TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

TEST Lyngdorf TDAI-1120

Fixar rummet

I många rum kommer Lyngdorf TDAI-1120 att fungera mycket bättre än andra förstärkare. Tack vare ett viktigt trick.

forfatter
Publicerad 2021-07-17 - 10:00
Karakter
Lyngdorf TDAI-1120
L&B tycker
Fullspäckad med funktioner, utmärkt rumskorrigering. Fint ljud.
Låter lite mesigt utan rumskorrigering. Ingen fjärrkontroll, måste styras med app.
Specifikationer
 • Uteffekt: 2 x 60 W i 8 Ohm / 2 x 120 W i 4 ohm
 • Dämpfaktor: Ej angivet
 • Ingångar: 1 RCA, 1 phono, 2 optiska, 2 coax, 1 USB-A, 1 Ethernet, 1 12V trigger, 1 XLR mikrofon
 • Utgångar: 1 RCA, 1 HDMI (ARC), 12V trigger
 • Streamingteknik: Chromecast, AirPlay 2, Spotify Connect, Roon Ready, vTuner, Bluetooth
 • Mått: 10,1 cm x 30 cm x 26 cm (H x B x D)
 • Vikt: 3,3 kg
 • Färg: Matt svart med anodiserat aluminium
 • Webb: hifiklubben.se
Riktpris: 19998Pr. 2021-07-17 Produktsida

Vad kännetecknar en bra förstärkare? Först och främst måste den låta bra. Som regel innebär det att tillverkaren måste välja så dyra delar som budgeten tillåter. Arbeta omsorgsfullt med kretsdesign, för att klämma ut varje detalj i musiksignalen.

Det gäller även danska Lyngdorf. Men här har man också gjort plats i budgeten för ett kostsamt rumskorrigeringssystem (RoomPerfect). Det hjälper nämligen inte mycket om förstärkaren ger världens renaste musiksignal, om rummet förvränger ljudet som kommer ut ur högtalarna.

Själva förstärkartekniken är så kallad klass D, som är mycket effektivare än traditionell klass AB. Eftersom nästan ingen av energin går till värmeförlust, behöver man inte heller ett stort och tungt chassi. TDAI-1120 väger bara 3,3 kilo, vilket är nästan komiskt jämfört med vissa klass AB-förstärkare som väger både 15 och 20 kilo.

Lyngdorf TDAI-1120 SPREAD(2)
Foto: Lyngdorf

Streaming

Utöver både analoga och digitala ingångar (inklusive HDMI!) stöder TDAI-1120 streaming via både Chromecast och AirPlay 2. Spotify Connect finns också på plats, i tillägg till att förstärkaren är Roon Ready, som gör det möjligt att streama högupplösta musikfiler med upp till 192 kHz upplösning. Radiolyssnare kommer att uppskatta internetradio med vTuner, och när du behöver den enklaste, men inte nödvändigtvis mest välspelande vägen till streaming, finns det också Bluetooth.

Titta på en presentationsvideo av Lyngdorf TDAI-1120:

Konfiguration

Lyngdorf TDAI-1120 ansluts till det trådlösa nätverket med Google Home-appen på din iPhone- eller Android-mobil. Den dyker upp automatiskt om mobilen har aktiverat wifi och Bluetooth. Alternativt kan du använda kabel.

När förstärkaren är ansluten till samma nätverk som din mobil, kan du ladda ner Lyngdorf Remote till din mobil. I denna är internetradio inbyggd, och du kan naturligtvis välja andra källor.

Lyngdorf TDAI-1120 rear
Lite mer sparsamt utrustad på ingångsfronten än sina konkurrenter, men Lyngdorf TDAI-1120 har i sin tur en mikrofoningång, där mätmikrofonen ansluts och gör underverk. Foto: Lyngdorf

Du kan också använda appen för att aktivera och konfigurera RoomPerfect. Anslut mikrofonen på förstärkarens baksida och följ instruktionerna. Det bör nämnas att iPhone-appen har varit mycket ostabil på sistone, och då har jag varit tvungen att kontrollera förstärkaren från en webbläsare. Låt oss hoppas att det snart kommer en uppdatering av appen.

