Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Technics SL-1500C

Sensationellt bra skivspelare

Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.

Av / 2019-11-01 - 12:44
Technics SL-1500C
Lasse Svendsen

Egentligen är det lite anmärkningsvärt att den här skivspelaren är så bra. Visst, Technics SL-1200G och den svindyra SL-1000R är fantastiska spelare i sina prisklasser. Men att den här skulle vara så förbaskat bra hade jag inte trott.

Tittar man på SL-1500C så påminner den om en förenklad SL-1200G, skivspelaren som är vår referens i prisklassen under 40 000 kronor. SL-1500C har inte stroboskop, pitch-kontroll eller lampan som lyser upp pickupen som den dyrare modellen har.

Men den bygger på samma grundläggande principer: en direktdriven aluminiumtallrik, den klassiska S-formade Technics-armen och ett styvt chassi. Den har en enklare kärnlös motor och en enklare version av Technics-armen, fast med höjdjustering.

Foto: Technics

SL-1500C säljs med en Ortofon 2M Red förmonterad i det löstagbara pickuphuset och har en inbyggd RIAA-förstärkare – eller phono-steg som det också kallas. Alltså är det bara att koppla in skivspelaren direkt till en ledig ingång på förstärkaren, eller ett par aktiva högtalare eller någonting annat.

Den har också en mekanisk auto-lyft-funktion som kan sättas på och stängas av. Då lyfts tonarmen automatiskt när den kommer till slutet av skivan.

Pickup

Technics-spelaren är förtroendeingivande byggd och har ingenting att skämmas för i den här prisklassen. ABS-plast, glasfiber och aluminium används i liberala mängder i chassiet och det ingår ett klart dammlock med den karaktäristiska kupolen över armbasen.

Ortofon-pickupen är redan monterad i pickuphuset. Så det man behöver göra för att komma igång är att skruva fast det på tonarmen, lägga på skivtallriken med gummimattan, trä på motvikten och koppla in ström och kablar. Man kan välja mellan att använda det inbyggda phono-steget eller ett separat sådant. Så fort nåltrycket är inställt på 1,8 gram och dammlocket är fastsatt i bakkant är man klar.

Det finns naturligtvis andra skivspelare i den här klassen. Pro-Ject The Classic är ett väldigt välljudande alternativ som säljs med en Ortofon 2M Silver, och Rega Planar 3 är ett billigare alternativ. Och så naturligtvis Rega Planar 6, skivspelaren som har satt standarden för hur bra ljud man kan få för under 20 000 kronor. Tillsammans med MC-pickupen Rega Ania är det referensljudet.

Foto: Technics

Två utgångar

Technics har valt två separata strömförsörjningar för det inbyggda RIAA-steget och phono-utgången, det sitter en strömbrytare som stänger av strömmen till RIAA-steget när den ändras från phono-utgången till linjeutgången.

Eftersom pickuphuset är löstagbart är det relativt enkelt att byta pickup om man vill uppgradera. Eller så kan nålen i Ortofon-pickupen bytas ut mot en 2M Blue, som har en rakare frekvensgång och bättre kanalseparation. Tack vare enkel höjdjustering av armen – upp till sex millimeter – är tonaarmen kompatibel med ett stort urval av andra pickuper.

Ljudet

En lätt tryckning på hastighetsväljaren skickar upp skivtallriken i rätt hastighet på 0,7 sekunder. Låt nålen sjunka ner i spåret och ta ett djupt andetag.

Det första man märker är hur öppet och detaljerat ljudet är. Men sedan känner man att SL-1500C har riktigt seriös bas på lager också, och att den har tillräckligt med kontroll, finess och dynamik för att glädjen av att lyssna på musik från vinyl faktiskt ska synas i ansiktet på lyssnaren.

Technics-spelaren presenterar Keith Jarrett liveinspelningar så övertygande att jag knappt kunde tro att den använde det inbyggda RIAA-steget. Som annars ofta är en enkel krets som består av ett par billiga komponenter som rafsats ihop.

Här låter akustisk musik upplyftande och trovärdig, och till och med gamla Love Over Gold från Dire Straits guldålder har fokus och övertygande dynamik. Den dyrare kombinationen av Rega Planar 6 och Ania MC ger mer expansiv dynamik och låter mer finkornig och raffinerad, men det är upp till den nivån man måste ta sig för att få bättre ljud än från en SL-1500C.

Slutsats

Technics enklare lillebror till testvinnaren SL-1200G är kanske det bästa köpet av alla skivspelare i den här prisklassen. Den har allt du behöver ombord, är enkel att installera och ännu enklare att leva med, och den låter så fängslande, öppet och befriat från grumligheter att vi har svårt att hitta något att klaga på. SL-1500C är perfekt för de som funderar på att uppgradera anläggningen och vill kunna experimentera med andra pickuper och externa RIAA-steg, men även för de som bara vill ha det bästa ljudet i ett paket som inte är krävande att leva med.

Karakter
Technics SL-1500C
Premium

Ljud & Bild tycker

Dynamiskt och levande ljud, med saftig bas och raffinerad och detaljerad ljudbild. Solitt byggd och enkel att använda. Ingenting.

2 reaktioner på ”Technics SL-1500C”

  1. Hans Schönning

    Inför ett byte av min skivspelare, en Technics 3210 (1979) har valet fallit på nya 1210 eller 1500. Tror du man kan få byta Röd pick-up som medföljer 1500 till en Blå el Bronze om man lägger till mellanskillnaden? Svårt för dig att veta?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Ljud & Bild
Rulla till toppen