TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

test Reloop Hi-Fi Turn5

Bergfast välljud

Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

forfatter
Publicerad 2018-04-06 - 14:12
L&B tycker
Varm och fyllig klang med generös bas, fin dynamik och snyggt fokus. Enkel att använda, enkel att uppgradera till ännu bättre ljud.
Inte lika transparent och fokuserad som vi hade velat.
Specifikationer
Typ: Direktdriven skivspelare Tonarm: 230 mm s-formad, aluminium Pickup: Ortofon 2M Red MM Skivtallrik: 332 mm, aluminium (1,8 kg) Utgång: Analog RCA RIAA/USB: Nej/nej Höjdjusterbar tonarm, 4500g/cm vridmoment, dammlock Färg: Svart pianolack Mått/vikt: 46 x 37 x 16 cm/12,8 kg Webb: reloop-hifi.com
Riktpris: 8500Pr. 2018-04-06 Produktsida

Om du inte har varit DJ de senaste åren har chansen ganska så liten att du har hört talas om Reloop. De gör nämligen DJ-utrustning som hörlurar, mixers och skivspelare, och har först nyligen tagit steget i på konsumentmarknaden.

Den första skivspelaren vi testade från Reloop heter Hi-Fi Turn3 och ser egentligen ut som om den kunde komma från vilket märke som helst. Bortsett från det faktum att den låter förbaskat prisvärt.

Hemligheten är ett ytterst solitt chassi – eller ”plint” om du så vill – och en bra mekanisk upphängning för tonarmen. Remdrivna Turn3 har elektronisk hastighetsomkopplare och säljs med en välljudande Ortofon 2M Red-pickup.

Detsamma gör den dyrare Turn5 också, men den har inget RIAA-steg eller någon digital USB-utgång, som Turn3 har. Däremot är den ännu mer stabil, faktiskt nästan dubbelt så tung, direktdriven och utrustad med en tonarm som går att höjdjustera.

Att den ser ut som en Technics-spelare är ingen nackdel. Varför ändra på något som fungerar? Tack vare ett vridmoment på 4500g/cm startar skivtallriken omedelbart när du trycker på startknappen.

Turn5 har även elektronisk hastighetsomkopplare för 33, 45 och 78 varv/minut.

Eftersom pickupskalet går att ta loss är det enkelt att byta pickup.

 

12,8 kilo

Den elektroniska driften görs med en trefas, 16-polig borstlös motor som är kvartskontrollerad för att ha exakt hastighet och har en uppstartstid på bara 0,2 sekunder.

Skivtallriken av aluminium är dämpad med gummi på undersidan – och har en fem mm gummimatta på toppen – och drivverket sitter monterat i ett förstärkt chassi med topplatta av metall, vilande på gummerade dämpfötter.

Allt detta gör att totalvikten hamnar på 12,8 kilo. Med andra ord är massan tillräcklig för att inte skivspelaren ska vara överkänslig för vibrationer.

Justerbar tonarm

En av nackdelarna med många skivspelare är att byte av pickup kan vara krångligt. Här är den effektiva tonarmsmassan anpassad för de flesta pickuper, och tack vare en tonarm som går att justera i höjdled (0–6 mm) och ett löstagbart pickupskal (headshell) är det relativt enkelt att uppgradera pickupen.

Justerbar tonarm betyder flexibilitet och enklare anpassning efter andra pickuper.

 

Detta förutsätter naturligtvis att skivspelaren är tillräckligt bra för att en bättre pickup ska göra någon skillnad för ljudet. Det ska ju helst låta bättre.

Det är inte bara av kostnadsskäl som de enklaste skivspelarna säljs med en billig pickup. Det är sällan någon poäng med att sätta en Ortofon för 3 000 kronor på en skivspelare för 1 500 kronor.

Pickupen på Turn5 kan enkelt uppgraderas från Red till Blue genom att bara byta ut nålen. Då får man en lite rakare frekvensgång och bättre spårning. Men det går också att byta till Ortofon 2M Broze eller Black i PnP-version, som betyder att de har ett integrerat pickupskal och går att koppla in direkt i tonarmen.

Dynamisk och fyllig klang

Reloop-spelaren stöter på seriös konkurrens i den här prisklassen. De oerhört välljudande Rega Planar 3, och Thorens TD 203, är inte lätta att mäta sig med.

Men den klarar sig förvånansvärt bra. Dess styrka är potent bas och fyllig klang, som både är välkontrollerad och fokuserad. En Planar 3 är nog ännu skarpare fokuserad och har bättre dynamisk kontrast, men här är klangen varmare och basen mer generös.

På Dire Straits Love Over Gold låter bastrumman mäktig och gitarren är snyggt fokuserad. Den legendariska Köln-koncerten med Keith Jarrett från 1974 återges med övertygande skala, och pianots lägsta oktav sträcker sig djupt och klangrikt i rummet.

Ortofon 2M Red är en utmärkt budget-pickup.

 

Det finns inte mycket djup i ljudbilden, men fokus är bra utan att vara vasst och stereoperspektivet är stabilt. Det blir ännu bättre med nålen i en Ortofon 2M Blue, där fokus blir skarpare och perspektivet mer helgjutet.

Jag satte också på en Denon DL-103R, en fenomenalt prisvärd MC-pickup, för att höra om det fanns mer att hämta. Svaret är absolut Ja. Reloop-spelaren är så väl hopskruvad att den tål mycket dyrare pickuper. Med Denon på tonarmen fick musiken mer djup och ännu bättre fokus och mycket fler detaljer framträdde i ljudbilden.

Turn5 målar upp en stor och öppen ljudbild med standard-pickupen från Ortofon, och är en av de mest engagerande skivspelarna vi har testat för under 12 000–14 000 kronor. Den åter aldrig hårt, grovt eller luddigt, snarare dynamiskt, öppet och fylligt. Ungefär som man är van vid från dyrare skivspelare.

Om man föredrar ett varmare ljud med mer framträdande bas så är den ett bra alternativ till en Rega.

Man kan koppla in vilken signalkabel som helst.

 

Slutsats

Direktdrift, löstagbar kabel och pickupskal, höjdjusterbar tonarm och ett chassi som är mindre känsligt för vibrationer gör att Reloop Hi-Fi Turn5 är ett välkommet alternativ till skivspelare i den här klassen. Den låter enastående direkt ur kartongen, är enkel att använda och flexibel för de som vill uppgradera nu eller senare. Med bättre pickup än den som ingår från början kan man locka fram ännu mer musik ur spåren och flytta upp ljudkvaliteten till en klass där Turn5 matchar mycket dyrare skivspelare.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
  • Fler än 6 000 produkttester
  • Undvik felköp med våra tips och guider
  • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
  • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
  • Alltid uppdaterad med senaste nytt
  • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
  • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
  • L&B TechCast – en podcast med L&B
  • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kraftfull förstärkare med strömning Kan fås med strömningsmodul och phono-steg.
Nya och bättre musikstreamers från Auralic Auralic Aries G1.1 och Altair G1.1 får uppdaterad estetik, bättre isolering och vibrationsdämpning samt stöder slutligen AirPlay 2.
Nu kan du designa din egen Burmester-stereo Det är tillåtet att drömma! Med Burmesters nya AR-app kan du själv plocka ihop en anläggning och se hur den skulle se ut i ditt eget hem.
Prisvärd entrébiljett till högupplöst ljud Strömning och ljudkvalitet går hand i hand med Wiim Mini, som är ett lätt sätt att strömma högupplöst på.
Prisbelönt RIAA i ny upplaga Verteres skivspelarförstärkare har kommit i en uppdaterad version, kallad Phono-1 MKII L
Det bästa köpet i klassen Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.
Följ Ljud & Bild
Send this to a friend