Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Pro-Ject Automat A1

Enklare kan det inte bli

Med helautomatisk avspelning har Pro-Ject gjort det lättare att njuta av musik på vinyl.

Skrivet av / 2022-09-06 - 08:00
Pro-Ject Automat A1
Lasse Svendsen

Superenkel styrning gör Pro-Ject A1 till en skivspelare man inte behöver vara gruva sig för att använda. Alla kan spela LP-skivor med den här, som är så enkel att använda att man inte behöver röra något annat än startknappen.

Den har dessutom ett inbyggt phonosteg, alltså en förförstärkare för pickupens låga utnivå och skivans inspelade frekvenskurva, vilket innebär att man inte behöver något phonosteg i den förstärkare man tänker använda.

Det måste man ha om man köper någon annan skivspelare. Utbudet av skivspelare med inbyggt phonosteg är beskedligt i den här prisklassen.

Men de finns. Rega Planar 1 Plus och Reloop Hi-Fi Turn3 är några i samma prisklass. Detsamma är Pro-Jects egen T1 BT Phono, som även har Bluetooth inbyggt.

Ingen av dem är helautomatisk. Så man måste själv trycka på start och sänka ner nålen i spåren, och lyfta tillbaka armen till utgångsläget när skivsidan är färdigspelad.

Det behöver man inte här. Lägg på skivan, ta loss nålskyddet från pickupen och dra i startspaken. Resten tar A1 hand om. När skivsidan är klar höjs tonarmen och återgår till startpositionen och spelaren stannar.

Vänd på skivan och upprepa.

Project a1 6
Helautomatiskt innebär att du sätter igång den, sedan stannar spelaren av sig själv. Foto: Lasse Svendsen

Vill man spela ett enstaka spår på skivan så börjar man på samma sätt, fast då lyfter man på tonarmen med armlyften – en spak till höger – så att inte nålen åker ner i början av skivan. Sedan flyttar man bara tonarmen till spåret mellan låtarna och sänker ner den med spaken.

Enklare kan det inte bli.

Färdigmonterad

De flesta skivspelare kräver lite personlig ansträngning innan man kan spela musik. Det behövs inte här. Allt kommer färdigmonterat från fabriken i Tyskland. Det enda som står mellan dig och musiken är att koppla in spelaren, lägga på filtmattan och sätta dammskyddet på plats.

Inga justeringar behövs. Och det går inte heller. Pickupen, som är en utmärkt OM10 från Ortofon, är monterad på den enkla aluminiumarmen som har en fast motvikt i ena änden.

Project a1 5
Helgjuten arm med fast motvikt gör det svårt att uppgradera till en bättre pickup. Foto: Lasse Svendsen

Kabeln är av god kvalitet, men den är också fastmonterad och går inte att byta ut.

Kort sagt: du har inga uppgraderingsmöjligheter på själva spelaren. Men du kan välja att använda ett bättre phonosteg än det inbyggda. Det finns nämligen en liten strömbrytare under skivtallriken som stänger av phonosteget så att du kan använda ett separat.

Project a1 2
Omkopplaren som aktiverar det inbyggda phonosteget sitter under skivtallriken. Foto: Lasse Svendsen

Det kan hända att många kanske föredrar att göra det. Men först lite om precisionen. Som visade sig vara väldigt bra för en remdriven spelare i den här prisklassen.

Avvikelsen var marginell, med en uppmätt hastighet på 33,32 och en avvikelse på mycket låga +0,03 %. Wow och Flutter var inte riktigt lika imponerande med en avvikelse på 1,03 %. Det är det högsta vi har uppmätt på en skivspelare.

Grå och oengagerande ljudbild

De flesta skivspelare med inbyggt phonosteg låter bättre när du kopplar bort det och använder phonosteget i förstärkaren i stället. Så är det här också. Det inbyggda gör jobbet och med exempelvis ett par aktiva högtalare eller en Bluetooth-högtalare (med AUX-ingång) kan man inte undvika det.

Men ljudet är grått och färglöst, med lite dynamik och rent allmänt en slapp och oengagerande ljudbild. Det finns bara lite tyngd i basen och det låter helt enkelt platt oavsett vad man än gör. Om man kopplar bort phonosteget och använder det som är inbyggt i förstärkaren, eller ett separat sådant som Schiit Mani, Rega Fono eller Pro-Jects egna Phono Box, blir allt mycket bättre.

Project a1 4
Ortofon OM10 är en prisvärd pickup, här ingår den till skivspelaren. Foto: Lasse Svendsen

Då kommer den dynamiska kontrasten fram bättre, ljudbilden växer lite i ytterkanterna, med bättre och fylligare basåtergivning och allting öppnar upp sig så att man äntligen kan blir engagerad. Det visar att det finns mer i A1 spelaren än vad man får ur den med det inbyggda phonosteget. Särskilt märkbart blir det om man kopplar in skivspelaren till exempelvis en McIntosh MA9500 eller till Primares eminenta R3-steg.

Ändå kan man inte bortse från att Pro-Ject Debut Pro är en mycket bättre skivspelare. Vi tycker samma sak om Rega Planar 1 Plus, som har mer levande dynamik och en större och mer engagerande ljudbild. Om man behöver en billig spelare med ett inbyggd phonosteg är det Rega-spelaren man ska ha – men vi skulle ändå föredra en Debut Pro, som är väl värd de extra pengarna.

Project a1 3
Rejäla men inte löstagbara kablar. Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Pro-Ject Automat A1 är ett självklart val för den som vill ha en skivspelare utan krusiduller. Den är väldigt enkel att installera och använda, och låter alldeles utmärkt för den som bara sätter på en LP-skiva ibland. Den som är mer musikintresserad och har en lite större skivsamling bör överväga en annan spelare, om hög ljudkvalitet ska tas med i beräkningen. Pro-Ject själva har många alternativ till A1 som låter mycket bättre och dessutom ser bättre ut.

Karakter
Pro-Ject Automat A1
Basic

Ljud & Bild tycker

Enkel och användarvänlig spelare som gör allt den lovar. Inbyggt phonosteg som kan stängas av. Saknar engagemang och dynamik. Verkar billig och går knappt att uppgradera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Skivspelare med startknapp

Har du sett på maken?

Hegel upphör aldrig att överraska

Enklast är bäst

Världsklass!

dCS Lina Network DAC 2.0: Om du har råd kan du få det här!

Konservöppnaren

Trådlös vinylsvarv

Bästa köpet i klassen

Spelar musik med glödande engagemang

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Ljud & Bild
Rulla till toppen