TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Rotel Michi X5 Series 2

När du inte kan få för mycket kraft och finess

Rotels Michi-serie tog oss med storm – och den uppdaterade X5 är ett av de bästa köpen i highend-klassen.

Av / 2024-08-31 - 11:01
Rotel Michi X5 Series 2
Lasse Svendsen

Att säga att vi blev förvånade vore ingen överdrift. När vi testade Rotels nya Michi-serie 2020 höll vi nästan på att svimma av ren och skär glädje. Först blev vi alldeles tagna på sängen av att Rotel ens hade blåst liv i Michi-serien, som på sin tid bestod av ett komplett utbud av elektronik, inklusive en 2×200-watts effektförstärkare, men konstigt nog ingen integrerad förstärkare.

Det skulle ta 20 år tills Michi-namnet prydde fronten på en integrerad Rotel-förstärkare. Och då två stycken faktiskt. X3 och X5.

Flaggskeppet X5 var en 350 watt och över 40 kilo tung best och kanske det bästa köpet av alla integrerade förstärkare i sin klass, på den tiden.

Förra året, alltså 2023, släppte Rotel uppdaterade utgåvor av Michi-serien. I samma massiva utförande som introducerades i den nya Michi-serien 2019, men med ett omfattande antal förändringar på insidan. Faktiskt fler än 90 stycken i X5 Series 2, enligt Rotel själva. De har också ersatt AKM-DACen med en ny åttakanals 32-bitars DAC från ESS som heter ES 9028PRO.

Som om det inte vore nog modifierade Rotel de omgivande kretsarna för att eliminera interferens och sänka brusgolvet ytterligare. Nya Series 2 levererar, återigen enligt Rotel själva, en mer exakt, stramare och öppnare ljudbild än tidigare, lyckligtvis med samma massiva dynamik och vansinniga tryck ända ner till subfrekvenser.

Foto: Rotel

DAC – men ingen streaming

X5 Series 2 är en integrerad förstärkare som inte saknar mycket, den har dock inte inbyggt Wi-Fi så streaming måste ske med Bluetooth ACC och aptX HD. Jag vågar slå vad om att alla som köper en X5 Series 2 ändå strömmar musiken över nätverket till en separat streamer, från till exempel Lumin, Hi-Fi Rose eller Auralic.

På baksidan finns alla ingångar till DACen, det vill säga USB för trådbunden anslutning till en dator med Tidal, Spotify eller Qobuz, tre optiska och tre koaxiala digitalingångar. Där finns också en balanserad ingång för analoga signaler, fyra linjeingångar samt en för en skivspelare, antingen med MM- eller MC-pickup. Och både en förstärkarutgång (pre out) och en utgång för subwoofer.

Det mesta finns alltså på plats. Inklusive Roon-stöd.

Foto: Rotel

Under topplocket kan man – om man vet var man ska leta – se att fyra 22 000 μF-kondensatorer, och dubbla transformatorer, delar upp förstärkarens slutsteg i en så kallad dual mono-konfiguration. Förstärkaren lämnar med lätthet 350 watt per kanal i 8 ohm, eller upp till 600 watt per kanal i 4 ohm. Det finns inte särskilt många integrerade förstärkare i den här klassen som matchar X5 Series 2 på ren muskelkraft.

Den som gillar att koppla av i fåtöljen med ett par hörlurar kommer att uppskatta att förstärkaren även har en utgång på framsidan för hörlurar.

Mitt på fronten sitter en display som kan konfigureras för att visa vald ingång, volym, VU-mätare eller en spektrumanalys av signalen. Den medföljande fjärrkontrollen har en inställningsknapp där man kan ställa in olika parametrar, till exempel ändra namn på ingångarna och så vidare.

Priset har gått upp sedan sist, dels för att Rotel spenderat mer pengar på insidan och på så sätt höjt kostnaderna för produktionen av förstärkaren. Och dels för att valutakurserna har förändrats mycket sedan Michi-serien introducerades 2019. Och inte till fördel för oss konsumenter.

Foto: Rotel

Alternativ till X5 Series 2

Nya Michi Series 2 består även av en förförstärkare och två effektförstärkare. En stereo- och en monoversion. Men det är X3 Series 2 som kommer närmast en X5 Series 2. De är nästan identiska, med samma analoga och digitala ingångar och ESS-DACen. De stöder samma ljudformat – inklusive MQA – som förförstärkaren P5 Series 2.

Michi X3 Series 2 har bara en skivspelaringång för MM-pickuper, medan Michi X5-serien även har en ingång för MC. Den mindre X3 Series 2 levererar lite lägre effekt, men är fortfarande ett potent kraftpaket med 200 watt i 8 ohm och 350 watt i 4 ohm.

Läs också Det bästa high-end köpet Den ser ut som den kostar över hundra tusen kronor. Den kostar "bara" hälften. Och vilket ljud!

Så om man inte behöver lika mycket kraft som en X5 Series 2 kan leverera – eller MC-ingången – kan en X3 Series 2 vara det smarta valet. Då sparar man 20 000 kronor och det är ju inte småpengar, precis.

Ingen av de två förstärkarna saknar konkurrenter i sina respektive prisklasser. McIntosh MA5300 kostar en smula mer än X5 Series 2 och har liknande egenskaper, men lägre effekt på 100 watt per kanal. Hegel H400 är en mer direkt konkurrent. Den är 10 000 kronor billigare och har streaming via Ethernet, men saknar skivspelaringång. Den är ändå naturlig att jämföra med, och helt säkert en förstärkare som många kommer att fundera på som ett alternativ till X5 Series 2. Eller X3 Series 2, för den delen.

Läs också Sublim Yamaha-förstärkare Den stora Yamaha-förstärkaren sätter musiken i ett smickrande ljus, men kan också vara brutalt ärlig.

Enorm ljudbild och extrem dynamik

Förstärkarens inbyggda digitalomvandlare är inte sämre än den som sitter i H400, eller DAC-modulen i McIntosh C55 – samt MA9500, MA1200 med flera – och man får ha väldigt specifika krav för att det ska motivera att lägga ut en månadslön på en extern DAC. Detsamma gäller i viss mån även phonoingången. Där är ljudkvaliteten inte lika raffinerad och fokuserad som phonoingången på C55, men fullt i klass med vad man får med phonoingången på Yamaha A-S3200.

Foto: Rotel

En direkt jämförelse med A-S3200 var intressant på flera sätt. Visst, Rotel-förstärkaren har föga överraskande bättre kontroll – framför allt i basen – när man spelar högt, men det är också den mest väsentliga ljudskillnaden. Inte så att de låter likadant annars, men på högtalare som Focal Scala Utopia EVO – alltså större högtalare än exempelvis Audiovector R3 Arreté, Sonus faber Olympica Nova III, eller KEF R7 Meta – kommer Rotel-förstärkaren att ge bättre kontroll över högtalarna oavsett volym.

Läs också Den enda förstärkaren du behöver McIntosh MA12000 knäcker ryggen och tömmer bankkontot, men ljudet gör dig euforisk och lycklig.

Vi testade bland annat Rotel-förstärkaren på ovan nämnda Focal Scala Utopia EVO och min kollega Geir var mycket imponerad:

– Rotel Michi X5 S2 har imponerande kontroll över Scala Utopia EVO. Att en förstärkare för 90 000 kronor kan bemästra högtalare för en halvmiljon är både överraskande och beundransvärt.

Det ska också tilläggas att Hegel H400 inte heller skulle ha haft några större problem med att kontrollera Scala Utopia EVO. Den är inte speciellt mindre potent än Rotel-förstärkaren, även om den inte har riktigt samma kraft långt ner i subbasregistret som X5 Series 2.

– James Blakes ”Limit To Your Love” får djupbasen att vibrera genom rummet samtidigt som Michi X5 S2 håller koll på den delikata sången. En sådan kraft, en sådan kontroll! utbrister Geir men tillägger:

 – Jämfört med Hegel H600 ligger Michi X5 S2 inte efter. Detta är ett komplett paket som levererar highend-prestanda till ett mer överkomligt pris.

Stora ord alltså. För H600 är en betydligt dyrare förstärkare, i praktiken är det den som faktisk är jämförbar med Rotel-förstärkaren.

Med Sonus faber Olympica kopplad till Rotel-förstärkaren tog det inte många takter in i Jan Gunnar Hoffs ”Within”, från vinylskivan Polarity, förrän jag märkte att förstärkaren fick fram fraseringarna i Anders Jomins bas på ett sätt jag sällan hör. Audun Kleives slagverk lägger till ett lätt beat i botten, men rytmen styrs av basen. Som låter så nära och tätt intill att jag inbillar mig att jag kan röra vid den om jag bara sträcker ut handen.

Det finns en realism i sättet som musiken presenteras på som är allt annat än klinisk. Den enorma ljudbilden kunde kanske ha varit bättre fokuserad, jämfört med McIntosh MA12000 eller Naims Classic 300-serie – som båda är betydligt dyrare – men här saknas det varken grepp eller dynamisk kontrast.

Läs också Världsklass! Just när vi trodde att det inte kunde bli mycket bättre än New Classic 200-serien drämmer Naim till med 300-serien – och en ny nivå av musikaliskt drömljud.

Klangen från gitarren på Hans Theesinks akustiska version av ”Sympathy For The Devil” presenteras med en kraft och en dynamik som nästan får mig att tappa andan. Volymen är så hög att jag knappt hör mig själv tänka, men musiken återges kristallklart i den stora ljudbilden som omsluter rummet. Det finns inte ett ögonblicks antydan till att förstärkaren tappar greppet. Inte ens när Chris Farlowe och The Thunderbirds drar igång ”All The Way Lover”.

Ljudet från Rotel-förstärkaren handlar inte bara om stålkontroll och dynamik. Den har även en värme som klär musiken och skapar mer realism i ljudbilden. Det gäller allt från pianoklang, som får en djup och rik klangbotten, till sångröster som växer i omfång och djup.

Om vi ​​ska sätta fingret på något måste det vara att det finns större detaljrikedom och finess i dyrare förstärkare. Men då får man betala betydligt mer. I den här prisklassen är det svårt att hitta ett bättre köp bland integrerade förstärkare.

Foto: Rotel

Slutsats

– Michi X5 Series 2 är förbaskat bra för att vara en integrerad allt-i-ett-förstärkare. Den saknar måhända de allra sista mikronyanserna man får från dyrare separata komponenter, men det totala paketet är extremt imponerande, avslutar Geir med att säga.

Det är lätt att hålla med. Jag kan inte tänka mig ett bättre köp i den här klassen. Om man bara tittar på prislappen är det lätt att glömma att man får mycket förstärkare för pengarna. En riktigt fin DAC med tillräckligt med digitalingångar och flera analoga ingångar, inklusive ett lysande phonosteg för både MM- och MC-pickuper, gör X5 Series 2 till en otroligt flexibel förstärkare. Det finns ingen annan som kommer i närheten av den oändliga kraften och kontrollen och kan man leva med att en streamer blir en extra utgift så är X5 Series 2 helt enkelt ett superköp i klassen.

Karakter
Rotel Michi X5 Series 2
High End

Ljud & Bild tycker

Helt enkelt galet mycket kraft. Magnifikt stor och skön ljudbild med en outtömlig dynamik och enastående bas. Utomordentlig DAC, strålande phonosteg och en byggkvalitet i en klass för sig. Saknar Wi-Fi och streaming. Hård konkurrens. Inga inställningar för phonoingången.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Stajlad minimalism

Hi-Fi-streaming med liten budget

Highend i tungviktsklassen

Kompromisslöst ljud i fickan

Full kontroll

Här är Denons lösning på Sonos-kaoset

Små boxar med stort ljud

Wow, vilken förstärkare!

Sonos-dödaren

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Rulla till toppen