TEST : Technics SL-1210 MK7

DJ-spelare för musikälskare

Technics SL-1210 MK7 är ett trimmat professionellt verktyg med hifi-egenskaper.

Technics SL-1210 MK7

Ljud & Bild tycker

En spelare för evigheten, men främst för DJ:s. Okänslig för resonanser, tål att matchas med dyra pickuper utan att göra bort sig.
Det finns mer insikt och finess på andra ställen.
 • Typ: Direktdriven skivspelare
 • Tonarm: 230 mm aluminium
 • Pickup: –
 • Skivtallrik: 33,2 cm aluminium
 • Anslutning: RCA phono
 • RIAA/DAC: Nej/nej
 • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar
 • Färg: Svart
 • Mått/vikt: 45,3 x 16,9 x 35,3 cm/9,6 kg
 • Webb: technics.com
Visa mer
Visa mindre

Riktpris: 10000 kr

Många tror att Technics legendariska skivspelare gjordes för DJ:s. Sanningen är att Technics byggde SL-1200 för hifi-marknaden, men eftersom grammofonen var så stabil snappades den upp av DJ:s som behövde ett pålitligt arbetsredskap.

Resten är, som det brukar heta, historia. Och där kunde den ha avslutats för evigt om inte Panasonic-ledningen hade bestämt sig för att starta om Technics-märket, nästan 30 år efter att de lade ner hela avdelningen. Strax efter Technics upphörde stoppades även produktionen av SL-1210, som hade fortsatt i ett par år, vilket satte punkt för 40 år och 3,5 miljoner sålda spelare.

Den första Technics-skivspelaren på väldigt länge var en specialversion av SL-1200, som byggdes i 1200 exemplar 2016. Efter det tog Technics upp produktion på allvar igen och lanserade i rask takt SL-1200GAE, SL-1200GR, SL-1000R och SL-1500C. Och så förra året SL-1210 MK7. Legenden från 70-talet i ny version, den här gången renodlad för DJ:s.

Den nya SL-1210 är alltså i sin sjunde generation – MK7 – och är en starkt uppgraderad version av den klassiska Technics-grammofonen.

Stark motor garanterar omedelbar start.

Den S-formade tonarmen har ett nytt armrör, med mer precis upphängning, och både höjdjustering och avtagbart pickuphus. Det är värt att notera att skivspelaren inte säljs med en pickup. Men Ortofon gör fortfarande den lika legendariska Concorde-pickupen som DJ:s har använt i årtionden, så lösningen är inte långt borta.

Steglös höjdjustering.

Chassit är gjutet i aluminium och bättre dämpat på insidan, med glasfiberförstärkningar och ett ABS-material som ska hålla resonanser borta. Spelaren vilar på fyra justerbara och fjäderbelastade fötter av metall, gummi och plast.

Spelar baklänges

Den kärnlösa motorn i SL-1210 MK7.

Technics-spelaren är naturligtvis direktdriven, med en nyutvecklad kärnlös motor med kraftfullt vridmoment, vilket eliminerar den gamla coggingen i rotationen. Starten går att justera och även bromshastigheten går att ställa in i fyra steg med omkopplare under aluminiumtallriken.

Hastighetsväljaren har knappar för 33 och 45 varv/minut, 78 varv kan aktiveras med en annan omkopplare under skivtallriken. Där sitter också en som aktiverar rotation baklänges, som sedan styrs från start/stopp-knappen.

Pitchkontroll med på/av.

MK7 har behållit skjutreglaget (kan slås på och av) som ger användaren pitch-kontroll med antingen ±8 eller ±16 procents avvikelse.

Lysdioderna kan för övrigt växla från rött till blått ljus, om man hellre föredrar det, detta görs också med en omkopplare under skivtallriken.

En liten omkopplare växlar mellan röda och blå lysdioder.

Okänslig för vibrationer

Technics har byggt en genomstabil spelare. Den är nästan helt opåverkad av resonanser och vibrationer, vilket är en enorm fördel för en DJ. Start och hastighetsändring görs omedelbart och det känns verkligen som en skivspelare som tål att användas.

De blå lysdioderna.

En enkel Ortofon MM-pickup med utbytbar nål verkar naturligtvis som ett givet val, men eftersom vi bryr oss mycket om ljudkvalitet och mindre om scratch-egenskaperna med glidmatta, provade vi även med en dyr MC-pickup. En 7,6-grams Audio-Technica AT-OC9XSH monterades i Technics-armens lätta pickuphus och den totala massan hamnade precis inom ramarna för vad man kan tillåta innan resonansfrekvensen nådde dit där den inte ska vara.

Spelaren levereras med lösa kablar.

Pickupen utmärker sig genom att vara neutral, med hög dynamisk kontrast och fyllig klang, så den kan avslöja eventuella svagheter i skivspelarens upphängning, dämpning, stabilitet och ljudegenskaper.

Men allt detta är förbluffande bra för en skivspelare som är avsedd för disco och inte hifi.

En av testskivorna vi ofta lyssnar på är Dire Straits Love Over Gold, och här visar Technics-spelaren att den har utmärkt kontroll över den dynamiska kontrasten i exempelvis Telegraph Road och titellåten. Gitarrklangen är inte lika raffinerad och upplöst som med en Rega Planar 3 och en Technics SL-1200G spelar med större auktoritet i basen.

Men SL-1210 MK7 har hörbart mer djup i basen än en  Rega Planar 3, och jämfört med en Pro-Ject X1 i ungefär samma prisklass går det inte att klaga på fokus eller kontroll över dynamiken i musiken.

Ovan nämnda Audio-Technica-pickup skulle förmodligen få bättre arbetsvillkor i en Rega-tonarm (RB330 eller bättre), men där hade den inte levt ett lika skyddat liv som här. Den lätta Rega-skivspelaren är mer känslig för underlaget och vibrationer, men Technics-spelaren ger pickupen ett bergfast fundament och fina arbetsförhållanden för nålen som ska gräva fram nyanserna i musiken.

Bergfast fundament med perfekt pitch är grunden för ett bra ljud.

En annan av testskivorna vi använder ofta är Keith Jarrett Trio Still Live, som låter mer tredimensionell och har varmare klang, särskilt i piano, med en Pro-Ject X1. Och en Rega Planar 6 målar upp musiken på en ännu större duk, med skarpare fokus på detaljer och klangnyanser.

Den kanske mest naturliga jämförelsen är med Reloop Hi-Fi Turn 5, som också är direktdriven, eller Pioneer PLX-1000. En hifi-version av en DJ-spelare respektive en DJ-version av en hifi-spelare – och det korta svaret på frågan som alla ställer sig är Ja, Technics SL-1210 MK7 är en bättre DJ-spelare än PLX-1000 och med en seriös pickup kan den utmana etablerade hifi-skivspelare också.

Slutsats

Technics SL-1210 MK7 är kanske inte den första man tänker på när man ska köpa en bättre skivspelare. Den är ju trots allt gjord för andra miljöer än teak-bänken i vardagsrummet – och den är byggd därefter. Som en renodlad DJ-spelare.

En Rega eller Pro-Ject – för att inte tala om den fantastiska Technics SL-1500C – är faktiskt ett bättre val om man vill ha så bra ljud som möjligt i den här prisklassen. Men SL-1210 MK7 är så välkonstruerad att den kan vara ett bra alternativ för hobby-DJ:s – och andra för den delen – som är intresserade av hög ljudkvalitet. Fast då med en bättre pickup än en billig Ortofon eller Audio-Technica.

PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .
forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  LG SN8YG är en premium-soundbar som har all utrustning du behöver och rent ljudmässigt har LG skärpt till sig. Men hur i hela friden tänkte de med appen?
  Marantz senaste CD-spelare är även en nätverksspelare – och en internetradio och en DAC och en förförstärkare och …
  Det fanns en tid när Apples MacBook Air var det naturligaste valet om man skulle ha en prisvärd och ultratunn bärbar dator. Är det fortfarande så?
  Marantz Model 30 är en magnifik förstärkare för både ögon och öron, och byggkvaliteten överträffar det mesta.
  En nätverksspecialist och ett highend-märke har gått ihop och skapat en smarthögtalare av hifi-kvalitet.
  Ljudet från den enorma V8:an lyckas inte överrösta ljudanläggningen, som är ett självklart val i en BMW.
  För samma pengar som ett par brusreducerande hörlurar ger Philips Fidelio X3 oändligt bättre ljud.
  Andra utgåvan av den minsta Citation-smarthögtalaren ger Sonos en hård match.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Marantz Model 30

  Riktpris: 30000 kr Marantz nya förstärkare spelar vanebildande vackert

  Denon DCD-A110

  Riktpris: 32000 kr Hedrar dina CD-skivor

  Denon PMA-A110

  Riktpris: 37500 kr Jubileumsförstärkare med klassiska dygder

  Bowers & Wilkins 702 S2 Signature

  Riktpris: 54000 kr Raffinerad signaturversion
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.