TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Cambridge Audio Evo 150

Kraftpjäs med bra upplösning

När det gäller kompakta allt-i-ett-förstärkare, kan det knappast göras bättre än Cambridge Evo 150.

forfatter
Publicerad 2021-07-17 - 10:00
Karakter
Cambridge Audio Evo 150
L&B tycker
Alla funktioner du behöver – och ännu mer! Genomtänkt design och fantastiskt ljud!
Det finns gott om fullstora förstärkare med ännu bättre ljud.
Specifikationer
 • Uteffekt: 2 x 150 W i 8 Ohm / 2 x 250 W i 4 ohm
 • Dämpfaktor: 600:1 (8 ohm)
 • Ingångar: 1 RCA, 1 XLR, 1 phono, 2 optiska, 1 coax, 1 USB-A, 1 USB-B, 1 Ethernet, 1 12V trigger
 • Utgångar: 1 RCA (pre out), 1 HDMI (ARC), 3,5 mm hörlurar, RS-232, 12V trigger, 2 x högtalare
 • Streamingteknik: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Tidal Connect, Roon Ready, internetradio, Bluetooth (aptX HD)
 • Mått: 9 cm x 30,5 cm x 30,5 cm (H x B x D)
 • Vikt: 5,3 kg
 • Färg: Svart
 • Webb: aamp.se
Riktpris: 29990Pr. 2021-07-17 Produktsida

Med Evo 150 vill engelska Cambridge Audio att ta allt-i-ett till en helt ny nivå. Utseendet är härligt modernistiskt, med en stor grafikskärm. I lådan finns två par magnetiska sidopaneler. En vågmönstrad svart i återvunnen Richlite, och en i valnöt. Den senare hämtar inspiration från Cambridge Audios allra första produkt, P40-förstärkaren. Om man också har hämtat inspiration från den ännu mindre Uniti Atom från de konkurrerande landsmännen på Naim, kan vi låta vara osagt. Men att Evo 150 är en riktig liten läckerbit, det håller nog de flesta med om.

Cambridge Audio Evo lifestyle(2)
Foto: Cambridge Audio

Cambridge Audio har valt att förse Evo 150 med en Ncore klass D-förstärkarmodul från Hypex (NC252MP), vilket gör det möjligt för förstärkaren, trots sin vikt på blygsamma 5,3 kg, att ge hela 2 x 150 watt i 8 ohm. Och om du undrar, är det nästan det dubbla med 250 watt i 4 ohm, vilket tyder på en stabil förstärkare som kan hantera högtalare med vriden impedanskurva.

Cambridge Audio P40
Cambridge Audios allra första förstärkare, P40, kom för över 50 år sedan och är inspirationen till Evo 150:s valnötspaneler. Foto: Cambridge Audio

Streaming

Förutom att man får alla ingångar man behöver – inklusive balanserad och obalanserad, HDMI och skivspelaringång – kan förstärkaren streama alla typer av musiktjänster du kan tänka dig. Både Tidal Connect- och Spotify Connect-funktioner är inbyggda, vilket innebär att användare av dessa tjänster kan spela musik direkt från streamingappen till ljudsystemet. Chromecast och AirPlay 2 finns på plats, och Cambridge Evo 150 är också Roon Ready. Roon-användare kan därmed ansluta sin PC eller Mac till förstärkarna över nätverket och streama med en upplösning på upp till 32-bit / 384 kHz (och DSD256). Det har också inbyggd avkodning av MQA-formatet, som bland annat används av Tidal för att ge musik högre upplösning än “CD-kvalitet”.

 

Hypex Ncore NC252MP
Cambridge Audio använder en förstärkarmodul från Hypex, nämligen Ncore NC252MP. Foto: Hypex

Naturligtvis kan du också spela musikfiler lagrade på en hårddisk via nätverk eller USB, och allt spelas från Cambridges StreamMagic-app för mobilen. Denna kan också användas för dina streamingtjänster, såvida du inte hellre vill använda originalappen för detta.

Om du vill komma igång med Bluetooth så enkelt som möjligt, kan Android-användare se fram emot stöd för aptX HD-kodek, vilket ger bästa möjliga ljud via Bluetooth. Apple-användare får inte riktigt lika bra ljud, med AAC-kodek.

Cambridge_Audio_Evo_Left_High_Wood Cambridge_Audio_Evo_Left_High_Black
<
>
Två par magnetiska sidopaneler medföljer i lådan. Välj mellan valnöt och svart Richlite. Foto: Cambridge Audio

Konfiguration

Förstärkaren ansluts enkelt till nätverket via kabel, eller så kan du använda Google Home-appen för att ansluta den till wifi. Det är enkelt, aktivera bara wifi och Bluetooth på din mobiltelefon och följ instruktionerna.

Den snygga fjärrkontrollen kan kontrollera förstärkaren, men naturligtvis kan du också göra det direkt på enheten. Ingångshjulet på utsidan av ljudnivåhjulet ger en särskilt bra fysisk känsla: det klickar härligt i handen när man vrider det för att välja ingång.

Cambridge Audio Evo 150 rear
Ett överflöd av ingångar. Foto: Cambridge Audio

Det är inte längre många förstärkare som har dubbla högtalarutgångar för A- och B-högtalare. Evo 150 har det, och ett eller båda paren kan enkelt aktiveras med fjärrkontrollen. Om du ansluter ett par hörlurar på framsidan, stängs högtalarutgångarna automatiskt av.

Cambridge Audio Evo remote & phone
Använd den medföljande fjärrkontrollen eller styr Evo 150 med en app. Foto: Cambridge Audio

Ljudkvalitet

Där Primare I15 Prisma är mer fokuserad på mellanregistret, och Lyngdorf TDAI-1120 har ett luftigare toppregister, plockar Cambridge fram det bästa ur var och en av dem – och lägger till något eget.

Ljudbilden är både upplöst och transparent genom Dynaudio Evoke 20, och Max Richters piano på Prelude 2 från albumet Voices 2 ljuder stort och vackert, och cellon tar större plats i rummet än med de två andra förstärkarna. Det låter så stort och luftigt att gåshuden kryper nerför armarna. .Och Barbar.a Pravis röst på Édith Piaf-inspirerade Voilà, återges så stort och klart att jag känner känslan av att detta faktiskt är allt jag behöver i denna värld: musik.

Cambridge Audio Evo 150 detail
Aluminiumhjulet för val av källa känns bra i handen. Foto: Cambridge Audio

Den extra kraften i Evo 150 kommer väl till pass när du spelar högt med kontroll. F2020 Remix av Avenue Beat har en kontroll och ett driv i basrytmen som varken Primare I15 eller Lyngdorf TDAI-1120 klarar av att mäta sig med. Särskilt med kapabla golvstående högtalare som sonus faber Olympica III. Men på just detta område måste Evo 150 jämföras med Naim Uniti Atom, och även om Cambridge-förstärkarens maximala ljudnivå är högre, har den inte riktigt samma rytm i mellanbasområdet. Men den har andra fördelar, som luftighet och bredd i ljudbilden. Och mer kraft, alltså. Evo 150 är helt enkelt en fantastisk förstärkare i miniformat.

Cambridge Audio_Evo_Front_Tidal_Connect
Foto: Cambridge Audio

Cambridge Audio Evo 150: Slutsats

Om du letar efter en förstärkare ni miniformat, antingen av inrednings- eller utrymmesskäl, är Cambridge Audio Evo 150 något av det bästa du kan köpa i den här klassen. Visst, den kostar en del, men den har också en ljudbild som är så stor och luftig, och samtidigt med utmärkt tyngd i djupbasen, att du tror att det är en fullvuxen förstärkare.

Men om du har plats för en fullstor förstärkare, finns det flera alternativ där ute till samma pris som slår Evo 150 när det gäller rå kraft. Men helheten här är så bra, med så många funktioner och anslutningar, och med ett så bra ljud, att vi inte kan göra något annat än att ge den full pott. Det är välförtjänt!

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Lyngdorf TDAI-1120

Fixar rummet

I många rum kommer Lyngdorf TDAI-1120 att fungera mycket bättre än andra förstärkare. Tack vare ett viktigt trick.

Fullspäckad med funktioner, utmärkt rumskorrigering. Fint ljud.
Låter lite mesigt utan rumskorrigering. Ingen fjärrkontroll, måste styras med app.

Primare I15 Prisma

Stor överraskning i liten förpackning

Den här lilla saken från Primare kan det mesta, är trevlig att titta på och låter utmärkt.

Rent och bra ljud, många anslutningar och streamingalternativ
60 watt är inte särskilt mycket
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild