TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
SOMMARERBJUDANDE PÅ LB+

TEST Pro-Ject X2

Analog vinlylvinnare

Välljudande Pro-Ject X2 är skivspelaren man ska välja i den här prisklassen.

forfatter
Publicerad 2020-08-30 - 09:00
Karakter
Pro-Ject X2
L&B tycker
Stor och fyllig ljudbild med lysande basdynamik och stor detaljrikedom. Tonarmen har höjdjustering och chassiet är väldämpat. Löstagbar kabel och elektronisk hastighetsomkopplare.
Inte mycket.
Specifikationer
  • Typ: Remdriven skivspelare
  • Tonarm: 9-tums Evo, kolfiber/aluminium
  • Pickup: Pro-Ject Pick It S2 Silver MM
  • Skivtallrik: 30 mm akryl
  • Anslutning: Phono
  • RIAA/DAC: Nej/nej
  • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar
  • Färg: Svart, vit, valnöt
  • Mått/vikt: 46 x 15 x 34 cm/10 kg
  • Webb: ljudtema.se

Den här skivspelaren är förvirrande lik en annan skivspelare från Pro-Ject. Nämligen X1, som är ett av de bästa köpen under 10 000 kronor och det klart bästa alternativet till Rega Planar 3, som länge har varit referensen i den här prisklassen.

Den synnerligen välljudande Pro-Ject X1, som levereras med en 8,6-tums tonarm i aluminium och kolfiber samt en MM-pickup från Ortofon, är helt enkelt ett prisvärt fynd.

Skivspelaren vi testar här är X1:s storebror i Pro-Jects nya X-serie. X2 är, som man snabbt inser, byggd på samma sätt som X1, men har en kraftigare plint, en tjockare (30 mm) och 2 kg tung skivtallrik av akryl, en lite bättre tonarm och en dyrare Ortofon-pickup.

Mer massa alltså, vilket i teorin kan ge ännu bättre dämpning, totalvikten har ökat från 7 till 10 kilo jämfört med X1. Som jämförelse väger en Planar 3 bara 6 kilo och det är med en tung skivtallrik av glas.

Dämpning av resonanser

Pro-Ject X2 har en DC/AC-styrd generator som matar motorstyrningen med stabil spänning så att elmotorn ska snurra med minimala avvikelser.

Motorn är monterad på Pro-Jects TPE-upphängning, en termoplastisk gummifjädring som ska förhindra att resonanser fortplantar sig till chassiet. Remmen är gjord av samma TPE-material, och även motvikten är försedd med TPE för att dämpa resonanser med så mycket som 50 procent, enligt Pro-Ject.

Rotationsprecisionen klockar in på en avvikelse på acceptabla 0,63 procent i våra mätningar, vilket är i klass med Rega Planar, men inte bättre än den direktdrivna Thorens TD 402DD:s 0,22%.

Motorn är dämpad med termoplastiskt gummi.

X2 är utrustad med en lite längre tonarm än X1 och en bättre antiskating-upphängning. Armröret har en kärna av aluminium, överdragen med kolfiber, och armbasen är justerbar på höjden. Pro-Ject hävdar att tonarmen är bättre dämpad än på de billigare spelarna.

Den 50 mm tjocka, maskinfrästa plinten av MDF vilar på fyra aluminiumfötter med TPE-dämpning och filt på undersidan. Skivspelaren levereras med en löstagbar Connect it E-kabel, separat strömförsörjning, singel-adapter och förmonterad pickup.

Väldämpad tonarm som går att justera på höjden.

Unik pickup

Precis som med X1 har Pro-Ject samarbetat med Ortofon om pickupen som sitter på X2. Även här är det en Moving Magnet-pickup, Pick-it 2M Silver, som har en elliptisk nålslipning och silverpläterade koppartrådar i spolarna på insidan. Den svarta pickupen har löstagbar nål och ska ha 1,8 grams nåltryck och kopplas till förstärkarens MM-ingång.

En unik Ortofon-pickup bidrar till den raffinerade ljudbilden.

Detaljrikt och dynamiskt ljud

Den stora frågan är om X2 är bättre än X1 och om det är värt att lägga de extra pengarna på att välja den dyrare modellen? Det vaga svaret är Ja, för somliga är det värt den extra utgiften, medan många andra kommer att bli väldigt nöjda med den billigare X1-spelaren.

Ljudkvaliteten har nämligen fler likheter än skillnader. Med båda skivspelarna får man en stor ljudbild, strålande dynamik, stram och djup bas och ett skarpt fokus på detaljer, men X2 har ett par ess i ärmen som kan göra att ole-dole-doff-ramsan är över innan den ens har börjat.

För med X2 är ljudbilden lite djupare, basen får lite större tyngd och mikrodetaljer framträder lite bättre i ljudbilden. Lite är nyckelordet här, för skillnaderna är inte stora. Men för de som är intresserade av sådant och tycker att skillnaden är tillräckligt stor så är X2 säkert värd de extra pengarna.

Löstagbar kabel ingår.

Tar man gitarrklangen i Dire Straits Love Over Gold så har X2 mer klang, finess och djup än X1, och i titelspåret går basen djupare, med ännu mer dynamiskt tryck.

Klangen från instrument i akustisk jazz som Keith Jarrett Trio, Still Live, är tydligare definierad och pianots lägsta oktaver får bättre djup med den dyrare X-modellen.

Pro-Ject X2 låter faktiskt så bra att den är ett starkt alternativ till Pro-Ject The Classic och Reloop Hi-Fi Turn5, två av de bästa i den här prisklassen.

Slutsats

Pro-Ject X1 och X2 är två skivspelare med så många snarlika egenskaper att det kan verka svårt att välja. Vårt råd är att välja den billigare X1 om demonstrationen i butiken är övertygande och man inte upplever skillnaderna i ljudkvalitet jämfört med X2 som tillräckligt stora för att motivera den extra kostnaden. Om man inte blir avskräckt av ett något högre pris är X2 en bättre skivspelare, fast bara lite. Under alla omständigheter är båda klara alternativ till den etablerade referensen från Rega.

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Kommentarer


Välkommen till Ljud & Bilds kommentarsfält. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till temat och var saklig, så slipper vi moderera inlägg. Andra frågor eller synpunkter skickas till Redaktion@ljudochbild.se

Subscribe
Notify of
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments
Växer med uppgiften Elipsons effektförstärkare verkar förrädiskt spinkig. Men i själva verket är den en tungviktare som får ut det bästa ur dina inspelningar.
McIntosh-luring Det finns många som drömmer om en fet McIntosh-rigg hemma i vardagsrummet, men den här produkten har en hemlighet inuti!
Stentuff jubileumsanläggning från Rotel Rotel firar med en kraftfull förstärkare och CD-spelare med DAC
Nya upplagor av Linns legendariska skivspelare Linn Selekt LP12 får en ny arm och pickup.
HiFi-ikoner byter ägare Riskkapitalbolaget Highlander Partners har förvärvat McIntosh Group, som även står bakom Sonus faber.
Radio för speciellt intresserade Ser bra ut med din McIntosh-anläggning.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend