test : Reloop Hi-Fi Turn5

Bergfast välljud

Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.

April 2018
Reloop Hi-Fi Turn5

Ljud & Bild tycker

Varm och fyllig klang med generös bas, fin dynamik och snyggt fokus. Enkel att använda, enkel att uppgradera till ännu bättre ljud.
Inte lika transparent och fokuserad som vi hade velat.
Typ: Direktdriven skivspelare

Tonarm: 230 mm s-formad, aluminium

Pickup: Ortofon 2M Red MM

Skivtallrik: 332 mm, aluminium (1,8 kg)

Utgång: Analog RCA

RIAA/USB: Nej/nej

Höjdjusterbar tonarm, 4500g/cm vridmoment, dammlock

Färg: Svart pianolack

Mått/vikt: 46 x 37 x 16 cm/12,8 kg

Webb: reloop-hifi.com

Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 8500 kr

Om du inte har varit DJ de senaste åren har chansen ganska så liten att du har hört talas om Reloop. De gör nämligen DJ-utrustning som hörlurar, mixers och skivspelare, och har först nyligen tagit steget i på konsumentmarknaden.

Den första skivspelaren vi testade från Reloop heter Hi-Fi Turn3 och ser egentligen ut som om den kunde komma från vilket märke som helst. Bortsett från det faktum att den låter förbaskat prisvärt.

Hemligheten är ett ytterst solitt chassi – eller ”plint” om du så vill – och en bra mekanisk upphängning för tonarmen. Remdrivna Turn3 har elektronisk hastighetsomkopplare och säljs med en välljudande Ortofon 2M Red-pickup.

Detsamma gör den dyrare Turn5 också, men den har inget RIAA-steg eller någon digital USB-utgång, som Turn3 har. Däremot är den ännu mer stabil, faktiskt nästan dubbelt så tung, direktdriven och utrustad med en tonarm som går att höjdjustera.

Att den ser ut som en Technics-spelare är ingen nackdel. Varför ändra på något som fungerar? Tack vare ett vridmoment på 4500g/cm startar skivtallriken omedelbart när du trycker på startknappen.

Turn5 har även elektronisk hastighetsomkopplare för 33, 45 och 78 varv/minut.

Eftersom pickupskalet går att ta loss är det enkelt att byta pickup.

 

12,8 kilo

Den elektroniska driften görs med en trefas, 16-polig borstlös motor som är kvartskontrollerad för att ha exakt hastighet och har en uppstartstid på bara 0,2 sekunder.

Skivtallriken av aluminium är dämpad med gummi på undersidan – och har en fem mm gummimatta på toppen – och drivverket sitter monterat i ett förstärkt chassi med topplatta av metall, vilande på gummerade dämpfötter.

Allt detta gör att totalvikten hamnar på 12,8 kilo. Med andra ord är massan tillräcklig för att inte skivspelaren ska vara överkänslig för vibrationer.

Justerbar tonarm

En av nackdelarna med många skivspelare är att byte av pickup kan vara krångligt. Här är den effektiva tonarmsmassan anpassad för de flesta pickuper, och tack vare en tonarm som går att justera i höjdled (0–6 mm) och ett löstagbart pickupskal (headshell) är det relativt enkelt att uppgradera pickupen.

Justerbar tonarm betyder flexibilitet och enklare anpassning efter andra pickuper.

 

Detta förutsätter naturligtvis att skivspelaren är tillräckligt bra för att en bättre pickup ska göra någon skillnad för ljudet. Det ska ju helst låta bättre.

Det är inte bara av kostnadsskäl som de enklaste skivspelarna säljs med en billig pickup. Det är sällan någon poäng med att sätta en Ortofon för 3 000 kronor på en skivspelare för 1 500 kronor.

Pickupen på Turn5 kan enkelt uppgraderas från Red till Blue genom att bara byta ut nålen. Då får man en lite rakare frekvensgång och bättre spårning. Men det går också att byta till Ortofon 2M Broze eller Black i PnP-version, som betyder att de har ett integrerat pickupskal och går att koppla in direkt i tonarmen.

Dynamisk och fyllig klang

Reloop-spelaren stöter på seriös konkurrens i den här prisklassen. De oerhört välljudande Rega Planar 3, och Thorens TD 203, är inte lätta att mäta sig med.

Men den klarar sig förvånansvärt bra. Dess styrka är potent bas och fyllig klang, som både är välkontrollerad och fokuserad. En Planar 3 är nog ännu skarpare fokuserad och har bättre dynamisk kontrast, men här är klangen varmare och basen mer generös.

På Dire Straits Love Over Gold låter bastrumman mäktig och gitarren är snyggt fokuserad. Den legendariska Köln-koncerten med Keith Jarrett från 1974 återges med övertygande skala, och pianots lägsta oktav sträcker sig djupt och klangrikt i rummet.

Ortofon 2M Red är en utmärkt budget-pickup.

 

Det finns inte mycket djup i ljudbilden, men fokus är bra utan att vara vasst och stereoperspektivet är stabilt. Det blir ännu bättre med nålen i en Ortofon 2M Blue, där fokus blir skarpare och perspektivet mer helgjutet.

Jag satte också på en Denon DL-103R, en fenomenalt prisvärd MC-pickup, för att höra om det fanns mer att hämta. Svaret är absolut Ja. Reloop-spelaren är så väl hopskruvad att den tål mycket dyrare pickuper. Med Denon på tonarmen fick musiken mer djup och ännu bättre fokus och mycket fler detaljer framträdde i ljudbilden.

Turn5 målar upp en stor och öppen ljudbild med standard-pickupen från Ortofon, och är en av de mest engagerande skivspelarna vi har testat för under 12 000–14 000 kronor. Den åter aldrig hårt, grovt eller luddigt, snarare dynamiskt, öppet och fylligt. Ungefär som man är van vid från dyrare skivspelare.

Om man föredrar ett varmare ljud med mer framträdande bas så är den ett bra alternativ till en Rega.

Man kan koppla in vilken signalkabel som helst.

 

Slutsats

Direktdrift, löstagbar kabel och pickupskal, höjdjusterbar tonarm och ett chassi som är mindre känsligt för vibrationer gör att Reloop Hi-Fi Turn5 är ett välkommet alternativ till skivspelare i den här klassen. Den låter enastående direkt ur kartongen, är enkel att använda och flexibel för de som vill uppgradera nu eller senare. Med bättre pickup än den som ingår från början kan man locka fram ännu mer musik ur spåren och flytta upp ljudkvaliteten till en klass där Turn5 matchar mycket dyrare skivspelare.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
för att läsa vidare.

Prova Ljud & Bild i 30 dagar för 3 kr

Full tillgång till alla +artiklar, vårt testarkiv med tusentals produkter, Alla nyheter, recensioner och guider Se fler alternativ här
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

  Läs också

  Apple har uppdaterat sin smartklocka med EKG och syremätning och fler sensorer än tidigare – och helt enkelt gjort den bästa smartklockan hittills.
  Nya iPhone 12 Pro sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi har sett hittills.
  Huaweis första hifi-högtalare imponerar. Inte så konstigt, med tanke på att det är Devialet som ligger bakom ljudet.
  Mercedes EQC är en tyst, silkeslen och ultra-bekväm körupplevelse. Det enda som bryter tystnaden är den saftiga ljudanläggningen från Burmester!
  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.