Rumskorrigering görs först för huvudsittplats, sedan för minst tre andra platser i rummet, för att få så mycket information som möjligt om akustiken. När mätningarna är utförda, kan du välja korrigering för huvudplats eller ett mer generellt alternativ som fungerar i hela rummet. Du kan också välja mellan olika ljudbalanser, till exempel Bass eller Action Movie, om du tycker att ljudet är för sterilt efter korrigering.

Lyngdorf TDAI-1120
Foto: Lyngdorf

Neutralt och välljudande

Första gången jag kopplade in Lyngdorf TDAI-1120 var det utan rumskorrigering. Jag använder Roon när jag kan, eftersom jag verkligen gillar gränssnittet. Men även Chromecast från mobilen används regelbundet.

Ljudet utan RoomPerfect är detaljerat och trevligt, men kanske lite kallt. Taylor Swifts Exile med Bon Iver som bakgrundsband klingar väl, med bra snärt i klaviaturen. Justin Vernons röst är lite tunnare än jag är van vid, och rummet är lite grundare. Men detaljerna finns där, och förstärkaren har tillräcklig bra kontroll över kompakthögtalarna Dynaudio Evoke 20. Jämfört med Primare I15 Prisma saknar jag lite mer driv i mellanregistret, och djupbasen verkar flyta ut lite mer med Lyngdorf.

Aktivera RoomPerfect, och det blir något helt annat. Det beror mycket på rummet hur mycket som faktiskt händer, desto bättre akustik, desto mindre blir skillnaden. Men med både Evoke 20 i TV-rummet och de väggmonterade B&W AM-1 på takterrassen, upplevde jag att fokus blev skarpare, utan att ljudet blev krassare. Stereoperspektivet förbättrades också avsevärt tack vare en bättre fasövergång mellan diskant och mellanregister.

Taylor Swifts röst sticker ut mer från musiken, medan instrumenten i en stor symfoniorkester är lättare att skilja från varandra. Ljudbilden är större, allt växer.

Det förstärkaren saknar är partybas. När pop eller rap spelas högt, finns det ingen kontroll i rytmsektionen. Båda med Dynaudio-högtalarna och de golvstående Sonus faber Olympica III. Här har Lyngdorf lite mindre att jobba med än Primare, trots samma angivna effekt på 60 watt i 8 ohm – och att Lyngdorf påstår sig dubblera i 4 ohm.

Lyngdorf TDAI-1120
Foto: Lyngdorf

Lyngdorf TDAI-1120: Slutsats

Rummet är den svagaste länken i signalkedjan, sägs det, och detta bekräftas med Lyngdorf TDAI-1120. Där förstärkaren till en början låter bra, men kanske något smalt och tamt, förvandlas den till ett diamantslipat förstoringsglas på musiken när RoomPerfect aktiveras.

Stereobilden blir så stor, öppen och fokuserad att det mesta bleknar. Helt tills man spelar högt. För till slut glider det ut i basen, vilket får oss att vilja ha lite mer.

Om du har problem med akustiken, bör du definitivt överväga denna förstärkare, om det här är din budget. Men om du inte hade tänkt använda rumskorrigering, motiverar den inte prislappen lika bra.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)

Också i detta test:

Cambridge Audio Evo 150

Kraftpjäs med bra upplösning

När det gäller kompakta allt-i-ett-förstärkare, kan det knappast göras bättre än Cambridge Evo 150.

Alla funktioner du behöver – och ännu mer! Genomtänkt design och fantastiskt ljud!
Det finns gott om fullstora förstärkare med ännu bättre ljud.

Primare I15 Prisma

Stor överraskning i liten förpackning

Den här lilla saken från Primare kan det mesta, är trevlig att titta på och låter utmärkt.

Rent och bra ljud, många anslutningar och streamingalternativ
60 watt är inte särskilt mycket
Annons
forfatter

Geir Gråbein Nordby

(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild