Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Audiovector Trapeze Reimagined lanserad

Och vi har hört dem.

Av / 2024-04-24 - 18:14
Audiovector Trapeze Reimagined lanserad

Glöm allt du tror att du vet om Audiovector-högtalare. Om du har hört modellerna i R-serien eller M-serien tidigare, eller de mycket budgetvänliga högtalarna i QR-serien, är du inte alls beredd på vad som väntar förrän musiken kommer igång på ett par Trapeze. De spelar faktiskt helt annorlunda än ett par R6 Arreté, som kanske är den modell som de är närmast besläktade med, men Trapeze är faktiskt en mycket äldre design.

År 1979 tänkte Ole Klifoth att han skulle tillverka en högtalare som han själv gillade. En som kunde återskapa atmosfären på 13:e raden i konsertsalen på Tivoli i Köpenhamn. Eller platsen tre-fyra meter från scenen i jazzhuset i Montmartre.

Audiovectors grundare och chefskonstruktör, Ole Klifoth, med nya och gamla Trapeze. Foto: Lasse Svendsen

Resultatet blev Trapeze. En ganska märklig högtalare med vinklat kabinett, 6 dB per oktav delningsfilter och en diskant i en öppen baffel.

Den ursprungliga Trapeze längst fram i bild. Foto: Lasse Svendsen

För ett par år sedan visade Ole Klifoth mig en prototyp av vad som skulle kunna bli en ny Trapeze. Sedan dess har konstruktionen utvecklats från det ursprungliga konceptet till något som liknar originalet och som tydligt skiljer sig från Audiovectors övriga högtalarserie.

Se bara här:

Foto: Lasse Svendsen

isobarisk

Den nya Trapeze Reimagined liknar naturligtvis originalet och blandar det ursprungliga konceptet med tekniken i dagens Audiovector-modeller. Högtalarna använder sig av en så kallad compound-princip, eller isobarisk som den också kallas. Ett specialtillverkat 12-tums baselement (30 cm) spelar i en separat kammare, medan en nedåtriktad 8-tums subwoofer (20 cm) spelar i ett kabinett med en basreflexport i änden. Den nedre gränsfrekvensen är specificerad till 32 Hz.

Foto: Lasse Svendsen

Ett 5-tums mellanregister (12,5 cm) med öppet polstycke tar över vid 500 Hz. Efter 3 kHz tar en ny AMT-diskant med starkare magneter och större öppning än det AMT-element som vi känner från R6 Arreté över. AMT-elementet sitter i en separat kammare med en ventilerad öppning på baksidan av kabinettet. För att ”släppa musiken fri”, skulle man kunna säga.

Freedom

Foto: Lasse Svendsen

Kabinettet, som kan levereras lackerat i valfri kulör eller i träfanér, vilar på två aluminiumskivor som är sammanfogade i en slags sandwich. I plattorna har cirklar frästs ut för att skapa spår för kolstålskulor som bildar ett slags kullager och fungerar som dämpning.

Högtalarna har Audiovectors Freedom-jording med en terminal på baksidan för att jorda högtalarelement och chassi och minska förvrängningen. För detta krävs en Freedom-kabel, som inte medföljer högtalarna utan måste köpas separat.

Dämpning

Mads Klifoth, Audiovectors VD, med Trapeze i valnöt. Foto: Lasse Svendsen

Trapeze Reimagined har en unik funktion på baksidan. En omkopplare med tre steg anpassar dämpningen till förstärkarens dämpfaktor. Steg 1 är normalt och är anpassat till de flesta förstärkare, medan steg 2 är anpassat till förstärkare med särskilt hög dämpfaktor. Steg 3 är anpassat till rörförstärkare med låg dämpfaktor.

Tekniken fungerar, jag har provat och man kan faktiskt höra skillnad. Man kan också höra skillnad om ventilen bakom AMT-elementen är täckt. Vokaler tappar lite i toppen och cymbaler sin snärt, så det är ingen tvekan om att Ole Klifoth vet vad han gör.

Foto: Lasse Svendsen

Högtalarna spelar med en kraft och dynamik i basen som jag inte var beredd på. Jag har sällan hört den isobariska principen så väl integrerad, och det bidrar till en dynamik i det djupa basområdet som för tankarna till en blixtsnabb subwoofer. Förmågan att spela högt utan vare sig uppenbar distorsion eller att musiken skär in i öronen är formidabel.

De förproduktionsenheter som vi lyssnade på lät färdiga i mina öron, men det finns antydningar om att de kommer att finjusteras lite inför den stora lanseringen på high-end-mässan i München andra veckan i maj.

Trapeze Reimagined bör vara redo för demo hos utvalda återförsäljare inte långt därefter, och de första kunderna kan få sina högtalare under de kommande veckorna efter det.

Trapeze Reimagined:

  • Frekvensåtergivning: 23 Hz – 53 kHz
  • Nominell impedans: 8 ohm
  • Minsta impedans: 6,5 ohm @20 kHz
  • Känslighet: 88 dB @1 m/2,83 V
  • Distorsion: <0,2% THD @90 dB
  • Delningsfrekvenser: 500 och 3000 Hz
  • Baselement: 12 tum, 4 tums talspole
  • Mellanregisterelement: 5-tums
  • Diskantelement: 3800 mm2 Audiovector SEC AMT
  • Isobariskt compound-element: 8 tum, basreflex
  • Mått/vikt: 87,5 x 42 x 43,5 cm/25 kg
  • Färger: Nordic Oak, italiensk valnöt, svart ask, vit satin, andra färger på begäran.
  • Uppskattat pris: 17 000 Euro
Läs också Audiovector R6 Arreté: I en klass för sig Audiovectors billigare version av flaggskeppen R11 och R8 är lika fantastisk som vi hoppades.
Lasse Svendsen
Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Dynaudio radar upp specialmodeller

Kan Klipsch slå Sonos?

Det här är en högtalare

Högtalare från 1979 i ny upplaga

Sonos vill göra vardagen enklare med en ny app

Upp till 18 tum med baspulver!

Dessa högtalare är mer speciella än de ser ut

Högtalare upp och ner - i ljudkvalitetens tjänst

Bowers & Wilkins finjusterar ljudet

Så får du bättre ljud från rummet

En ovanlig högtalare för vanliga vardagsrum

Rymdforskaren Carlsson

0
Ljud & Bild
Rulla till toppen