Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Reloop Turn X

Tjusigt flaggskepp

Reloops flaggskepp förtjänar en plats hos alla LP-fantaster som värderar ljudkvaliteten högst.

Av / 2023-03-11 - 10:17
Reloop Turn X
Lasse Svendsen

Få vet nog att Reloop faktiskt bygger skivspelare för DJ:s. Alltså skivspelare där tålighet och livslängd betyder mer än ljudkvalitet. Därför möttes de också av axelryckningar när de släppte sin första skivspelare för hemmabruk. De döpte den till Reloop Hi-Fi Turn 5, bara för att understryka att den var gjord för alla som var mer intresserade av ljudkvalitet.

Jag måste erkänna att vi var lite skeptiska när vi fick in ett exemplar för test. I våra ögon såg den enkel ut, med direktdrift som man förknippar med DJ-spelare, och inte alls som en hifi-skivspelare.

Det vanligaste är nämligen remdrift, med mekanisk frånkoppling av allt som kan vibrera, och en rak tonarm gjuten i ett rör med integrerat pickuphus. Turn 5 såg ut som en svart kopia av Technics SL-1210, fast utan pitch-kontroll. Inte precis vad man vanligtvis förknippar med hifi.

Men HiFi Turn 5 torkade snabbt bort flinet från våra likgiltiga ansikten och blev genast en av våra favoriter i prisklassen. Och är det faktiskt fortfarande.

Sedan dess har Reloop släppt billigare hifi-skivspelare, två av dem har till och med remdrift, men ett flaggskepp i klassen ovanför Turn 5 har låtit vänta på sig.

Tills nu. Turn X – eller Turn 10 – bygger vidare på succén Turn 5. Med en kvartsstyrd, direktdriven 16-polig trefasmotor utan borstar för att eliminera vibrationer och cogging. Den har en s-formad tonarm med höjdjustering och avtagbart pickuphus.

Den levereras med en Ortofon 2M Blue monterad i pickuphuset, vilket är en mycket bra budget-MM-pickup.

Ortofon 2M Blue MM-pickup. Foto: Reloop

Skivspelaren har en dämpad 22,5 mm aluminiumskivtallrik under en gjuten övre tallrik, med en gummimatta ovanpå, samt en hastighetsväxlare från 33 till 78 varv, och hela 4500 g/cm vridmoment vilket gör att rotationen startar omedelbart när man väljer hastighet.

Om man tittar på rena specifikationer väger den lite mindre än Turn 5, men Turn X har ett bättre signal/brus-förhållande.

78 varv uppskattat av vissa skivsamlare. Foto: Reloop

Mätdata

Turn X har inget inbyggt phono-steg (RIAA), men RCA-utgångar till den medföljande RCA-kabeln, och levereras med dammskydd och löstagbar strömkabel.

Våra RPM-mätningar visade en rotationshastighet på 33,29, med en avvikelse på mycket låga -0,12 %. Wow and Flutter var lägre än på Audio-Technica AT-LP2022, med en avvikelse på 0,36 %.

Foto: Reloop

Solid ljudkvalitet

Reloop-spelaren är byggd på ett svartlackerat MDF-chassi, som vilar på fyra stora, dämpade fötter. Kvalitetsintrycket är riktigt fint och påminner mig mer om en Technics SL-1210GR än en Pro-Ject X2, som båda är utmärkta skivspelare. Fast med olika kvaliteter.

Med ett avtagbart pickuphus och höjdjusterbar arm är Turn X väldigt flexibel om man vill uppgradera till en bättre pickup. Då kan man justera VTA – vertikal spårningsvinkel – så att nålarmen får rätt vinkel. SME-fattningen på tonarmen gör det också möjligt att byta pickuphuset till ett med högre eller lägre massa. Beroende på vad man behöver för pickupen man har.

För potentialen finns verkligen. Med den medföljande Ortofon-pickupen, en 2M Blue, kommer man långt med att få ut det maximala ur spåren på vinylskivorna. Med 2M Blue levererar spelaren enastående dynamisk kontrast med Dire Straits album Love Over Gold. Slagverk och bas är inspelade med en generös basnivå. Det är inte alla spelare som får med detta, men här trycker det till i basen när Pick Withers drämmer högerfoten på bastrumpedalen, så att man nästan hoppar till i fåtöljen.

Foto: Reloop

Dynamiken i basen är bättre här än med Audio-Technicas jubileumsspelare – AT-LP2022 – och basen är fylligare än med Pro-Ject X2.

Pianomusik är alltid svårt att återge perfekt för de flesta skivspelare, men Reloop har inga problem få fram tyngden i klangen i Jan Gunnar Hoffs Living. Klangnyanserna är nog lite mer finmaskiga med AT-LP2022, när man använder Shibata-nålen på pickupen som följer med, men Reloop-spelaren har lite bättre dynamisk kontrast. Anslagen på tangenterna är tydligare markerade med Turn X och balansen i ljudbilden är oklanderlig.

Baksidan av Reloop Turn X. Foto: Reloop

Spelaren lyckas också breda ut dimensionerna i inspelningarna, så att Miles Davis nyligen släppta bootleg-inspelningar låter som vad de är: liveinspelningar. Det är en svart kuliss med marginellt brus, där musikens många klangfärger får fritt spelrum.

Om man vill ha ut mer ur spåren än vad Turn X klarar av med 2M Blue så är 2M Black eller Ortofon Quintet Black (MC) väldigt bra uppgraderingar. Eller så får man gå upp till Rega Planar 6 med Ania MC för att få markant bättre ljud än från Turn X.

Slutsats

Reloop Turn X bevisar att man kan få mycket musikglädje ur en skivspelare gjord av människor som har gjort DJ-spelare till sitt levebröd. Technics är praktexemplet, med deras audiofila utgåvor av SL-serien, och Reloop är inte sämre med Turn X. Som är ett av de bästa köpen i sin prisklass. Den kanske ser lite tråkig ut i blanksvart lack, men sänker man ner nålen i spåren så är den allt annat än det. En skivspelare man absolut måste höra om man ska handla i den här klassen.

Läs också Reloop Hi-Fi Turn5 Reloop förtjänar uppmärksamhet för sina skivspelare, helt enkelt för att man får mycket för pengarna.
Karakter
Reloop Turn X
Premium

Ljud & Bild tycker

Genomstabil bas, gnistrande dynamik och bra insikt i musiken. Spelar med auktoritet och finess. 78 varv uppskattas av skivsamlare. Finns bara i svart.

1 reaktion på ”Reloop Turn X”

 1. Bjarne WILLGOTT LILLIENDAHL

  Säkert en bra spelare, men ”HiFi Turn 5 torkade snabbt bort flinet från våra likgiltiga ansikten”. Vilket flin? Det brukar inte likgiltiga ansikten ha…
  Skitsnygg spelare för övrigt.

  / B

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
 • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
 • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
 • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
 • L&B TechCast – en podd med L&B
 • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Finstämd streamingförstärkare

Har aldrig varit bättre

Kompakt sportcoupé

Klass D låter som klass A

Extremt välljudande (och lite udda) musikströmmarare

Ljudet från dessa förstärkare kommer förvåna dig

Du kan knappast göra ett bättre köp

Plocka fram CD-samlingen igen

Sensationellt bra köp

Charmig kassettbandspelare

Ljudkortet som pensionerar din highend-DAC

Låter bäst utan

Rulla till toppen