Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Celestion 100: Marshall tillbaka till rötterna

Marshall firar 100-årsjubileet för sin viktigaste partner Celestion med en gitarrförstärkare i begränsad upplaga, Celestion 100.

Av / 2024-06-30 - 08:01
Celestion 100: Marshall tillbaka till rötterna

En del av våra läsare har säkert koll på att Marshall inte främst är känt för sina hörlurar och Bluetooth-högtalare, utan för sina ikoniska gitarrförstärkare. Med det kraftfulla, distinkta ljud som nästan formade rock ’n’ roll. Vad skulle AC/DC, Jimi Hendrix eller The Rolling Stones vara utan Marshalls JTM-förstärkare?

marshall_celestion100_stack_product_flat_03
Foto: Marshall

Nu får vi en kraftfull påminnelse om dessa rötter med lanseringen av Celestion 100, en gitarrförstärkare i begränsad upplaga för att fira 100-årsjubileet för Marshalls leverantör av högtalarelement, Celestion.

Marshall Celestion 100 är en återskapning av den allra första JTM-förstärkaren, utformad för att skapa en storm i gitarrens lägre register för att komplettera det varma mellanregistret och den krispiga diskanten. I hjärtat av förstärkaren finns en specialanpassad 12-tums Celestion 100 Alnico-högtalare, utformad för att återskapa tonen från äldre tiders rock & roll.

Läs också Mäktigt ljud från liten högtalare Marshall-högtalaren försvarar prislappen med övertygande bas och tillräckligt ljudtryck.

Precis som den ursprungliga 30-wattaren är Celestion 100 utrustad med två ECC83-förförstärkarrör, två 5881-effektrör och ytterligare ett ECC83-rör som fasdelare. Detta skapar en spegelbild av ljudsignalen innan den går till slutsteget, för att få ett push-pull slutsteg att fungera.

marshall_celestion100_still-life_09
Specialelement från Celestion. Foto: Marshall

Celestion har varit avgörande

– Celestion har varit en del av Marshall-familjen från allra första början, och mer än sex decennier senare är samarbetet fortfarande blomstrande.

Det säger Steve Smith, produktexpert för musikinstrument på Marshall Group.

Även om Ljud & Bild främst fokuserar på hi-fi och konsumentelektronik, är Celestion 100 en fascinerande inblick i en annan del av Marshalls värld – en värld som har format ljudet av modern rock i över 60 år. Med endast 100 tillgängliga enheter globalt, prissatta till 26 799 kronor, räknar vi med att den här kommer att försvinna från hyllorna relativt snabbt.

Mer info: marshall.com

marshall_celestion100_still-life_19 marshall_celestion100_stack_product_flat_05 marshall_celestion100_stack_product_flat_02
<
>
Foto: Marshall
Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Överraskande prisvärd high-end

Pillret som förbättrar humöret

Legendarisk gitarrförstärkare får nytt liv

Boom för evigt

Extrem soundbar från Steinway Lyngdorf

Dolda basmuskler från Neat

Franska högtalare som får det att vattnas i munnen på oss

Berömd konstnär utsmyckar B&O

Se vilken högtalare som är tillbaka!

Se den häftigaste JBL-samlingen i världen

Superdiskanten är kronan på verket

En ny stjärna på högtalarhimlen

Rulla till toppen