt att spela musik som är svår att inte gilla.

Jag börjar med testklassikern I’m Confessin’ från Jazz at the Pawnshop. Låten är urgammal, och jag känner den som min egen ficka. Men i dag är det lite roligare och trevligare att vara med på en lyssningsstund på den svenska jazzklubben.

Kören i titelspåret på Philips Glass Koyaanisquatsi kan jag också utantill. Fast kanske inte, ändå. För stämmorna verkar lite mer närvarande och fysiska än vad jag är van vid.

Men allt behöver inte vara pling-plong-musik, och Rise of the Triads med Code Elektro sätter rummet i gungning och avslöjar att DCD-1700NE har en strålande dynamik. Men det finns inte tid för att dansa på arbetstid…

Återgivningen av den akustiska scenen på en konserthusinspelning som Telarc-utgåvan av Johann Strauss Banditen Galopp, med Cincinnati Pops, är inte den djupaste eller mest precisa jag har varit med om. Men helt klart bland det bästa jag hört i prisklassen. Och Denon strör ett charmerande stänk värme över allting.

Läs också Helt enkelt en förbaskat bra spelare Marantz CD 60 är en klockren fullträff för den som vill ha en bättre CD-spelare.

Konkurrenter

Även om ryktena om CD-spelarens död var överdrivna och det så smått har börjat dyka upp nya modeller så är utbudet av konkurrenter inte jättestort. En intressant rival kommer från systermärket Marantz, som också är en (nästan) renodlad CD-spelare utan digitala ingångar eller streaming – men med uppspelning av musikfiler från USB-lagring. Marantz CD-60 utmärker sig med ett väldigt öppet och tydligt, men också lite svalare, ljud. Vilket som är bäst är en smaksak.

Slutsats

Denon DCD-1700NE är en utmanande och tankeväckande gäst i testrummet. Utmanande eftersom det känns gammaldags och krångligt att fippla med fysiska CD-skivor. Och tankeväckande eftersom den spelar så förvånansvärt bra och charmigt.

Ljudmässigt ligger den nära Denons jubileumsspelare – men till halva priset. Så även om prislappen är rejäl får man relativt mycket för pengarna.

Med det sagt känns det som ett slöseri att den fina digitalomvandlaren i DCD-1700NE inte får gynna andra digitala källor via en eller flera digitala ingångar på baksidan och kanske ett alternativ att spela upp digitala musikfiler på andra lagringsmedia än CD och DVD.

DCD-1700NE spelar bara CD och SACD. Om du vill lyssna på streaming eller nedladdade digitala filer behöver du en nätverksspelare som DNP-2000NE (Foto: Denon)

Karakter
Denon DCD-1700NE
Premium

Ljud & Bild tycker

CD-mediet är fortfarande relevant. Lyxkvalitet. Nästan lika bra som DCD-A110, men för halva priset. Ingen digitalingång. Ingen streaming. Äger du ens några SACD-skivor? Fjärrkontrollen är dysfunktionell.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen