annons

Technics SL-1200G

Legenden gör comeback

Världens kanske mest kända skivspelare är tillbaka, förklädd som en DJ-spelare.

(Foto: Tillverkare)
annons
annons
Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.

Det vore ingen överdrift om man hävdar att Technics välkända skivspelare är både den mest berömda och den mest betydelsefulla grammofonen genom tiderna.
Alla har dansat, hoppat och diggat till ljudet av en Technics SL-1210. Vem vet hur många barn som avlats efter lite kelande till Careless Whisper som snurrat på en Technics-spelare sent en lördagskväll på den lokala puben?
Och den outslitliga skivspelaren har bokstavlig talat varit helt avgörande för skapandet en ny musikstil. På 70-talet uppfanns hiphopen på två Technics-skivspelare, med en DJ som mixade ihop två skivor till dansvänlig musik. Namn som Grandmaster Flash och Afrika Bambaataa la grunden till en helt ny musikgenre – och resten är, som man brukar säga, historia.
Även Technics-spelaren blev historia. Panasonic, som äger varumärket, la ner sin produktion av SL-1210 när DJ:s blev digitala och började spela CD-skivor och sedan övergick till MP3-filer. Då fanns det inte längre plats för en DJ-skivspelare.

Klassisk design.
Klassisk design.

Slängde maskinerna
Panasonic trodde att de var så färdiga med analoga spelare att redskapen som behövdes för att bygga SL-1210 förstördes och kasserades. Efter fler än 3,5 miljoner spelare var mycket av utrustningen så sliten att den inte gick att använda längre. Dessutom var efterfrågan så liten att jag kommer ihåg att flera butiker sänkte priset rejält för att bli av med de sista spelarna de hade på lager. Inget behov av att hålla igång tillverkningen, med andra ord
I dag kostar en begagnad SL-1210 ofta mer än den gjorde när den gick ur produktion 2010.
Men nu, mer än 40 år efter den första direktdrivna SL:en såg dagens ljus, är den tillbaka i samma välbekanta form. Eller rättare sagt: den ser likadan ut, men allting utom dammlocket är nytt på SL-1200G. Som kostar icke beskedliga 38 000 kronor.

Tonarmen har faktiskt höjdjustering.
Tonarmen har faktiskt höjdjustering.

 

Nylansering
Någon minns kanske att Technics lanserade en SL-1200GAE på CES-mässan i Las Vegas i januari 2016. Den byggdes bara i 1200 exemplar, och efter det stängdes maskinerna av och lamporna släcktes ned på fabriken. Alla skivspelarna såldes bara ett par minuter efter de gick att köpa. Trots att priset var fem gånger så högt som den ursprungliga modellen från 2010.
Technics bestämde sig sedan för att återuppta produktionen och ingenjörerna har berättat att de hade varit tvungna att göra nya gjutformar och verktyg för att bygga de 1 200 första. Så vad var väl mer naturligt än att fortsätta med tillverkningen när nu efterfrågan var så stor?

Nytt från grunden
Nya SL-1200G är praktiskt taget identisk med 1200GAE-versionen. Bortsett från tonarmsröret som inte görs i en magnesiumlegering, utan aluminium, och fötterna som har en annan gummiblandning.
Allt på spelaren är nyutvecklat, det är bara designen som är identisk med den legendariska föregångaren. Chassit är styvare och bättre dämpat. Topplattan av aluminium är mycket tjockare. En ny direktdriven motor med två rotorer är framtagen för spelaren och eliminerar kuggningen i den gamla som lät som pyttesmå korta variationer i hastighet.
Varvtalet styrs digitalt och är mer exakt än den gamla analoga hastighetskontrollen, och skivtallriken bättre dämpad med gummi på undersidan och en kopparplatta på toppen. Det har gjort skivtallriken helt död. Knacka på den med en penna så hör du ett dämpat klick. Knacka på den gamla skivtallriken så hör du hur ljudet ringer länge efteråt.
Med gummimatta på väger skivtallriken 3,6 kg.

Perfekt pitch.
Perfekt pitch.

 

Ulv i fårakläder
Den har till och med behållit pitch-kontrollen, stroboskopet och den blixtsnabba starten. Det svagt s-formade armröret har löstagbart pickup-skal, armbasen går naturligtvis att lyfta upp så att man får korrekt vinkel för olika nålar, och det ingår en 45-adapter som passar precis där den alltid har suttit, i en nedsänkning bakom skivtallriken.
Allt är precis som på den gamla. Bortsett från priset. Och ljudet.
Technics säger själva att SL-1200G inte alls är någon DJ-spelare. Trots direktdrift och pitch-kontroll. Det är en highend-spelare – inte bara sett till priset utan även till ljudet.
Det är inte svårt att hålla med om både och. Den kostar lika mycket som en Rega RP10 och klarar sig förvånansvärt väl. Jag skruvade fast en Nagaoka MP-150-pickup – eftersom det inte ingår någon från början – och blev milt sagt förvånad över hur mycket bättre det låter än i den gamla spelaren.
Ljudbilden är mer robust, med riktigt fet bas och strålande dynamik. Ett bergfast stereoperspektiv i kombination med en välvuxen ljudbild gav mig en riktig live-känsla med Dire Straits live-album ”Alchemy”.
Även med den relativt billiga (3 500 kr) Nagaoka-pickupen var ljudbilden öppen och tydligt fokuserad. Jag kunde varken se eller höra några hastighetsvariationer. Keith Jarretts Köln-konsert lät som om den kom från en CD-spelare, så precist ljöd den stora konsertflygelns toner i rummet. SL-1200G tål garanterat ännu bättre och dyrare pickuper för dem som vill gräva ut ännu mer ur spåren.
Jämfört med referensen, en Rega RP8 med en Dynavector Karat 17D2-pickup, är inte ljudbilden lika luftig och tredimensionell. Små detaljer i 2L:s inspelning av Tjajkovskijs Souvenir de Florence framträder inte lika väl och stråkarnas klang är gråare och mer färglös. Men man får ett intryck av att basen går djupare med Technics spelare, och den håller rytmen på ett exemplariskt sätt. Den påminner nästan lite om en Linn LP12, där spelglädje är mer i fokus än detaljupplösning.

annons
Allt är nytt, bortsett från dammlocket.
Allt är nytt, bortsett från dammlocket.

 

annons

Legendarisk
Funderar man på en ny skivspelare i den här prisklassen så finns det många att välja mellan. Fler än på många år faktiskt, fast det är knappast många som lär sätta Technics överst på listan över kandidater. Jag vågar säga att man tryggt kan göra det. För i den nya SL-1200G är det bara utseendet som påminner om föregångaren. Ljudkvaliteten är överlägset mycket högre, och spelaren förtjänar en så fin pickup som budgeten tillåter. Så bra är den faktiskt. Häng med i del två om ett par veckor, då ska vi testa SL-1200G med en ännu bättre pickup!

 

Du kan använda ännu bättre signalkabel om du vill.
Du kan använda ännu bättre signalkabel om du vill.

Direktdriven skivspelare
Tonarm: Technics S
Pickup: Extrautrustning
Övrigt: Dammlock, 45-adapter och kablar
Mått: 45,3 x 17 x 37,2 cm
Vikt: 18 kg
Pris: 38 000 kr
Webb: panasonic.se

Pris: 38000 kr
PlusDynamiskt och lent ljud med massiv bas och omfångsrik ljudbild.
MinusDyr, väldigt dyr. Och behöver en dyr pickup.
  Har du något att tillägga?
  Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.

  Läs också

  Argon SA1

  Argon SA1

  3 500
  Den perfekta nybörjarförstärkaren
  Om du bara behöver en stereoförstärkare till kontoret eller ungdomsrummet kan du inte hitta någon bättre för pengarna.
  TEAC TN-4D

  TEAC TN-4D

  7 500
  Vänligt sinnad vinylsvarv
  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan
  Technics SL-1500C

  Technics SL-1500C

  12 000
  Sensationellt bra skivspelare
  Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.
  McIntosh MTI100

  McIntosh MTI100

  89 000
  McIntosh för livsnjutare
  Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.
  Audioquest Dragonfly Cobalt

  Audioquest Dragonfly Cobalt

  3 000
  Den smartaste ljudförbättringen du kan göra
  Koppla in en bärbar DAC och förbered dig på något du aldrig har hört från mobilen förut.
  Naim Uniti Star

  Naim Uniti Star

  46 000
  Himmelskt ljud av stjärnklass
  För alla som samlar CD-skivor och gillar att strömma musik finns det inget bättre än Naim Uniti Star.
  Aune S6 Pro

  Aune S6 Pro

  6 000
  Magiskt ljud i hörlurarna
  Aune S6 Pro är både DAC och hörlursförstärkare – och bäst om du kan använda den som både och.
  Como Audio Bluetooth Turntable

  Como Audio Bluetooth Turntable

  5 400
  Den trådlösa skivspelaren vi rekommenderar
  Como har bara en skivspelare, men den är å andra sidan väldigt bra – och trådlös.
  Sony PS-LX310BT

  Sony PS-LX310BT

  2 800
  Trådlös och enkel skivspelare
  Med ett par trådlösa hörlurar och Sony-skivspelaren är du redo för din första LP-samling.
  NAD M10

  NAD M10

  27 000
  Highend i bonsai-format
  Ett komplett ljudsystem i den tunga änden behöver inte fylla halva vardagsummet. Det visar den senaste medlemmen i NAD Masters-serien.
  Lyngdorf TDAI-3400

  Lyngdorf TDAI-3400

  54 000
  Lyngdorf bryder dine stuevægge ned
  Högtalare och möbler är alltid en svår kombination i vardagsrummet. Lyngdorf Audio vill oskadliggöra lyssningsrummets dåliga inflytande.
  Geneva Touring S+

  Geneva Touring S+

  2 400
  Bärbar radio med bättre bas
  Geneva utmärker sig med en riktigt potent reseradio.
  Yamaha M-5000 och C-5000

  Yamaha M-5000 och C-5000

  140 000
  Trött på hifi? Yamahas highend-förstärkare kommer att få dig på andra tankar.
  Gold Note IS-1000

  Gold Note IS-1000

  46 000
  Gold Note charmar och imponerar.
  Tivoli Audio PAL+ BT

  Tivoli Audio PAL+ BT

  2 700
  Tivolis reseradio har just förbättrats, räcker det för att hålla undan för konkurrenterna?
  Ruark Audio R1 Mk3

  Ruark Audio R1 Mk3

  2 900
  Bättre ljud kan du inte få i den här klassen, men batteriet är skrattretande dyrt.