Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Pro-Ject A2

För enkelhets skull

Om du är villig att göra en uppoffring för att få så enkel användning som möjligt är detta skivspelaren för dig.

Av / 2024-02-16 - 11:01
Pro-Ject A2
Lasse Svendsen

Enklare blir det inte att spela LP-skivor. Även de med tummen mitt i handen och skräck för att röra något tekniskt kan spela musik med en helautomatisk skivspelare. Lägg på skivan, tryck på start och sjunk ner i soffan. Njut.

Inget krångel. Det kan hända att man måste sopa rent skivan från damm med en skivborste då och då, men det är allt.

När ena sidan av skivan har spelats vänder man på den och gör samma sak en gång till.

Utbudet av helautomatiska skivspelare är inte särskilt stort. Pro-Ject har en billig variant som gör ett bra jobb, men utan någon större entusiasm. Pro-Ject A1 riktar inte heller in sig på audiofila entusiaster med växande skivsamling.

Läs också Helautomatisk skivspelare Med helautomatisk avspelning har Pro-Ject gjort det lättare att njuta av musik på vinyl.

Det har Pro-Ject försökt göra något åt ​​med A2. Den är också helautomatisk, men tekniskt sett betydligt mer påkostad för de som är mer än genomsnittligt intresserade av ljudkvalitet.

Foto: Pro-Ject

Den är lika enkel att använda som den billigare A1. Man plockar fram skivan, lägger på den och vippar över spaken till Start. Ett par sekunder senare flödar musiken ur högtalarna. När skivsidan är färdigspelad höjs tonarmen och återgår till startpositionen och sedan slutar skivtallriken att snurra,

Vänd på skivan och upprepa.

Det som skiljer A2 från A1 är ett mycket bättre dämpat remdrivet chassi. A2 väger nästan två kilo mer och de rörliga delarna – skivtallriken och tonarmen – är monterade på en separat platta som vilar på underchassit med flexibel dämpning mellan. Det ska förhindra att resonanser stör pickupen.

78 varv finns också. Foto: Lasse Svendsen

Spelaren finns bara i matt svart och alla plastdelar gör att den ser billigare ut än den är. Men detaljer som kablar, kontakter och tonarm är av hög kvalitet.

Ortofon-pickup

Den medföljande pickupen är välkända Ortofon 2M Red, en bättre pickup än OM10 som ingår till A1. MM-pickupen levereras färdigmonterad. Om man följer den exemplariska monteringsanvisningen är man redo att spela musik ett par minuter efter man packat upp spelaren.

Det ingår en löstagbar signalkabel av bättre kvalitet – Connect it E – men skivspelaren har inget inbyggt phonosteg och måste kopplas in i en förstärkare som har en sådan, eller via ett separat phonosteg för MM-pickuper.

Foto: Lasse Svendsen

Våra mätningar av precisionen visade att A2 är bättre än A1 på ett område och sämre på ett annat. Vi mätte rotationshastigheten till 32,49, vilket är en avvikelse på -2,53 %. Den snurrar alltså för långsamt. Wow och Flutter, alltså fluktuationer, hade en avvikelse på 0,37 %. Vilket faktiskt är väldigt bra och visar att spelaren åtminstone går stabilt, även om det går för långsamt.

Ortofon 2M Red. Foto: Lasse Svendsen

Balanserat och definierat ljud

Tonarmen på A2 har inget avtagbart pickuphus. Men armen som vilar i ett fyrapunkters lager av aluminium, och har ett armrör av aluminium, har enkel justering av antiskating och nåltryck.

När vi testade A1 tyckte vi att den hade en ganska så slapp och oengagerande ljudbild. Det har lyckligtvis inte A2. Här är ljudbilden mer engagerande och det finns större dynamisk kontrast i musiken, och basen har fin tyngd och fyllighet.

Ljudbilden är snyggt fokuserad i Dire Straits Love Over Gold. Klangen från den akustiska gitarren är varm och fyllig. Basåtergivningen saknar kanske snärt och djup, men basen är väldefinierad och har tillräcklig tyngd för att trummorna i inspelningen balanseras väl med resten av ljudbilden.

Foto: Lasse Svendsen

Sången låter lite torr och jag saknar lite dynamisk kontrast. Trummorna spelar en framträdande roll i titellåten och det smäller inte med samma övertygelse från bastrumman som det gör med Pro-Ject Debut Pro eller X2 från samma tillverkare.

Med Keith Jarretts liveinspelning från Bordeaux på skivtallriken tyckte jag att ljudbilden som presenterades var stor, där pianoklangen framträdde väl. Kanske inte riktigt med samma färgpalett som jag kan få från Reloop Turn X, eller Rega Planar 6, men klangfärgerna återges ljusår bättre än av A1.

Foto: Lasse Svendsen

Den rytmiska precisionen och dynamiska kontrasten i musiken är hörbart bättre med Regas mycket billigare – och helt manuella – Planar 3. Ett annat exempel, Pro-Ject X2, som ligger i en lägre prisklass än A2, är mycket mer engagerande och presenterar musik med en större insikt, luft och atmosfär.

Men jag tror att det kanske inte spelar så stor roll för många att man kan få bättre ljud för pengarna med andra skivspelare. Helt enkelt för att användarvänligheten övertrumfar önskan om audiofila egenskaper.

Läs också Bästa skivspelaren i klassen Välljudande Pro-Ject X2 är skivspelaren man ska välja i den här prisklassen.

Slutsats

Den påkostade skivspelaren Pro-Ject A2 är den man ska välja om användarvänlighet har högst prioritet. Mycket enklare att få glädje av sin skivsamling kan det inte bli. Ljudet är helt balanserat och mycket bättre än från den billigare A1-modellen. Tyvärr är det inte på samma nivå som vad man kan få från andra skivspelare i samma prisklass. Det är viktigt att veta. Om ljudkvaliteten är viktigast ska man välja något annat, och letar man efter en skivspelare som enkelt kan kopplas in utan att behöva ett separat phonosteg så finns det också alternativ till A2.

Karakter
Pro-Ject A2
Premium

Ljud & Bild tycker

Suveränt användarvänlig, balanserad och väldefinierad ljudbild. Relativt bra dämpning av resonanser. Lätt att ställa in. 78 varvs hastighet. Billiga plastdetaljer sänker kvalitetsintrycket. Saknar lite tyngd i basen och har tam dynamik. Tydlig hastighetsavvikelse.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen