Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rotel S14

Trådlös hifi från översta hyllan

Den sobra Rotel-förstärkaren är måhända spartanskt utrustad, men låter bättre än konkurrenterna.

Av / 2023-04-27 - 10:00
Rotel S14
Lasse Svendsen

Streaming av favoritmusiken är lyckligtvis inte enbart reserverat för Bluetooth. Det är bekvämt och bra när man är på språng, men hemma vill man ha bättre ljud än man får från trådlösa öronproppar.

Då är det trådlös streaming över Wi-Fi-nätverket som ger den klart bästa ljudkvaliteten och nu dyker det upp allt fler produkter med inbyggd streaming via Wi-Fi.

Man behöver en mobil och ett streaming-abonnemang, sedan kopplar man bara upp sig till anläggningen via nätverket. Lika enkelt och bekvämt som Bluetooth, med full styrning av musiken från mobilen. Fler och fler integrerade förstärkare har inbyggd streaming. Antingen via Ethernet, som Hegel H190, eller helt trådlöst med små Wi-Fi-antenner på baksidan.

Nya Rotel S14 har både Ethernet och Wi-Fi-antenner. Den har Bluetooth också, men eftersom det här testet handlar om ljudkvalitet så ska vi bara att koncentrera oss på Wi-Fi här.

Integrerade S14 är en fullfjädrad streaming-förstärkare som har allt inbyggt. Det enda du behöver ett par bra högtalare.

Slimmad och elegant design med färgskärm på framsidan.
Foto Rotel

Här kan du streama från Spotify Connect, Tidal och Qobuz. Rotel-förstärkaren stöder även streaming med AirPlay 2 och Google Chromecast. Den är Roon Ready och har en 32-bitars digitalomvandlare från ESS, som stöder upp till 24 bit/384 kHz-ljudfiler inklusive MQA-filer.

Den analoga delen är byggd som en ren klass AB-förstärkare och Rotel hävdar att S14 levererar 80 watt effekt i 8 ohm, eller så mycket som 150 watt i 4 ohm. Det är mer än tillräckligt för att driva små stativhögtalare med låg känslighet eller större golvhögtalare.

Prismässigt är den i samma klass som Marantz Model 40n och Roksan Attessa Streaming Amplifier. Som båda är integrerade streaming-förstärkare.

Rotel tillverkar sina egna transformatorer som utgör en stor del av både vikten och effektreserven.br /> Foto Rotel

Sansat utrustad

Rotel-förstärkaren har lite färre ingångar. Den som klarar sig med en analog och ett par digitala kommer inte att sakna fler ingångar. Det finns trots allt en 24-bitars USB-ingång för PC och en USB-ingång för högupplöst musik på USB-minnen.

Men den saknar skivspelaringång och har inte heller HDMI-kontakt för TV-ljud, som Marantz Model 40n är utrustad med. Model 40n har för övrigt en skivspelaringång också, för MM-pickuper.

Rotel-förstärkaren har en utgång för en separat förstärkare och kan skicka ut ljud till en subwoofer via en RCA-kontakt på baksidan.

Bara en analog ingång, men både trådlöst och trådbundet nätverk, samt PC-USB.
Foto Rotel

Färgskärm och app-styrning

Det finns förstås en app till Rotel-förstärkaren. Som även levereras med en ordentlig fjärrkontroll av aluminium. Den bara förstärker intrycket av en genomtänkt och gedigen konstruktion där Rotels egentillverkade transformator utgör det mesta av totalvikten.

Användarvänligheten är felfri. Den svarta eller silvergrå fronten är exemplariskt överskådlig. Ljudkällorna väljs till vänster, där det även finns ett 3,5 mm-hörlursuttag. Menyinställningar och volym är placerat till höger och i mitten sitter en färgskärm som visar album, artist och låten som spelas.

Första gången man ställer in S14 laddar man ner Google Home-appen och Rotel-appen. Sedan går installationen supersmidigt och förstärkaren kopplar upp sig på nätverket på bara några minuter.

Appen ger tillgång till streamingtjänster och där hittar man även internetradio och väljer ljudkälla, samt justerar bas och diskant om man känner för att fintrimma klangbalansen i ljudbilden.

Press play

Den slimmade Rotel-förstärkaren låter allt annat än smalt. Ljudbilden är stor och fyllig, med en smittande varm klangbalans som ger musiken en gedigen klangbotten, där instrumentens fundament kommer fram bättre i ljudbilden än med till exempel Roksan Attessa.

Det är inte lika stort fokus på detaljer och nyanser som i en Marantz Model 40n, eftersom ljudbilden i Rotel-förstärkaren fokuserar mer på rytm, dynamik och kontroll. Tre discipliner där den är i sitt esse.

Genom ett par Dynaudio Special Forty återges Mathias Eicks album Midwest med ett tryck som påminner om den ännu kraftfullare Hegel H190, och ljudet från trumpeten är behagligt varmt men ändå skarpt när det behövs. Rotel-förstärkaren har enastående baskontroll.

S14 är lätt att installera, lätt att använda och en fröjd att lyssna på.
Foto Rotel

Basrytmen från Miley Cyrus Flowers känns i magen och förstärkaren har stålkontroll på basen även när jag spelar högt. Det gnistrar mer om musiken än från Roksan-förstärkaren, och den hanterar basdrivet i PNAUs och Khalids The Hard Way med lätthet. Det verkar inte som den påverkas nämnvärt när den blir ombedd att spela högt.

Den varma tonbalansen passar Keith Jarrett-trion som solglasögon och en pilsner en varm sommardag. Pianoklangen på liveinspelningen av Somewhere kanske saknar lite av det skarpa fokus som man kan få med en Yamaha R-N2000A, men pianots undertoner kommer fram magnifikt i ljudbilden. Man känner sig välkommen på en konsert och livekänslan blir bara starkare när man vrider upp volymen ännu mer.

Läs också Klassens mest kompletta förstärkare Allt du behöver är den här förstärkaren och ett par feta högtalare så har du en sagolikt bra anläggning.

Jämfört med Roksan och Marantz är Rotel-förstärkaren kanske inte ett bättre köp för den som behöver fler ingångar till sina ljudkällor. De som letar efter en effektförstärkare med skivspelaringång kanske hoppar över S14. Den har inte heller HDMI, vilket både Marantz och den dyrare Cambridge EVO 150 har, å andra sidan är användarvänligheten och inte minst ljudkvaliteten i toppklass bland streaming-förstärkare på den här prisnivån.

Slutsats

Alla som fokuserar mest på ljudkvalitet och streaming via hemnätverket bör definitivt skriva upp Rotel S14 på inköpslistan. Den är varken den bäst utrustade eller den starkaste i klassen, och de få ingångarna kan få somliga att snegla i riktning mot konkurrenterna. Men ljudkvaliteten är det inget fel på. Den dynamiska och varma klangen får tråkiga högtalare att vakna till liv och lyssnaren att le av glädje. När det gäller integrerade streaming-förstärkare är Rotel S14 i våra öron en av de mest välljudande i sin prisklass, och av vår erfarenhet av den legendariska Rotel-kvaliteten att döma så är det en förstärkare man kan ha massor av glädje av i många år.

Karakter
Rotel S14
Premium

Ljud & Bild tycker

Smalt fotavtryck med potent och dynamiskt ljud. Härlig klangbalans och stålkontroll i basen. Mycket bra användarvänlighet och praktisk färgskärm. Bara en analog ingång. Ingen skivspelaringång eller HDMI.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen