Search
Generic filters

TEST : Thorens TD 402 DD

Thorens träffar inte målet

Thorens halvautomatiska och direktdrivna skivspelare behöver en solid grund för att prestera som bäst.

Thorens TD 402 DD
Thorens TD 402 DD

Ljud & Bild tycker

Trevligt ljud med varm klang. Mycket användarvänlig. Valbart automatiskt stopp.
Slapp dynamik, mycket känslig för resonanser och medioker skivförstärkare.
 • Typ: Direktdriven skivspelare
 • Tonarm: TP 72, 223,6 mm kol, aluminium
 • Pickup: Audio-Technica AT-VM95E MM
 • Platta: 30 cm aluminium
 • Anslutningar: Phono-utgång
 • RIAA/DAC: Ja/Nej
 • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar, strömförsörjning
 • Färg: Svart, valnöt
 • Mått/vikt: 42 x 13,9 x 35,5 cm/6,1 kg
 • Webb: hifi-agenten.se
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 9000 kr

Få märken är så tätt kopplade till grammofoner och skivspelare. Ända sedan Hermann Thorens grundade företaget i Sainte-Croix, Schweiz, har namnet förknippats med musik. De gjorde även munspel – och tändare, men det är en annan historia.

Thorens har sedan dess haft många olika ägare, allt som har gjorts har inte varit lika framgångsrikt, men för inte så länge sedan kom det äntligen in i människor som såg vilken potential som låg i det legendariska varumärket.

De nya ägarna har till och med lovat att de kommer att skapa en modern version av den ikoniska skivspelaren TD-124, som lanserades 1957. Den här, TD 402 DD, är något helt annorlunda än vad vi brukar förknippa med Thorens, även om den är mycket lik en TD-166. Det är den första direktdrivna Thorens-spelaren sedan 1982, då DJ-spelaren TD-524 debuterade med kvartsstyrd direktdrift och pitchkontroll.

Direktdrift har sina fördelar om det görs på rätt sätt. Technics nyare SL-spelare är exempel på hur bra ljud du kan få utan gummirem, men samtidigt visar Rega upp fördelarna med remdrift. Så det är inte enbart principen bakom framdrivningen som är avgörande för ljudet.

Dämpning, arm, pickup och precision betyder mer, och här har Thorens valt ett styvt chassi i svartlackerat eller valnötsfanerat trä, med en toppplatta i aluminium och fyra gummifötter under. Armen – TP 72, är en kombination av kolfiber och aluminium, med löstagbart pickuphuvud. Förmonterat är en AT VM95E från Audio-Technica, vilket är en MM-pickup i budgetklassen.

Den fina pickupen från Audio-Technica är lätt att uppgradera med en bättre stift.

Spelaren har inbyggt phono-steg för MM pickuper, som kan stängas av om du redan har ett separat eller inbyggt i förstärkaren. Du kan också stänga av automatisk start och automatiskt stopp med en knapp på baksidan. Spelaren är nämligen halvautomatisk, och startar när man för armen över plattan och stannar, men lyfter inte armen, när sidan är färdigspelad.

Mycket känslig för vibrationer

Den är väldigt enkelt lätt att installera och är användarvänligt för hela familjen. Med inbyggt phono-steg behöver du inte mycket mer än ett par aktiva högtalare. Men det råder ingen tvekan om att spelaren låter bäst när man hoppar över det inbyggda steget till förmån för ett separat. Som Schiit Mani till exempel. Som också kan användas med MC-pickuper, om man skulle känna för att uppgradera ljudet.

annons

Thorens-spelaren ligger strax över en Rega Planar 3 i pris, och mitt i getingboet mellan Pro-Ject välspelande The Classic, och Technic fantastiska SL-1500C. Som också har inbyggda phono-steg.

annons

Hård konkurrens där, och Thorens spelaren når inte riktigt de bästa i klassen. Även om den har en minsta hastighetsavvikelse på bara 0,22 procent, och en bra, budget-vänlig pickup.

Omkopplare för att välja det inbyggda phono-steget. Vi föreslår att använda ett separat.

Dire Strait’s Love Over Gold låter fint i början, men man märker efter hand att Thorens-spelaren inte har samma auktoritet i basen som en Technics SL-1500C, eller den fylliga klangen som en Pro-Ject The Classic. Gitarrer, sång och piano låter bra och fokuserat, det finns ett trevligt djup i ljudbilden, men basen är för vek enligt min mening.

Eftersom pickupen kan uppgraderas med ett bättre stift, försökte jag också med en VM95ML (röd), som har en mycket skarpare mikrolinjär slipning, och det hjälpte med fokus och detaljer, men inte med basen. Och den plågas av ett mycket större problem: Resonans.

Spelaren är helt enkelt mycket känslig för underlaget. Den måste stå på en solid möbel, helst på en vägghylla, för den är alltför dåligt dämpad för att ensam kunna absorbera eller tränga undan lågfrekventa resonanser.

annons

Klaverklangen på Keith Jarrett Trio Still Live, gungar som en gummisnodd när jag knackar lätt på fiberplattan som spelaren står på. Ett slaktblock eller en extra dämpningsplatta är helt nödvändigt för att spelaren ska vara intressant att lyssna på musik med. Men då bör man undvika den inbyggda phono-steget, som berövar musiken all dynamik och klang. Denna spelaren MÅSTE användas med ett separat phono-steg. Eller som jag bland annat använde, phono steget i McIntosh glimrande bra C2700.

I ett försök att få ut det mesta av Thorens-spelaren, försökte jag med en Audio-Technica AT-OC9XSH, en underbar MC-pickup som kostar nästan lika mycket som skivspelaren. Det hjälpte, men inte på spelarens brist på dämpning.

Konklusjon

Thoren’s TD 402 DD är en tilltalande skivspelare på så många sätt. Den har en tilltalande design, är mycket användarvänlig och kommer helt monterad med en bra och budget-vänlig pickup. Att den också kan användas utan ett extra phono-steg gör den relevant för ännu fler, men ljudmässigt kommer den till korta i denna klass. Den saknar dynamisk kontrast och engagemang, något ovanligt för en Thorens spelare, och är alltför känslig för underlag och placering. I denna klass väljer vi hellre en Technics SL-1500C.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  Letar du efter en stor skärm till rimligt pris? Då kommer Sony XH8096 som ett brev på posten.
  BMW i8 är ingen Tesla. Den är mycket tuffare!
  De som just har beställt en splitter ny Audi e-tron UTAN att kryssa för Bang & Olufsen-ljudsystemet får förlåta oss när vi säger: Ajdå …!
  Yamaha visar tydligt varför de behärskar high-end bättre än de flesta, med en skivspelare som struntar i konventioner och går sin egen väg.
  De små Klipsch-högtalarna slår ljudplankor på spelglädje och ljudtryck, och fungerar lika bra till tv:n som till mobilen.
  Oneplus Nord har marknadsförts som om mobilen innebar Jesu återkomst. Det är den inte, men det behöver den inte heller vara.
  Bose Frames håller UV-strålarna borta på sammagång som de skickar in luftiga, musikaliska toner rakt in i dina öron. Är det här sommarens coolaste pryl?
  Vanmoof S3 och X3 är de två senaste elcykel-modellerna från den holländska firman som tror att deras smarta och internetanslutna cyklar är framtidens transportmedel.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Thorens TD 402 DD

  Riktpris: 9000 kr Thorens träffar inte målet

  Technics SL-1210 MK7

  Riktpris: 10000 kr DJ-spelare för musikälskare

  Hegel H390

  Riktpris: 55000 kr Halva priset, lika grym

  Rega Aethos

  Riktpris: 38000 kr Analog anakronism
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.