Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Luftiga toner och harmoni med Fyne SuperTrax

Behöver du lite mer luft i toppen? Fyne Audio har en lösning som lovar att återskapa den harmoniska strukturen i instrument. Och den är inte bara avsedd att användas med Fynes egna högtalare.

Av / 2024-06-15 - 20:17
Luftiga toner och harmoni med Fyne SuperTrax

Tycker du att dina högtalare saknar luftighet och harmoni i diskantåtergivningen allra högst upp? Då kan Fyne Audio SuperTrax vara lösningen.

Fyne Audio SuperTrax är en ny superdiskant. Eftersom den är rundstrålande i 360 grader elimineras den snävt fokuserade strålning som är typisk för traditionella diskantelement vid de högsta frekvenserna.

SuperTrax-diskanten har ett membran av kolfiber och en speciell patenterad spridningslins som gör att den kan spela från 16 kHz, där de flesta andra diskanter börjar bli riktningsbestämda, ända upp till 60 kHz, med en 360-graders spridning.

Man skulle kunna hävda att 16 kHz är gränsen för vad ett par inte fullt så unga öron kan registrera. Och att 50 kHz bara är till för audiofila fladdermöss. Men enligt Fyne Audio kommer den supersoniska diskantenheten att återställa instrumentens harmoniska strukturer genom att återge den energi som ligger ovanför vad diskantenheter vanligtvis återger.

”Musikinstrument avger energi långt över 50 kHz som vi tidigare inte trodde att vi kunde höra. Studier av forskare som Ooshashi och Lenhardt har visat att dessa ultraljudstoner påverkar vår ljudupplevelse, även om vi inte kan höra dem direkt. SuperTrax fångar upp detta spektrum och sänder ut den högfrekventa energin i 360 grader, så att du inte bara hör musik, du förnimmer den, uppfattar den och känner den.” säger Dr Paul Mills, teknisk chef på Fyne Audio.

SuperTrax-diskanten finns även i svart (Foto: Fyne Audio)

SuperTrax-diskanten är placerad ovanpå högtalaren, och det medföljer instruktioner om hur den ska fasas på rätt sätt på de olika modellerna. Men användningen av superdiskanten är inte begränsad till Fynes egna högtalare. Känsligheten kan justeras för att anpassa den till dina egna högtalare.

Finish och priser

Fyne Audio SuperTrax finns i valnöt och mässing samt i svart och stål. Och priset ligger också i den övre delen av prisskalan.

SuperTrax Walnut/Brass kostar €3499 för ett par, medan versionen i svart och stål finns tillgänglig för €3499.

Mer info: Fyne Audio

John Hvidlykke
(f. 1964): Journalist. John har arbetat för Ljud & Bild sedan 2013. Han skriver om hifi, högtalare, datorer, spel och teknikhistoria. John har ägnat sig åt teknikjournalistik sedan 1982(!) och har arbetat för många olika tidskrifter i olika roller, bland annat GEAR, High Fidelity, Computer för alla, Illustrerad vetenskap, Ny elektronik, PC World och Privat Computer. Han har också skrivit många böcker och utbildningsprogram om IT.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Rulla till toppen