TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Arcam Radia A25

Inget krimskrams – bara harmoni

Arcam Radia A25 är en integrerad förstärkare utan utsmyckningar och krusiduller, men allt viktigt finns på plats.

Av / 2024-09-07 - 12:00
Arcam Radia A25

Ljud & Bild tycker

  • Varmt och läckert ljud. Det finns (i stort sett) alla analoga och digitala ingångar som behövs.
  • Ingen HDMI-ingång. Ingen inbyggd streaming. Den matta, ljussvaga displayen går bara att läsa på nära håll och i halvmörker.

Engelska Arcam Audio (ursprungligen Amplification & Recording Cambridge) har byggt hifi sedan 1976. I dag ingår företaget i Harman-koncernen, som i sin tur ägs av Samsung, men all utveckling och design sker fortfarande i Cambridge, England.

(Foto: Arcam)

Arcam Radia A25 är den största integrerade stereoförstärkaren i den nya Radia-serien, som Arcam lanserade i höstas. Gemensamt för alla Radia-modeller är en ny design med effektfulla gula kontrastränder på sidorna och runt knapparna. De gula strecken i en helt nydesignad kulör har knappast någon inverkan på ljudet – även om Arcam lade stor vikt vid dem under presentationen…

Förutom de gula fartränderna är Arcam Radia A25 en synnerligen minimalistiskt designad förstärkare i ett kolsvart metallskal. Höljet verkar ovanligt gediget och ser nästan industriellt ut. Den mattsvarta fronten pryds av två rattar som styr källa och volym. En stor vit prickdisplay visar inställningarna. Displayen är helt osynlig när förstärkaren är avstängd – och nästan osynlig när den är påslagen.

Höljet verkar nästan industriellt solitt. (Foto: Arcam)

På baksidan hittar man ett vettigt urval av ingångar: tre analoga linjeingångar, en RIAA-ingång för skivspelare med MM-pickup samt tre digitalingångar för överföring med koaxial, optisk och USB-C. Den sistnämnda är avsedd för uppspelning från datorer, då fungerar A25 som ett externt ljudkort.

Högtalarterminalerna har banankontakter av fin kvalitet. Det finns även in- och utgångar för fjärrstyrning.

Annons

Musiken kan streamas trådlöst från mobiltelefonen via Bluetooth. Eftersom Bluetooth-mottagaren stöder AptX Adaptive går det att få förnuftig – men ändå inte förlustfri – kvalitet.

Baksidan har i stort sett alla in- och utgångar man kan önska sig. En fasad kant döljer kablarna lite – och gör det extra svårt att hitta rätt ingång när man ska sätta i kontakterna. (Foto: Arcam)

Däremot letar man förgäves efter varje form av nätverks- eller streamingalternativ. Detta är en ren stereoförstärkare och inte en dator i en förstärkarinpackning. Arcam har dock en streamer, ST5, och en CD-spelare, CD5, i samma serie.

Arcam Radia A25 är ganska tung för att vara en så kompakt förstärkare. Det gedigna stålskalet bidrar med ett par kilo, men även innanmätet väger en hel del. En titt under locket är definitivt förtroendeingivande. Där hittar man en solid ringkärnetransformator i nätdelen och separata utgångstransistorer på en kraftfull kylfläns.

Vad är klass G?

De flesta hifi-förstärkare arbetar i antingen klass AB eller i klass D. Ett fåtal arbetar i klass A. Men Arcam Radia A25 är en klass G-förstärkare.

Elektroniken ser förtroendeingivande ut: En stor ringkärnetransformator och en rejäl kylfläns. (Foto: Arcam)

För den som inte kan förstärkaralfabetet utantill (jag var också tvungen att slå upp det) är en klass G-förstärkare byggd som ett slags hybrid-klass A-förstärkare som har ett par tricks för att förbättra effektiviteten.

Fördelen med klass A-förstärkare är att de slipper den crossover-förvrängning som uppstår när två utgångstransistorer turas om att jobba med var sin halvperiod av signalen. Det kan låta himmelskt, men en klass A-förstärkare är oerhört ineffektiv och drar lätt 100 watt ström för att lämna en uteffekt på 2 x 10 watt.

Ska man bygga en klass A-förstärkare med högre effekt behöver man en kraftfull strömförsörjning och stora kylflänsar för att leda bort många hundratals watt som värme. Och det är dyrt.

Läs också En helt speciell upplevelse Den här lilla förstärkaren var både beundrad och beryktad, av flera anledningar.

Tricket i en klass G-förstärkare är att det finns två olika matningsspänningar i strömförsörjningen. Vid låga effektnivåer får utgångssteget bara låg matningsspänning och kan därför fungera i klass A och leverera ett par watt utan att bli glödhet. Vid signaltopparna växlas det över till en högre matningsspänning över så att förstärkaren kan ge full effekt.

Arcam Radia A25 är klassad att lämna 100 watt per kanal i en belastning på åtta ohm och 165 watt i fyra ohm.

(Foto: Arcam)

Det är många som har utlovat klass A-förstärkarnas fina ljud, utan kostnaden för stora strömförluster. Och hifi-historien är full av speciella beteckningar för förstärkarklasser som ska uppfylla löftet. Om det håller den här gången får lyssningstestet avgöra.

Så låter Arcam Radia A25

Låter då Arcam Radia A25 som en klass A-förstärkare?

Det är en grov överförenkling att säga att alla förstärkare i en viss klass låter likadant. Men det finns åtminstone något att prata om. Arcam Radia A25 har ett varmt och charmigt ljud som ger associationer till typiska klass A-förstärkare. Och för den delen även bra klass AB-förstärkare. Och ett ljud som jag inte kan säga att jag har stött på i klass D-förstärkare.

Den är helt enkelt behaglig att lyssna på. Det finns en närhet som inte har med perspektiv att göra, utan bara med känslan av att instrumenten verkar levande och helgjutna. En fiol kan mycket väl placeras mer exakt och naken i rummet, till exempel med NAD C658/C298-kombinationen. Men man hör mer harts och engagemang med Arcam Radia A25. Ur den synvinkeln kan Arcam också påminna om vissa rörförstärkare. Till exempel Quads lilla underhållande VA-One, som dock inte spelar med tillnärmelsevis samma kontroll och tyngd som Arcam.

Arcam Radia A25 målar upp en riktigt fin och stor akustisk scen. Kopplad till ett par DALI Rubikore 2 är det ett nöje att sätta på en bra liveinspelning och känna sig förflyttad till konsertsalen eller jazzcaféet. Rummets dimensioner målas inte upp lika exakt som med den dyrare NAD-kombinationen i klass D, och man blir inte lika sugen på att plocka fram en tumstock och mäta avståndet till bakväggen. Men det skulle också vara extremt ohövligt mot musikerna! Och det handlar om att njuta av musiken.

ARCAM Radia_STACK A25 + ST5 Front ARCAM Radia_STACK A25 + CD5 Front
<
>
Arcam har även en nätverksspelare, ST5, och en CD-spelare, CD5, i samma serie. (Foto: Arcam)

Ett område där Arcam-förstärkaren i mina öron kommer nära strävan att åstadkomma fördelarna med klass A-förstärkaren, är röståtergivning. Det är helt enkelt ett nöje att lyssna på musik genom Arcam Radia A25. Oavsett om det är en spröd och sprucken Marianne Faithfull eller en kraftfull David Draiman från heavybandet Disturbed. Det låter så bra att man lätt glömmer att lyssna efter fel och bara njuter av musiken. Och det är faktiskt inte så illa.

Konkurrenter

Utbudet av stereoförstärkare i den fina änden av mellanprisklassen är numera ganska stort. Denon PMA-1700NE har många liknande egenskaper, och ett kanske mer neutralt utseende. Plus tonkontroller och ingång för MC-pickup. Vågar man gå hela vägen till klass A finns lilla Musical Fidelity A1. I den motsatta änden av teknikskalan hittar man Lyngdorf TDAI-1120, som även har den utmärkta RoomPerfect-rumskorrektionen.

Slutsats

Arcam Radia A25 en helt stilren förstärkare utan någon form av dekoration – förutom alla gula dekorationer. Om Arcam kommer att lyckas att nå den målgrupp av unga, stilmedvetna och köpstarka hifi-entusiaster som de siktar på – och om den ens finns – återstår att se.

Ljudmässigt kan det finnas goda skäl att undersöka Arcam Radia A25, som har en charmig och extraordinär musikalisk återgivning som gör att man vill lyssna mer. Även om man måste klara sig utan moderna, digitala härligheter som förlustfri musikströmning och rumskorrektion.

(Foto: Arcam)

Karakter
Arcam Radia A25
Premium

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Helt enkelt ett kanonköp

En helt ovanlig skivspelare

Glöder av spelglädje

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren