data-srcset
TESTPro-Ject X1
Pro-Ject X1

Ett av de bästa köpen just nu

Pro-Ject lyckas fullständigt med en skivspelare som på allvar tar upp kampen med referensen i prisklassen.

Öppen ljudbild med fyllig klang och dynamisk bas. Styv arm med höjdjustering, inte särskilt känslig för vibrationer. Löstagbar kabel, elektronisk hastighetsväxlare.
Antiskating-justeringen.
Bästa priser

Om man letar bland skivspelarna i de rimliga prisklasserna brukar man stöta på två märken, nästan oberoende av var man planerar att handla: Rega och Pro-Ject. De dominerar hifi-marknaden, framför allt i prisintervallet under 10 000 kronor. Och det finns många skäl till det.

Ett av dem är att de helt enkelt gör bra skivspelare. Som både ser bra ut, låter bra och är enkla att använda. Fråga bara någon som har en Rega Planar eller en Pro-Ject Debut.

Eftersom LP-marknaden inte tycks försvinna i första taget, snarare tvärtom faktiskt, fortsätter de att utveckla nya skivspelare hela tiden. Senaste i raden är Pro-Jects nya X-serie som befinner sig i en sansad prisklass. Pro-Ject X1 är den billigaste av två nästan identiska modeller. I X2 får man en kraftigare plint, tjockare och tyngre skivtallrik av akryl, lite längre tonarm och dyrare pickup.

Designen och funktionen är densamma på båda, som finns i valnöt och svart eller vit lack.

Planar 3 är Regas närmaste konkurrent till X1. De två kostar lika mycket, men medan Rega-spelaren har en mycket lätt plint med skivtallrik av glas och en rak tonarm av aluminium så har Pro-Ject valt en tjockare MDF-platta, akryltallrik och aluminiumarm som är överdragen med kolfiber.

Man kan göra på flera olika sätt, men grundprincipen är densamma.

MM-pickupen har Pro-Ject klokt nog beställt från Ortofon.

Ortofon MM-pickup

X1 är faktiskt lite bättre utrustad än Planar 3. Här får man en löstagbar signalkabel – med jord – och en elektronisk hastighetsväljare (man slipper ta upp skivtallriken och flytta drivremmen) samt justerbara fötter. Båda modellerna finns i lackfärger, men Pro-Ject-spelaren kan alltså även köpas med faner av valnöt.

annons

Pickupen är en Moving Magnet – Pro-Ject Pick It S2 – som passar i de flesta förstärkare och receivrar. Den är tillverkad hos Ortofon, efter Pro-Jects specifikationer för att få ljudet de vill ha från spelaren. Den är monterad i en 8,6-tums, rak tonarm med kolfiber utanpå ett rör av aluminium. Tonarmen har höjdjustering och azimut-justering, vilket är ganska ovanligt i den här prisklassen. Inte något som de flesta behöver, men om man vill uppgradera till en annan pickup kan det vara guld värt med en sådan justeringsmöjlighet för att få optimalt ljud.

annons

Renare ljud

Förr hade Rega- och Pro-Ject-spelare helt olika ljudsignaturer. En Planar 3 är lätt på foten, dynamiken är relativt direkt, den är väl fokuserad och har en hög stampa takten-faktor. Som jämförelse brukar Pro-Ject-spelare i samma prisklass ha en fylligare ljudbild med ett lite mer diffust fokus. Behagligt på alla sätt och vis, men det sprudlar inte av dynamik.

Detta har förändrats avsevärt med X1, som har mycket bättre dynamik, mycket stramare bas och mycket bättre fokus. Lyckligtvis utan att göra avkall på den tilltalande, fylliga klangen vi känner igen.

Remdriven skivtallrik av akryl, elektronisk hastighetsomkopplare, kolfiberarm med höjdjustering – och väldigt bra ljud.

Gitarren i Dire Straits Love Over Gold är förmodligen ännu bättre fokuserad med en Planar 3, men X1 har mer djup i klangen och fetare bas. Det märks även med Keith Jarrett Trio, Still Live låter större och kontrabasen är varmare. Pianoklangen är kanske mer dämpad med X1, men trummorna har flyttat längre fram i ljudbilden. Det klär musiken väl.

Pro-Jects grundare Heinz Lichtenegger har nyligen släppt ett live-album med österrikiska jazzmusiker. Albumet heter Jazzy Zoetrope och är inspelat med bandet Triple Ace och en sångare som kallar sig 7Ray. Och detta är ett bra exempel på hur bra ljud man kan få med enkla medel. En analog 8-spårs Otari, och längre fram en 2-spårs Studer-rullbandspelare, några gamla Neumann-mikrofoner och en Cadac Studio-konsol.

annons

Ljudet är varmt, klangerna framträder väl och det finns mycket dynamik i inspelningen, som är mastrad för 180-grams vinyl och rullband.

På X1 fungerar det väldigt bra, vilket inte kommer som någon överraskning. Även om musiken ibland kan framstå som aningen lätt igenkännlig och rutinmässig när det gäller urval och framförande så får man en väldigt tilltalande livekänsla med Pro-Ject-spelaren.

Och detta är en av X1:s styrkor. Den låter inte lika exakt som en Technics SL-1000R eller en Rega P10, men den spelar musik på ett mycket mer tilltalande och attraktivt sätt än vad som är normalt för spelare i den här prisklassen.

Pro-Ject X1 är det bästa alternativet till en Rega, och eftersom den har en lite annorlunda ljudsignatur är det förmodligen den som många föredrar.

Slutsats

Pro-Ject skivspelare behöver inte hamna i skuggan av någon. Inte Regas utmärkta spelare i samma prisklass heller. Nya X1 är en solklar rival till motsvarande modeller från Rega, Reloop, Thorens och TEAC, och låter så bra att den kommer att vara mångas förstahandsval. Tack vare elektronisk hastighetsomkopplare är det enkelt att byta till 45- och 78-skivor, och för de som vågar experimentera lite är höjdjusteringen guld värd. För de allra flesta låter dock X1 så bra att det knappast behövs någon uppgradering i första taget.

Vi uppskattar verkligen att du läser Ljud & Bild.
Logga in för att läsa vidare.

Provprenumeration
3 veckor för 3 kr
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 3 veckor
6 månader
Endast 53 kr/mån
Få tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 6 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.
12 månader
Endast 49 kr/mån
Tillgång till alla tester och nyheter på Ljud & Bild i 12 månader
Tillgång till vår köpguide bestående av tusentals av produkter.

Fakta

 • Typ: Remdriven skivspelare
 • Tonarm: 8,6-tums Evo, kolfilter/aluminium
 • Pickup: Pro-Ject Pick It S2 MM
 • Skivtallrik: 20 mm akryl
 • Anslutning: Phono
 • RIAA/DAC: Nej/nej
 • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar
 • Färg: Svart, vit, valnöt
 • Mått/vikt: 41,5 x 12,5 x 33,5 cm/7 kg
 • Webb: ljudtema.se

Pris

9000 :-

Bästa priser

Har du något att tillägga?
Välkommen till Ljud & Bilds diskussionsforum. Vi vill gärna veta vad du tycker. Håll dig till ämnet och var saklig så slipper vi ta bort eller moderera inlägg. Övriga frågor och synpunkter hänvisas till redaktion@ljudochbild.se.
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

  Alternativ till Pro-Ject X1

  (Foto: Tillverkare)

  Guide: Skivspelare för nybörjare

  Om man brinner för vinyl och vill starta en skivsamling så behöver man en grammofon. Men vilken?

   data-srcset

  Referens-pickup till skivspelaren

  En ny och bättre pickup kan ge skivsamlingen nytt liv. Till exempel Audio-Technicas nya MC-generation.

   data-srcset

  Analog pangdebut

  Här är den bästa skivspelaren du aldrig har hört talas om. Förrän nu.

   data-srcset

  Skivspelare med högtalare

  Skivspelare med förstärkare och högtalare inbyggt? Oftast ett recept på katastrof, men inte den här gången.

   data-srcset

  Vänligt sinnad vinylsvarv

  Teac är kanske inte mest kända för sina skivspelare, men den här kan sätta dem på vinylkartan

   data-srcset

  Sensationellt bra skivspelare

  Här är skivspelaren för dig som älskar musik, oavsett om du är hifi-intresserad eller inte.

   data-srcset

  McIntosh för livsnjutare

  Om man kan se nyttan med en skivspelare som har allting inbyggt så är kanske McIntosh MTI100 helt perfekt.

  (Foto: Tillverkare)

  En ny och bättre pickup är det enklaste och bästa sättet att få bättre ljud.

  (Foto: Tillverkare)

  Rega Planar 8 är bäst i klassen och har en ljudkvalitet som utmanar väsentligt dyrare skivspelare.

  (Foto: Tillverkare)

  Med den här kan du lagra dina LP-skivor digitalt och njuta av den varma vinylklangen.