TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Thorens TD 402 DD

Thorens träffar inte målet

Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.

Av / 2020-07-23 - 09:00
Thorens TD 402 DD
Lasse Svendsen

Få märken är så tätt kopplade till grammofoner och skivspelare. Ända sedan Hermann Thorens grundade företaget i Sainte-Croix, Schweiz, har namnet förknippats med musik. De gjorde även munspel – och tändare, men det är en annan historia.

Thorens har sedan dess haft många olika ägare, allt som har gjorts har inte varit lika framgångsrikt, men för inte så länge sedan kom det äntligen in i människor som såg vilken potential som låg i det legendariska varumärket.

De nya ägarna har till och med lovat att de kommer att skapa en modern version av den ikoniska skivspelaren TD-124, som lanserades 1957. Den här, TD 402 DD, är något helt annorlunda än vad vi brukar förknippa med Thorens, även om den är mycket lik en TD-166. Det är den första direktdrivna Thorens-spelaren sedan 1982, då DJ-spelaren TD-524 debuterade med kvartsstyrd direktdrift och pitchkontroll.

Direktdrift har sina fördelar om det görs på rätt sätt. Technics nyare SL-spelare är exempel på hur bra ljud du kan få utan gummirem, men samtidigt visar Rega upp fördelarna med remdrift. Så det är inte enbart principen bakom framdrivningen som är avgörande för ljudet.

Dämpning, arm, pickup och precision betyder mer, och här har Thorens valt ett styvt chassi i svartlackerat eller valnötsfanerat trä, med en toppplatta i aluminium och fyra gummifötter under. Armen – TP 72, är en kombination av kolfiber och aluminium, med löstagbart pickuphuvud. Förmonterat är en AT VM95E från Audio-Technica, vilket är en MM-pickup i budgetklassen.

Den fina pickupen från Audio-Technica är lätt att uppgradera med en bättre stift.

Spelaren har inbyggt phono-steg för MM pickuper, som kan stängas av om du redan har ett separat eller inbyggt i förstärkaren. Du kan också stänga av automatisk start och automatiskt stopp med en knapp på baksidan. Spelaren är nämligen halvautomatisk, och startar när man för armen över plattan och stannar, men lyfter inte armen, när sidan är färdigspelad.

Mycket känslig för vibrationer

Den är väldigt enkelt lätt att installera och är användarvänligt för hela familjen. Med inbyggt phono-steg behöver du inte mycket mer än ett par aktiva högtalare. Men det råder ingen tvekan om att spelaren låter bäst när man hoppar över det inbyggda steget till förmån för ett separat. Som Schiit Mani till exempel. Som också kan användas med MC-pickuper, om man skulle känna för att uppgradera ljudet.

Thorens-spelaren ligger strax över en Rega Planar 3 i pris, och mitt i getingboet mellan Pro-Ject välspelande The Classic, och Technic fantastiska SL-1500C. Som också har inbyggda phono-steg.

Hård konkurrens där, och Thorens spelaren når inte riktigt de bästa i klassen. Även om den har en minsta hastighetsavvikelse på bara 0,22 procent, och en bra, budget-vänlig pickup.

Omkopplare för att välja det inbyggda phono-steget. Vi föreslår att använda ett separat.

Dire Strait’s Love Over Gold låter fint i början, men man märker efter hand att Thorens-spelaren inte har samma auktoritet i basen som en Technics SL-1500C, eller den fylliga klangen som en Pro-Ject The Classic. Gitarrer, sång och piano låter bra och fokuserat, det finns ett trevligt djup i ljudbilden, men basen är för vek enligt min mening.

Eftersom pickupen kan uppgraderas med ett bättre stift, försökte jag också med en VM95ML (röd), som har en mycket skarpare mikrolinjär slipning, och det hjälpte med fokus och detaljer, men inte med basen. Och den plågas av ett mycket större problem: Resonans.

Spelaren är helt enkelt mycket känslig för underlaget. Den måste stå på en solid möbel, helst på en vägghylla, för den är alltför dåligt dämpad för att ensam kunna absorbera eller tränga undan lågfrekventa resonanser.

Klaverklangen på Keith Jarrett Trio Still Live, gungar som en gummisnodd när jag knackar lätt på fiberplattan som spelaren står på. Ett slaktblock eller en extra dämpningsplatta är helt nödvändigt för att spelaren ska vara intressant att lyssna på musik med. Men då bör man undvika den inbyggda phono-steget, som berövar musiken all dynamik och klang. Denna spelaren MÅSTE användas med ett separat phono-steg. Eller som jag bland annat använde, phono steget i McIntosh glimrande bra C2700.

I ett försök att få ut det mesta av Thorens-spelaren, försökte jag med en Audio-Technica AT-OC9XSH, en underbar MC-pickup som kostar nästan lika mycket som skivspelaren. Det hjälpte, men inte på spelarens brist på dämpning.

Konklusjon

Thoren’s TD 402 DD är en tilltalande skivspelare på så många sätt. Den har en tilltalande design, är mycket användarvänlig och kommer helt monterad med en bra och budget-vänlig pickup. Att den också kan användas utan ett extra phono-steg gör den relevant för ännu fler, men ljudmässigt kommer den till korta i denna klass. Den saknar dynamisk kontrast och engagemang, något ovanligt för en Thorens spelare, och är alltför känslig för underlag och placering. I denna klass väljer vi hellre en Technics SL-1500C.

Karakter
Thorens TD 402 DD
Premium

Ljud & Bild tycker

Trevligt ljud med varm klang. Mycket användarvänlig. Valbart automatiskt stopp. Slapp dynamik, mycket känslig för resonanser och medioker skivförstärkare.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Rulla till toppen