TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING
L&B:s Julkalender 2022

Thorens TD 203

Välljudande comeback

Thorens budgetvänliga skivspelare kan ge nytt liv åt LP-samlingen.

forfatter
Publicerad 2015-05-02 - 06:00
L&B tycker
Mycket välljudande skivspelare med fullvuxet ljud och sofistikerad teknik. Hastighetsväxlare och påkostad tonarm gör den både praktisk och spännande att använda. Thorens TD 203 är en grammofon för alla som behöver en kvalitetsspelare till en växande LP-samling.
Den stora potentialen ligger i en bättre pickup än den som ingår. Skivspelaren behöver en filtmatta för att hålla borta statisk elektricitet.
Specifikationer
 • Remdriven ABS-skivtallrik
 • Uni-pivot TP 82-tonarm
 • TAS 257 MM-pickup
 • Svart, vit eller röd
Riktpris: 7000Pr. 2015-05-02 Produktsida

Thorens är ett av de gamla hederliga märkena som haft stor betydelse för skivspelarnas utveckling. På 90-talet hamnade de lite i skuggan av Rega, Pro-ject och Technics, och försvann nästan helt när CD var som hetast.

Men nu har de jobbat sig tillbaka till rampljuset, parallellt med att vinylen har fått sin renässans.

I dag är framför allt de dyrare spelarna, som kostar mer än 10 000 kronor, fullt i klass med vad konkurrenterna åstadkommer, Thorens TD 350 är till exempel en av de bästa i de högre prisklasserna. Deras billiga spelare har inte varit lika intressanta, men mycket kan ändras i och med den nya 200-serien, till exempel TD 203 som vi testar här. Det är den billigaste modellen i den nya serien.

203:an ska främst konkurrera med Rega RP3, som kostar en tusenlapp mindre. Thorens spelare skiljer sig inte mycket från Regas. Båda är byggda på en lättviktsplatta med fastmonterade, icke justerbara, fötter, har integrerad motor och säljs kompletta med dammskydd och pickup.

Thorens-spelaren har dessutom en omkopplare för hastighet från 33 till 45 varv och tonarmen är annorlunda mot vad som sitter på Regas RP-modell.

Uni-pivot
I normala fall svänger armen ut på LP:n från en plats som är bakom till höger om den snurrande, remdrivna skivtallriken. De allra bästa tonarmarna har två upphängningspunkter, en på varje sida om armröret, så att armen kan röra sig fritt. Thorens hävdar dock att en upphängningspunkt medför mindre friktion än två, och har därför satt på en TP 82-tonarm med så kallad uni-pivot-upphängning.

Vilket är ganska så ovanligt i den här prisklassen, eftersom det både är komplext och dyrt.

Men det har inte hindrat Thorens. Armen hänger i en vertikal spets på insidan av hylsan som armröret av aluminium är fäst i. För att nålarmen ska ligga i 90 graders korrekt vinkel i spåren har armen två motvikter. Den ena för att balansera vikten på den monterade pickupen och den andra för att justera vinkeln på nålen.

När justeringen är perfekt ska man rent teoretiskt ha en optimal placering av nålen med lägsta möjliga friktion. Det går också att justera för överhäng, och under skivtallriken går det att strama åt remdriften om det skulle behövas. Rotationshastigheterna går att justera på undersidan av chassiet.

Alla dessa justeringsmöjligheter gör det möjligt för användaren att fintrimma spelaren i mycket högre grad än vad som går att göra på en Rega-spelare, men det krävs också att man vet vad man gör.

Välljud
Det borde ingå en filtmatta till Thorens-spelaren, för skivtallriken av ABS-plast orsakar mycket statisk elektricitet, och så föredrar vi löstagbara kablar så att man kan byta upp sig till bättre. Eller längre kablar, om man behöver det.

Med pickupen som ingår låter Thorens-spelaren välbalanserat, varmt och öppet. Den hade tjänat på lite mer dynamisk kontrast, men ett par timmar med blandad musik gav mig ett mycket bestämt intryck av att det bor mycket bra i TD 203. Den har inte samma pigga basdynamik som en Rega RP3, men den har ett välfokuserat mellanregister – framför allt i röster – och ljudbilden är öppen och klar.

Ljudbilden är kanske inte så djup, och spelaren gräver inte heller fram de lägsta frekvenserna med lätthet, men den är rytmiskt exakt, levererar en bergfast ljudbild och släpper fram detaljer på ett oansträngt sätt. Den målar upp en större och bättre fokuserad ljudbild än Pro-ject RPM1 Carbon, och kan enkelt mäta sig med den luddiga diskanten i en Rega RP3 med den billigaste Elys-pickupen.

Lockande för erfarna
Nybörjare bör kanske titta närmare på Rega RP1 eller den enklaste Pro-ject RPM1, men entusiasterna kan utan vidare skriva upp TD 203 på önskelistan. Den levererar en ljudkvalitet på samma nivå som Rega RP3, som kostar ungefär lika mycket, och tangerar utmärkt det mesta under 10 000 kronor, fast med en bättre pickup. För även om inte alla pickuper är optimala med den sortens uni-pivot-tonarm som Thorens-spelaren har, så är konstruktionen så välgjord att den utan problem kan uppgraderas med exempelvis Ortofon 2M Bronze (3 300 kr) eller Ortofon MC Quintet Bronze (MC-pickup för 5 700 kr) och lyfta ljudkvaliteten till en helt annan nivå.

Thorens TD 203 är ett mycket bra köp i den här prisklassen, den låter snyggt med få justeringar och växer med bättre pickuper. Men be om att få en filtmatta på köpet …

 

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild