Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Yamaha CD-C603

CD-växlaren är tillbaka

Vem hade väl kunnat tro att CD-växlaren skulle komma tillbaka?

Av / 2024-02-15 - 11:01
Yamaha CD-C603
Lasse Svendsen

En gång i tiden var en CD-växlare något som många tyckte var praktisk. Med fem eller fler CD-skivor i en lucka – eller ett magasin – kunde man hålla igång musiken i timmar utan att behöva röra CD-spelaren. CD-växlare blev populära både i hemmet och på kaféer och restauranger. För att inte tala om i bilar, där en CD-växlare verkligen kom till sin rätt.

Allt man behövde göra var att trycka på en knapp för att byta CD-skiva. Inget farligt pillande med CD-fodral när man körde bil.

Men ingenting varar för evigt. När MP3-filerna kom försvann CD-skivorna nästan helt och med dem försvann CD-spelarna. Bara de dyraste fanns kvar, och de var inriktade på den smala highend-marknaden, där ljudkvalitet är viktigare än hur många CD-skivor man kan spela efter varandra.

Sedan dess har utbudet av CD-spelare faktiskt vuxit lite. Trots allt finns det miljontals CD-skivor där ute som ska spelas, och utan en spelare blir det inget ljud. Det finns riktigt bra sådana, även i den andra änden av marknaden. Marantz, Denon, Rotel och Cambridge Audio gör spelare med riktigt bra ljud, men ingen av dem har sett poängen med att återuppliva CD-växlaren.

Det har Yamaha.

Foto: Yamaha

Play X Change

Jag tror nog att det kom som en överraskning för alla när Yamaha lanserade sin CD-växlare. Speciellt med tanke på att Yamaha verkade ha gett upp tanken på att tillverka CD-spelare. Visst, de har en enda enkel spelare i budgetklassen, det är allt. Men den här kan kanske tända ett litet hopp om att det kommer fler från Yamaha.

Trycker man på Play X Change i stället för eject-knappen så fortsätter musiken spela. Foto: Lasse Svendsen

CD-växlaren säger oss åtminstone att Yamaha har insett att det fortfarande finns en marknad där ute. CD-C603 finns för övrigt även i en version med rackfästen för professionell installation.

En nackdel med de flesta CD-växlare är att musiken stannar om man öppnar luckan för att byta ut en CD. Det slipper man med Yamaha CD-C603. Tryck bara på Play X Change i stället för Eject, så fortsätter musiken spela under tiden du lägger i fyra nya CD-skivor.

Foto: Yamaha

Pure Direct

Spelordningen kan programmeras från fjärrkontrollen, där man också kan byta låt eller skiva när man vill. På fjärren – och på fronten av spelaren – finns en Pure Direct-knapp som stänger av displayen och den optiska utgången för att minska brus. Funktionen kan med andra ord inte användas om spelaren är kopplad till en extern DAC, fast då ska omvandlingen av musiksignalen ändå ske där och inte i spelaren.

CD-C603 kan spela brända CD-R(RW)-skivor. Det finns också en USB-ingång på framsidan för USB-minnen med musik i format som MP3, WMA, FLAC, WAW och AAC, upp till 24-bit/96 kHz. Det finns däremot inga nätverksanslutningar av någon sort.

Behaglig klang

Jag fick plats med alla CD-skivor i Keith Jarrett trios Standards, en box med fem CD-skivor där Jarretts tolkar välkända jazzlåtar. Det blev ett trevligt återhörande som varade i många timmar och CD-C603 växlade snabbt och relativt tyst mellan CD-skivorna.

Foto: Lasse Svendsen

Med fjärrkontrollen inom räckhåll kunde jag enkelt byta CD-skiva, det tog ungefär 10 sekunder. Men Play X Change-knappen finns inte på fjärrkontrollen utan bara på framsidan, så om man av misstag trycker på open/close på fjärrkontrollen så stannar musiken.

Men när musiken spelar är allt perfekt. Ljudbilden är stor och klangen behaglig. Pianot låter varmt och nära, kontrabasen har fin tyngd och musiken flyter lätt och ledigt. Det gnistrar inte om dynamiken, och de dynamiska kontrasterna är hörbart tamare än med Marantz CD60. Som jämförelse.

Läs också Helt enkelt en förbaskat bra spelare Marantz CD 60 är en klockren fullträff för den som vill ha en bättre CD-spelare.

Jag är inte säker på att någon egentligen bryr sig om det. Yamaha-spelaren är uppenbarligen gjord för att vara bekväm, inte för att tillfredsställa entusiaster. Men visst behandlas musiken med största respekt. Klangen är varm och allt låter egentligen väldigt fint, men det sprudlar inte direkt om Nils Lofgrens gitarr i Keith Don’t Go.

Bas och trummor får gott om kropp i Sades The Moon And The Sky och det är fin tyngd i anslagen på virveltrumman, men även här är dynamiken behagligt återhållsam.

Yamaha CD-C603 RACK. Foto: Yamaha

Med Domenico Scarlattis Sonata i C-dur (K406) i spelaren presenteras man för en ljudbild med imponerande skala och ett mycket brett stereoperspektiv. Stråkarna är precis fokuserade i den öppna ljudbilden, som aldrig låter skarp eller hård på något sätt.

Kopplar man CD-C603 till en extern DAC via den optiska utgången så stramas fokus till och basen blir mer bestämd, men den övergripande ljudkvaliteten förändras inte mycket. En extern DAC har dock fortfarande större betydelse för ljudkvaliteten än Pure Direct-knappen.

Slutsats

Det råder ingen tvekan om att en spelare som Yamaha CD-C603 förtjänar att finnas. Den befinner sig på en marknad utan konkurrens och kombinerar bekvämligheten med oavbruten musik från fem CD-skivor med duglig ljudkvalitet och fin användarvänlighet. Play X Change är genialt och att byta CD-skivor går snabbt och är nästan ljudlöst. Vi hade kunnat önska oss bättre fokus och större dynamisk kontrast, men vi kan inte låta bli att erkänna att ljudet fortfarande är mycket bra för en CD-spelare i den här klassen. Rekommenderas.

Karakter
Yamaha CD-C603
Premium

Ljud & Bild tycker

Behaglig klang och stor ljudbild. Genial lösning för byte av CD-skivor. Ett prisvärt fynd för den som inser nyttan av CD-växlare. Låter lite för snällt, fokuserar mer på klang än dynamik.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen