Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Neat Momentum Jet utlovar dolda basmuskler och extrem ljudkvalitet

Neat Acoustics lanserar officiellt den nya Momentum Jet-serien i helgen. Med toppmodern teknik lovar högtalarna att ta lyssningsupplevelsen till nya höjder.

Av / 2024-06-21 - 12:34
Neat Momentum Jet utlovar dolda basmuskler och extrem ljudkvalitet

Neat Acoustics, från Durham i England, har lanserat sin senaste högtalarserie, Neat Momentum Jet. Högtalarna lanseras officiellt på North West Audio Show i helgen och finns i två seriösa modeller: stativhögtalaren Momentum J-S och den golvstående Momentum J-6.

Momentum Jet-serien, som har sina rötter i företagets flaggskepp Ultimatum-serien, är en kombination av avancerad teknik och modern design. Det här är kompakta högtalare som är gjorda för ett litet lyssningsrum, men tack vare en speciell teknologi på insidan ska de också kunna fylla ett stort rum med ljud.

Foto: Neat Acoustics

EMT-diskant och isobarisk bas: Kraft och precision

Momentum Jet-serien har MDF-kabinett, och där Ultimatum-serien använder en 25 mm silk dome-diskant i kombination med en EMIT superdiskant, har Momentum istället en ”JET” AMT-diskant. ”Air Motion Transducer”, som förkortningen står för, är den karaktäristiska dragspelsdiskanten som vi känner igen från andra märken som Elac, AdamAudio, Audiovector och Piega. Bland andra. Den här typen av diskant ger ofta ett kristallklart och detaljerat toppregister med fantastisk upplösning.

Läs också XL10: Nytt ultimatum från Neat Engelska Neat drämmer till med en högrest toppmodell.

Men det är förmodligen basen som stjäl uppmärksamheten. Det vill säga den som är dold under ytan.
Båda modellerna använder isobarisk basteknologi. Neat använder denna teknik i de flesta av sina serier, och den innebär att två baselement placeras ovanpå varandra! Med andra ord, för varje baselement du ser finns det ett osynligt bakom.

De två elementen är elektriskt kopplade så att de rör sig i samklang. Detta skapar ett konstant lufttryck mellan dem, vilket bidrar till att minska den effektiva massa som måste flyttas av varje element. Resultatet blir en djupare och bättre kontrollerad bas. Med andra ord får du dolda basmuskler som ger ett kraftfullare ljud utan att du behöver öka storleken på kabinettet.

Neat-momentum-jet-hifi-news-june-2024-14-resized
Foto: Neat Acoustics

Neat Momentum J-S: Kompakt kraftpaket

Momentum J-S är en stativhögtalare som lovar att ta ljudkvaliteten till en ny nivå. Den kompakta högtalaren innehåller teknologi från företagets dyraste stativhögtalare Ultimatum XLS och lovar att leverera utmärkt ljud oavsett rummets storlek. Frontplattan, som är ansluten till kabinettet med ett polyetylenmembran, rymmer både diskantelementet och ett 170 mm mellanregister/bas. Bakom detta sitter ett identiskt element i en isobarisk konfiguration, för en mer exakt, kontrollerad och utsträckt bas. Denna ska sträcka sig hela vägen ner till 22 Hz i ett normalt rum, faktiskt detsamma som golvhögtalaren J-6, men förvänta dig inte samma slagkraft.

Läs också Neat Momentum i4 Det som ser ut som en sedvanlig, enkel tvåvägshögtalare är i själva verket utrustad med osynlig ”turbokraft”. Om den drivs av ordentlig elektronik levererar den en strålande djupbas och kan bjuda på fantastiska musikupplevelser.

Basporten på baksidan resonerar i ett smalt frekvensområde, för minsta möjliga turbulens. Vi utlovas också premiumkomponenter i delningsfiltret, så att J-S i slutändan ska kombinera kraft och finess på ett exceptionellt sätt.

Neat-momentum-jet-hifi-news-june-2024-Jet-6-resized
Foto: Neat Acoustics

Neat Momentum J-6: Golvstående högtalare med dold kraft

Momentum J-6 är en kompakt golvhögtalare med teknologi som har ärvts från Ultimatum XL6. Med en 2,5-vägsprincip som kombinerar en AMT-diskant och Neats egenutvecklade ”R3”-mellanregister/bas går Neat långt i att utlova ett fantastiskt ljud.

Det kan se ut som om högtalaren bara har en mellanregister/bas, men sanningen är att det också finns inte ett, utan två nedåtriktade 170 mm baselement, isobariskt placerade ovanpå varandra, längst ned i kabinettet.

Med andra ord är det här en högtalare där vi förväntar oss en mycket mer kapabel bas än vad dess kompakta storlek annars skulle antyda.

Med Ultimatum-sockel för optimal stabilitet och ett påkostat delningsfilter lovar J-6 att kombinera kraft, precision och elegans.

Neat-momentum-jet-hifi-news-june-2024-13-resized
Foto: Neat Acoustics

Neat Momentum Jet: Priser och tillgänglighet

Momentum-högtalarna kommer att finnas tillgängliga på marknaden från och med september 2024. Priserna är satta till 4 995 GBP för den minsta Momentum J-S och 9 995 GBP för den golvstående Momentum J-6. Vi räknar med att du kan multiplicera priserna med cirka 15 för att få det svenska priset inklusive moms.

Mer info: neatacoustics.com

Svensk distributör är Instereo.

Fakta: Neat Momentum J-S

 • Typ: 2-vägs, isobarisk basreflex
 • Mått (H x B x D): 370 x 220 x 270 mm
 • Vikt: 11 kg / styck
 • Känslighet: 86 dB/1 watt (2,83v/1m)
 • Frekvensrespons: 22 Hz – 22 kHz i ett genomsnittligt rum
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 25-200 watt
 • Impedans: 8 ohm (min. 5 ohm)

Fakta: Neat Momentum J-6

 • Typ: 2,5-vägs, isobarisk basreflex
 • Mått (H x B x D): 1050 x 220 x 230 mm
 • Vikt: 23 kg / styck (fraktvikt: 54 kg per par)
 • Känslighet: 86 dB/1 watt (2,83v/1m)
 • Frekvensrespons: 22 Hz – 22 kHz (rumsgenomsnitt för stereopar)
 • Rekommenderad förstärkareffekt: 25 till 200 watt
 • Impedans: 8 ohm (min. 5 ohm)
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Rulla till toppen