TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Thorens TD 402 DD

Thorens träffar inte målet

Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.

forfatter
Publicerad 2020-07-23 - 09:00
Karakter
Thorens TD 402 DD
L&B tycker
Trevligt ljud med varm klang. Mycket användarvänlig. Valbart automatiskt stopp.
Slapp dynamik, mycket känslig för resonanser och medioker skivförstärkare.
Specifikationer
 • Typ: Direktdriven skivspelare
 • Tonarm: TP 72, 223,6 mm kol, aluminium
 • Pickup: Audio-Technica AT-VM95E MM
 • Platta: 30 cm aluminium
 • Anslutningar: Phono-utgång
 • RIAA/DAC: Ja/Nej
 • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar, strömförsörjning
 • Färg: Svart, valnöt
 • Mått/vikt: 42 x 13,9 x 35,5 cm/6,1 kg
 • Webb: hifi-agenten.se
Riktpris: 9000Pr. 2020-07-23 Produktsida

Få märken är så tätt kopplade till grammofoner och skivspelare. Ända sedan Hermann Thorens grundade företaget i Sainte-Croix, Schweiz, har namnet förknippats med musik. De gjorde även munspel – och tändare, men det är en annan historia.

Thorens har sedan dess haft många olika ägare, allt som har gjorts har inte varit lika framgångsrikt, men för inte så länge sedan kom det äntligen in i människor som såg vilken potential som låg i det legendariska varumärket.

De nya ägarna har till och med lovat att de kommer att skapa en modern version av den ikoniska skivspelaren TD-124, som lanserades 1957. Den här, TD 402 DD, är något helt annorlunda än vad vi brukar förknippa med Thorens, även om den är mycket lik en TD-166. Det är den första direktdrivna Thorens-spelaren sedan 1982, då DJ-spelaren TD-524 debuterade med kvartsstyrd direktdrift och pitchkontroll.

Direktdrift har sina fördelar om det görs på rätt sätt. Technics nyare SL-spelare är exempel på hur bra ljud du kan få utan gummirem, men samtidigt visar Rega upp fördelarna med remdrift. Så det är inte enbart principen bakom framdrivningen som är avgörande för ljudet.

Dämpning, arm, pickup och precision betyder mer, och här har Thorens valt ett styvt chassi i svartlackerat eller valnötsfanerat trä, med en toppplatta i aluminium och fyra gummifötter under. Armen – TP 72, är en kombination av kolfiber och aluminium, med löstagbart pickuphuvud. Förmonterat är en AT VM95E från Audio-Technica, vilket är en MM-pickup i budgetklassen.

Den fina pickupen från Audio-Technica är lätt att uppgradera med en bättre stift.

Spelaren har inbyggt phono-steg för MM pickuper, som kan stängas av om du redan har ett separat eller inbyggt i förstärkaren. Du kan också stänga av automatisk start och automatiskt stopp med en knapp på baksidan. Spelaren är nämligen halvautomatisk, och startar när man för armen över plattan och stannar, men lyfter inte armen, när sidan är färdigspelad.

Mycket känslig för vibrationer

Den är väldigt enkelt lätt att installera och är användarvänligt för hela familjen. Med inbyggt phono-steg behöver du inte mycket mer än ett par aktiva högtalare. Men det råder ingen tvekan om att spelaren låter bäst när man hoppar över det inbyggda steget till förmån för ett separat. Som Schiit Mani till exempel. Som också kan användas med MC-pickuper, om man skulle känna för att uppgradera ljudet.

Thorens-spelaren ligger strax över en Rega Planar 3 i pris, och mitt i getingboet mellan Pro-Ject välspelande The Classic, och Technic fantastiska SL-1500C. Som också har inbyggda phono-steg.

Hård konkurrens där, och Thorens spelaren når inte riktigt de bästa i klassen. Även om den har en minsta hastighetsavvikelse på bara 0,22 procent, och en bra, budget-vänlig pickup.

Omkopplare för att välja det inbyggda phono-steget. Vi föreslår att använda ett separat.

Dire Strait’s Love Over Gold låter fint i början, men man märker efter hand att Thorens-spelaren inte har samma auktoritet i basen som en Technics SL-1500C, eller den fylliga klangen som en Pro-Ject The Classic. Gitarrer, sång och piano låter bra och fokuserat, det finns ett trevligt djup i ljudbilden, men basen är för vek enligt min mening.

Eftersom pickupen kan uppgraderas med ett bättre stift, försökte jag också med en VM95ML (röd), som har en mycket skarpare mikrolinjär slipning, och det hjälpte med fokus och detaljer, men inte med basen. Och den plågas av ett mycket större problem: Resonans.

Spelaren är helt enkelt mycket känslig för underlaget. Den måste stå på en solid möbel, helst på en vägghylla, för den är alltför dåligt dämpad för att ensam kunna absorbera eller tränga undan lågfrekventa resonanser.

Klaverklangen på Keith Jarrett Trio Still Live, gungar som en gummisnodd när jag knackar lätt på fiberplattan som spelaren står på. Ett slaktblock eller en extra dämpningsplatta är helt nödvändigt för att spelaren ska vara intressant att lyssna på musik med. Men då bör man undvika den inbyggda phono-steget, som berövar musiken all dynamik och klang. Denna spelaren MÅSTE användas med ett separat phono-steg. Eller som jag bland annat använde, phono steget i McIntosh glimrande bra C2700.

I ett försök att få ut det mesta av Thorens-spelaren, försökte jag med en Audio-Technica AT-OC9XSH, en underbar MC-pickup som kostar nästan lika mycket som skivspelaren. Det hjälpte, men inte på spelarens brist på dämpning.

Konklusjon

Thoren’s TD 402 DD är en tilltalande skivspelare på så många sätt. Den har en tilltalande design, är mycket användarvänlig och kommer helt monterad med en bra och budget-vänlig pickup. Att den också kan användas utan ett extra phono-steg gör den relevant för ännu fler, men ljudmässigt kommer den till korta i denna klass. Den saknar dynamisk kontrast och engagemang, något ovanligt för en Thorens spelare, och är alltför känslig för underlag och placering. I denna klass väljer vi hellre en Technics SL-1500C.

Läs hela artikeln? eller bli medlem i LB+.

Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

I LB+ ingår:
 • Fler än 6 000 produkttester
 • Undvik felköp med våra tips och guider
 • Var med i L&B-forum med andra ljud- och bildfantaster
 • Stora rabatter hos våra partner i LB+ Fördelsklubb
 • Alltid uppdaterad med senaste nytt
 • Nyhetsbrev direkt i din inkorg
 • Stäng av annonser (gäller bara 12-månaders prenumeration)
 • L&B TechCast – en podcast med L&B
 • Ingen bindningstid, säg upp när du vill!

Vi testar för dig!

4 veckor 49 kr
(Erbjudande, ingen bindingstid.)
12 Månader 900 kr
(du sparar 288 kr)
12 Månader 1198 kr
(med tidningen)
Annons
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.

Lämna en kommentar

Prisvärd skivspelare med bättre ljud Levereras med 2M Red MM pickup och inbyggt phonosteg.
Kompakt och billig Mission-DAC Mission LX Connect DAC är en kombinerad digitalomvandlare, förförstärkare och hörlursförstärkare.
Regaförstärkaren har blivit "digital" Rega har klamrat sig fast vid analoga ingångar på sina förstärkare. Men nu har de äntligen tagit klivet in i den moderna tiden.
Ny dansk high end-serie Kända namn bakom tre förstärkare i tungviktsklassen.
En legend ligger bakom bakom dessa Efter skivspelarna är de klara med sin första högtalare.
Ny toppserie från Audiolab Brittiska Audiolab har fött en helt ny förstärkare - och faktiskt en CD-transport också!
Följ Ljud & Bild