Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rotel RAS-5000

Trådlöst kraftpaket

Om du behöver mer kraft än vad de flesta streaming-förstärkare kan erbjuda är det den här du ska ha

Av / 2024-06-26 - 11:00
Rotel RAS-5000
Lasse Svendsen

Jag är inte säker på varför, men de flesta streaming-förstärkare är inga muskelknippen. De är otroligt flexibla och smart app-integration gör dem enkla att använda, men det gnistrar inte riktigt på dynamikfronten.

Ljudkvaliteten brukar vara bättre än ljudkvantiteten, kan man säga. Det behöver inte betyda något, eftersom de flesta högtalare vi testar inte behöver 200 watt per kanal för att låta bra.

Det märkte vi när vi testade Rotel S14 förra året. En slimmad integrerad streaming-förstärkare med både Ethernet-kontakt och wifi, och som dessutom har Bluetooth aptX HD och analoga och digitala ingångar. Den lämnar 80 watt per kanal, vilket fungerade lika skönt som svala isbitar i läsken en het sommardag.

Den välljudande Rotel-förstärkaren gav så mycket njutning och användbarhet för pengarna att vi utsåg den till Årets streaming-förstärkare 2023–2024.

Men ibland behöver man mer kraft till ett par tungdrivna högtalare och då går det inte att undvika att betala mer än vad S14 kostar. Alternativet vi har pekat på tidigare är Yamahas utmärkta nätverksreceiver R-N2000A. Den är inte så våldsamt mycket starkare än S14, men låter hörbart bättre. Med Yamahan får man en större ljudbild med bättre dynamisk kontrast, och mer insikt och detaljrikedom. Bland annat.

Läs också Integrerad streaming-förstärkare med superljud Den sobra Rotel-förstärkaren är måhända spartanskt utrustad, men låter bättre än konkurrenterna.

Rotel S14 är knappast någon match för R-N2000A, men det är definitivt Rotels betydligt mer potenta RAS-5000. Det är, precis som S14, en integrerad streamingförstärkare – alltså ingen receiver med inbyggd radio – som streamar från Spotify Connect, Tidal och Qobuz. Precis som S14 har RAS-5000 även streaming via AirPlay 2 och Google Chromecast. Den är också Roon Ready och det går att streama musik via Bluetooth aptX HD, wifi och Ethernet. Det ingår en Ethernet-kabel och en USB-A-till-B-kabel.

RAS-5000 är också uppbyggd kring en 32-bitars digitalomvandlare från ESS som stöder MQA och PCM upp till 24 bit/384 kHz. Men här är det analoga klass AB-förstärkarsteget på 140 watt per kanal i 8 ohm. Eller 220 watt i 4 ohm.

Det lär räcka för de flesta av de tungdrivna golvhögtalarna på dagens marknad.

Stor och skarp färgskärm visar vad du lyssnar på. Foto: Rotel

Begränsad flexibilitet

Det saknas inte muskler, vilket ett par veckors lyssning avslöjade med eftertryck. Men det kan hända att somliga blir besvikna över anslutningarna. Åtminstone jämfört med R-N2000A, som även har en skivspelaringång och flera analoga ingångar.

Läs också Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.

Klarar man sig med en enda analog ingång samt en optisk och en koaxial digitalingång är det knappast några problem. Men RAS-5000 har, förutom streaming, en 24-bitars USB-ingång för ljud från PC/Mac samt en HDMI-kontakt för TV-ljud – med ljudretur (eARC). Vilket även R-N2000A och Marantz Model 40n har.

Precis som S14 har RAS-5000 en utgång (Pre Out) på baksidan för separat en separat effektförstärkare, plus en subwooferutgång.

Läs också Klassens mest kompletta förstärkare Allt du behöver är den här förstärkaren och ett par feta högtalare så har du en sagolikt bra anläggning.

Begränsad app-styrning

Förstärkaren kan delvis styras med en app. Jämfört med appar till andra streamingförstärkare är Rotels begränsad till uppspelning från nätradio, Spotify, Tidal eller Qobuz. Den är Roon Ready och ska alltså kunna styras från en Roon-klient, men det finns inga inställningar för någonting annat alls i appen.

Ingen skivspelaringång, och bara en analog ingång. Foto: Rotel

Då behöver man fjärrkontrollen. En gedigen historia i aluminium. Den aktiverar skärmmenyn och ger användaren tillgång till nätverksinställningar, skärm- och LED-dimning, samt justering av bas och diskant. Samma inställningar kan väljas med knappar på framsidan, och det går inte att klaga på användarvänligheten.

