Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Gold Note DS-10 Evo

Karismatisk italienare

När den är som bäst är Gold Note DS-10 Evo helt fantastisk. Men den är också något för speciellt intresserade.

Av / 2024-04-09 - 12:00
Gold Note DS-10 Evo
Geir Gråbein Nordby

Italienska Gold Note är kända för sin passion för hantverk och känsla för vacker industriell design. DS-10 Evo är inget undantag. Med ett stilrent hölje i guldfärgad aluminium (finns även i svart och silver) och snygga detaljer som diagonala kylöppningar, kombinerat med en rejäl vikt, är det ingen tvekan om att detta är en kvalitetsprodukt.

På insidan hittar vi ett populärt AKM DAC-chip (AK4493) som stöder de allra flesta högupplösta format, inklusive MQA, DSD512 och PCM upp till 32 bit/768 kHz. Så här finns stort stöd för allt man stoppar in.

Bland streamingtjänsterna finns Spotify Connect, Tidal Connect och Deezer, förutom internetradio med vTuner. Och så finns AirPlay, som fungerar till allt annat för Apple-användare. Streamern är dessutom Roon Ready-certifierad. Det enda som verkar saknas är Chromecast-stöd.

Gold Note_DS-10 EVO gold front
Foto: Gold Note

Användning

Designen är lika kompakt som elegant, med en elegant vridknapp som styr nästan allt. Skärmen visar vald ingång, filtyp och upplösning, samt ljudnivå i extra stort typsnitt i mitten. Jag saknar grafik på spelad musik, som i stället visas i appen.

Streamern fungerar fint ihop med Roon. Men när den är i standby kan den inte väckas via nätverket. I stället måste den slås på manuellt med fjärrkontrollen eller på fronten innan man kan använda nätverksfunktioner. Den växlar inte heller över automatiskt till nätverksingången om man börjar spela via Roon på datorn.

Jag måste också erkänna att jag inte är superförtjust i universalratten som ska göra allting. Det är lätt att vrida och trycka fel bland funktioner och undermenyer. Jag föredrar fjärrkontrollen, även om den är överdrivet riktningskänslig.

Gold Note DS-10 Evo & PSU-10 EVO rear
På baksidan finns USB DAC-ingång, koaxial, två optiska och en AES/EBU. Och en USB-A-ingång för uppspelning av musikfiler på hårddisk. Allt kompletteras av både balanserade och obalanserade analoga utgångar. På bilden är DS-10 ansluten till den externa strömförsörjningen PSU-10 Evo (underst). Foto: Geir Gråbein Nordby

Så låter Gold Note DS-10 Evo

Där DS-10 Evo däremot levererar varorna är med ren och skär musikförmedling. Oavsett om man använder den integrerade streamingfunktionen via W-Fi eller ett trådbundet nätverk, eller om man föredrar att använda den som en extern DAC, bjuder Gold Note på öppen, dynamisk och engagerande musikupplevelse.

Upplösningen är imponerande bra och det beroendeframkallande Thomas Dybdahl-albumet Teenage Astronauts får en fantastiskt öppen, varm och luftig ljudbild. Med Dybdahls finkänsliga röst inramad av en orkester och den ovanligt välljudande gitarren spelad genom världens kanske bästa gitarrmikrofon (Neumann U67) är det rent guld som kommer ur mina smått föråldrade Gallo Reference 3.5-högtalare.

Läs också Musikstreamern som krossar alla fördomar Eversolo DMP-A6 Master Edition låter enastående och är mer användarvänlig än de flesta. Fantastiskt!

Ännu bättre låter det i testrummet, med effektförstärkaren Mola Mola Perca som drivs direkt från förförstärkarutgången på DS-10 Evo, och med de stora och sagolika Bowers & Wilkins 802 D4 som fyller rummet med välljud.

Även om Gold Note-streamern inte på något sätt är gratis så bleknar prislappen i jämförelse med en del av utrustningen den har fått spela ihop med. Den sköter sig bra, med en förmåga att gräva fram detaljer i ljudbilden och separera instrument från varandra på ett sätt som borde få även de mest garvade hifi-entusiaster att spärra upp öronen.

Jag har inte testat med DSD-filer, men med högupplöst PCM från skivbolaget 2L (låten Tuvayhun) förstärks ljudet ytterligare jämfört med CD-kvalitet. Här snackar vi med andra ord om en streamer av referenskvalitet, som får fram det bästa ur dina favoritlåtar.

Gold Note PSU-10 EVO
Nätdelen PSU-10 Evo höjer ljudkvaliteten. Foto: Gold Note

Extern strömförsörjning

Om man dessutom investerar i den externa nätdelen PSU-10 EVO så blir belöningen ännu större finess och en bättre fokuserad ljudbild. Skillnaderna är inte som natt och dag, men märkbara. Så mycket att det blir en riktig besvikelse att gå tillbaka till att lyssna utan nätdelen efteråt. Det fina är att man inte behöver köpa strömförsörjningen samtidigt som streamern, utan kan uppgradera vid ett senare tillfälle.

Gold Note_DS-10 EVO silver Gold Note_DS-10 EVO black Gold Note_DS-10 EVO gold
<
>
Foto: Gold Note

Slutsats

Gold Note DS-10 EVO är en streamer som är en eminent musikförmedlare. Den stöder i princip allt man behöver i form av streamingtjänster och anslutningar. Du behöver egentligen inta ha någon förförstärkare. Behöver du en analog ingång så finns det för en extra slant.

Användarvänligheten är dock inte lika strömlinjeformad som hos vissa konkurrenter. Operativsystemet och appen känns inte riktigt lika stabila som referenserna från Auralic och Naim, med sporadiska buggar.

DS-10 EVO är en streamer för entusiaster som värderar ljudkvalitet över allt annat. Få konkurrenter i samma prisklass kan matcha italienarens förmåga att trolla fram den magiska kombinationen av värme, detaljrikedom och musikalitet. DS-10 Evo har verkligen själ. Om du däremot letar efter en nätverksspelare som kan användas av hela familjen så hade jag valt något annat.

Karakter
Gold Note DS-10 Evo
Premium

Ljud & Bild tycker

Fantastisk ljudkvalitet, speciellt med extern nätdel. Stöder alla relevanta format, inklusive de allra högsta upplösta. Snygg design och bra byggkvalitet. Aningen krångligt användargränssnitt med ett enda snurrhjul. Ingen pekskärm. Kan inte väckas via nätverk, måste slås på manuellt.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Bordsanläggningen som har allt

Superstreaming med mindre budget

Rulla till toppen