Amerikanska WiiMs små trådlösa streamers har tagit marknaden med storm. Låga priser och hög ljudkvalitet har gjort trådlös hifi tillgängligt för ännu fler. De kompakta nätverksspelarna Pro och Pro Plus kan kopplas direkt till en påkostad anläggning utan att någon höjer på ögonbrynen.
Ljudkvaliteten är i en helt annan liga än priserna och med WiiM Amp kan du även streama musik i hifi-kvalitet genom en kompakt förstärkare. Som har tillräckligt med kraft för de flesta högtalare.
WiiM Ultra är nästa steg uppåt i kvalitet, den är i grund och botten en WiiM Pro Plus med pekskärm och flera in- och utgångar. Till exempel en ingång för skivspelare, både för MM- och MC-pickuper.
Men den tar också tekniken ett snäpp till med en ES9038 Q2M SABRE-DAC som stöder upp till 32 bit/384 kHz-omvandling (PCM), bit-perfect, och både sänker brusgolvet och förvrängnigen en aning. Jämfört med Pro Plus och Amp.
Samma DAC kommer så småningom till en WiiM Amp Pro, en uppgraderad version av Amp.
Vad är nytt?
Ultra ser ut som en Amp med volymkontroll, fast med en 3,5-tums pekskärm i färg. Men rent fysiskt är den lite större och på baksidan har den plats för både analoga och digitala in- och utgångar, inklusive den ovan nämnda skivspelaringången – och HDMI med ljudretur för TV-ljudet. Ultra stöder även Dolby Atmos-ljud via HDMI.
Här kan man alltså koppla in olika ljudkällor och skicka ljudet vidare analogt eller digitalt (24bit/192 kHz) till en DAC, förstärkare eller ett par aktiva högtalare.
Ultra stöder Google Chromecast, med röststyrning och multiroom med Google Home. Samt röststyrning via Amazon Alexa, fast det är inte lika aktuellt här hemma. Det är däremot Apple AirPlay, som inte stöds. Inte än i alla fall – men Linkplay, som ligger bakom varumärket WiiM, säger att de fortfarande jobbar med Apple och hoppas få AirPlay 2 i en kommande uppdatering. Detsamma gäller Roon, som ska komma längre fram till Ultra.
Men man får alltså trådlös streaming från andra plattformar än Apples. Förutom att streama över Ethernet har man en möjlighet att använda Wi-Fi 6E och – tvåvägs – Bluetooth 5.3.
Som vanligt med WiiM går det att styra musiken med en app, eller från pekskärmen. Streamingtjänster som Spotify, Tidal, Qobuz och Deezer stöds, och fjärrkontrollen med Bluetooth har en inbyggd mikrofon för röststyrning.
I den välkända appen finns en EQ där man väljer mellan en 10-bands grafisk och en 10-bands parametrisk. Olika EQ-inställningar kan lagras i appen för varje ingång och det finns ett antal digitala filter som kan läggas till om man skulle vilja. Det finns även bass management och inställning av delning och nivå på en ansluten subwoofer.
WiiM har kostat på hörlursuttaget en TPA6120A2-förstärkarmodul som ska ha så lite tredjeharmonisk förvrängning som minus 119 dB och som passar 32–300-ohms hörlurar.
Fint, men ljudet då?
Jag hade lite svårt att hitta några stora skillnader i ljudkvalitet mellan Ultra och Pro Plus. Men båda låter bäst när ljudet skickas ut digitalt till en DAC eller en förstärkare med digitala ingångar. Ljudet från den analoga utgången saknar lite av den dynamiska snärten som man får från den digitala utgången när signalen är inställd på 24 bit/192 kHz.
Det ska nämnas att man kan använda appen och mikrofonen i mobilen för att kalibrera ljudet i rummet. Ett frekvenssvep plockas upp av mikrofonen och skickas till streamern som kompenserar mätningen enligt Harman, B&K eller en helt platt kurva. Efteråt kan man slå på och av korrigeringen som man vill.
Jag provade båda, och föredrog mest en platt kurva utan EQ eller korrigering, eftersom det gav mig den mest balanserade och neutrala ljudbilden. Med B&K-kurvan fick jag för mycket bas i rummet, så det är knappast den mest exakta kalibreringen man får med mobilen och ett enkelt frekvenssvep.
Men det betyder inte att det inte låter fint med Wiim Ultra, för det gör det faktiskt. Digitala ljudkällor låter fokuserade och balanserade, ljudbilden är tillräckligt öppen och det finns förvånansvärt bra dynamik. Jämfört med Pro Plus är skillnaden i ljudkvalitet försumbar, om det ens finns någon.
Med andra ord betyder det att man faktiskt får klassens bästa ljudkvalitet. Ska man ha bättre ljud från en streamer så får man mer än dubbla priset och gå upp till något från Gold Note, Eversolo eller Cambridge Audio.
Det är inte så vanligt att hitta en skivspelaringång i en streamer, men det får man i WiiM Ultra. Den stöder både MM och MC, och är ingen ersättning för ett separat phonosteg, men som integrerat i Ultra måste jag erkänna att phonosteget gör ett hederligt jobb.
En Rega Fono är givetvis i en helt annan division när det gäller ljudkvalitet och dynamik, men phonosteget är tyst och ger en klar och tydlig ljudbild från skivspelare som inte har alltför ambitiösa spelare/arm/pickup-kombinationer.
Slutsats
Nya WiiM Ultra är mer än en WiiM Pro Plus med pekskärm. En bättre DAC och fler anslutningar gör att Ultra är mer användbar. Den kostar inte mycket mer heller. Man hör knappt någon skillnad på ljudet, så det finns ingen anledning att slänga din Pro Plus i papperskorgen för att köpa en Ultra. Men för de som suttit och tvekat fram till nu är det bara att göra slag i saken. Med en pekskärm i färg och flera ingångar är WiiM Ultra den nya standarden i budgetklassen.
Läs hela artikeln med LB+
Hösterbjudande
Full tillgång till allt innehåll i 4 veckar
LB+ Total månad
Full tillgång till allt innehåll i en månad
LB+ Total 12 månader
Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader
- Tillgång till mer än 7500 produkttester!
- Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
- Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
- L&B TechCast – en podd med L&B
- Inaktiverade annonser