Menyinställningar kan väljas från knappar på fronten eller från fjärrkontrollen. Foto: Lasse Svendsen

Den stora färgskärmen är för övrigt ingen pekskärm, men bildkvaliteten är bra och det är mycket lättare att se informationen på den här skärmen än på skärmen på S14.

Till vänster om skärmen sitter ett 3,5-millimeters hörlursuttag som visade sig vara bättre än vi först trodde. Inte så att det är i klass med en separat hörlursförstärkare, men ljudet i ett par Sennheiser HD 620S var öppet, klart och dynamiskt.

Ingångsväljare. Foto: Lasse Svendsen

Obegränsat med kraft

Samma sak kan sägas om ljudet från Rotel-förstärkaren. Med de golvstående och måttligt känsliga Olympica III från Sonus faber tog det inte många sekunder innan jag kunde komma fram till den första entydiga slutsatsen: RAS-5000 är mycket mer potent än S14 och levererar större dynamisk kontrast än både Yamaha R-N2000A och Marantz Model 40n.

Tja, v ad ska man säga … Foto: Lasse Svendsen

Rotel har använt bättre komponenter i den här förstärkaren. En specialanpassad transformator levererar ström till kondensatorer på 10 000 picofarad och effektsteget är baserat på effektförstärkaren Rotel RA-1592 MKII. Det förklarar både vikten och effekten, som är i princip identisk.

Eftersom jag har nämnt tre andra effektförstärkare är jag skyldig läsarna ett kort omdöme om dem också. Rotel S14 har en ljudkvalitet som kommer nära RAS-5000, men kommer inte i närheten av den dynamiska kontrasten.

I Al Jarreaus version av Cold Duck är basåtergivningen mycket tightare och har mer tyngd genom RAS-5000. Den krossar Model 40n på rytmer och transientrespons, men är inte lika silkeslen och finmaskig som R-N2000A. Yamaha-receivern har en mer organisk klang och återger flygeln i Radka Toneffs liveinspelning av My One and Only Love med större klangdjup.

En stor transformator ger tillräckligt med ström till kondensatorerna och klass AB-kretsarna på varje sida. Foto: Rotel

Men på Lizzos About Damn Time märker man hur mycket potentare Rotel-förstärkaren är. Drivet i rytmerna och djupet i basen fick mig att dubbelkolla om subwoofern var inkopplad. Det var den inte. Sades The Moon and the Sky lät förträffligt även när jag spelade högt. Då visade förstärkaren sin klass. Ljudbilden var bergfast när basen och trummorna masserade öronen och inte en enda ton lät skarp eller förvrängd.

I liveinspelningen med Keith Jarrett trio målade Rotel-förstärkaren upp en bred ljudbild där If I Were a Bell lät varm, mjuk och naturlig. Den dynamiska kontrasten kunde till en början verka lite tam, men det var bara tills Jack DeJohnette fick fart bakom trummorna. Då var det slående hur välfokuserat och kontrollerat förstärkaren hanterade dynamiken i slagen på virveltrumman, bastrumman och cymbalerna.

För det mesta verkar det som om Rotel-förstärkaren bara leker när man skruvar upp volymen. Den tappar inte greppet utan fortsätter bara att styra dynamiken i musiken med en stadig hand och ger lyssnaren den insikt som bara en öppen och luftig ljudbild kan ge.

Bravo.

Rotel RAS-5000 finns även som silvergrå. Foto: Rotel

Slutsats

Om vi ​​ska vara kritiska kan man fråga sig varför Rotel RAS-5000 bara har en enda analog ingång. Å andra sidan har den många andra egenskaper som betyder mer. Till exempel mycket kraft. Av den sorten som portioneras ut i generösa mängder, men med full kontroll även när man vill spela högt. I övrigt har RAS-5000 samma kvaliteter som den billigare S14, men den öppnar upp ljudbilden ännu mer. Appen är verkligen underutvecklad, för att uttrycka det diplomatiskt, men styrningen med fjärrkontrollen är exemplarisk. Det är Rotel RAS-5000 du ska välja om du vill ha en streaming-förstärkare som kombinerar ljud i premiumklassen med massor av muskler.

Karakter
Rotel RAS-5000
Premium

Ljud & Bild tycker

Gott om kraft. Potent basåtergivning och strålande dynamisk kontrast. Varm och inbjudande klangbalans. Användarvänlig med stor färgskärm. Bara en analog ingång. Appen är ett skämt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen