TESTER GUIDER FILM & TV HÖGTALARE TV HÖRLURAR HI-FI FOTO SMART HEM HEMMABIO DATOR MOBIL GAMING

TEST Pro-Ject Debut PRO skivspelare

Skivsamlingens bästa vän

Pro-Ject Debut Pro firar företagets 30-årsjubileum med stil och finess.

forfatter
Publicerad 2022-07-23 - 10:00
Karakter
Pro-Ject Debut PRO skivspelare
L&B tycker
Dynamisk och fyllig klang med potent bas och en öppen ljudbild. Solitt byggd och marginell hastighetsavvikelse. Höjdjustering av arm och dämpfötter, elektronisk hastighetsväxlare och separat rem för 78-plattor. Mycket spelare för pengarna.
Kan bara fås i svart.
Specifikationer
  • Typ: Remdriven skivspelare
  • Tonarm: 8,6-tums kolfiber/aluminium
  • Pickup: Pro-Ject Pick it PRO MM-pickup
  • Tallrik: 30 mm aluminium TPE
  • Anslutningar: Phono-utgång
  • RIAA/DAC: Nej/Nej
  • Övrigt: Dammlock, RCA-kablar, singeladapter, rem för 78 rpm
  • Färg: Svart MDF
  • Mått/vikt: 41,5 x 11,3 x 32 cm/6 kg
  • Webb: ljudtema.se
Riktpris: 7990Pr. 2022-07-23 Produktsida

Bortse från att spelaren heter Pro. Den är inte alls avsedd för proffsanvändning, och du kommer aldrig att se en DJ med två Pro-Ject-spelare som den här. Debut Pro, som den något missvisande kallas, är en skivspelare för den som är trött på att den gamla spelaren inte håller måttet.

Det är en spelare för musiknjutande. Långa kvällar med ett gäng vinylskivor, något gott i glaset och trevligt sällskap. Den passar nämligen perfekt för musikälskaren med en stor (eller liten) skivsamling, och ljudet lyser som en stjärna jämfört med de billigaste spelarna på marknaden.

Debut Pro kostar lite mer, men vi tycker definitivt att det är värt det. Priset är något under vad du måste betala för en Rega Planar 3. Som är referensen i prisklassen under 10–12 000 kr.

Pro-Ject-spelaren är lika enkel, med remdrift, manuell hantering och högkvalitativa komponenter. Den är inte lika påkostad som en Pro-Ject The Classic, men är bättre byggd än en vanlig Debut Carbon-spelare från samma tillverkare.

Spelaren är också relativt kompakt, och 41,5 x 32 cm betyder att den kan få plats där The Classic inte går in. Vikten på sex kilo är exakt densamma som en Planar 3, men till skillnad från Rega-spelaren kan Debut Pro endast fås i mattsvart MDF. Dock med åtta lager svart lack för en mer robust yta.

project debut pro PU
Spelaren har fått en helt ny arm. (Foto: Lasse Svendsen)

Termoplastisk resonansdämpning

Pro-Ject har valt att lägga pengarna någon annanstans än på flerskiktad lack i tjusiga färger, och självklart är det för att pressa ut så mycket ljudkvalitet ur vinylen som möjligt. Därför har den fått en ny 8,6-tums arm med ett kolfiber-överdraget tunt aluminiumrör. På så sätt lyckas Pro-Ject skapa en lätt och styv arm som neutraliserar resonanser.

I ena änden har armen CNC-frästa stålkomponenter belagda med nickel för en reptålig yta. I andra änden en Pro-Ject Pick it Pro, Moving Magnet pickup. Förresten är armen justerbar i höjd, så att du med den medföljande insexnyckeln enkelt kan justera den vertikala spårningsvinkeln om så önskas.

project debut pro arm
Armen har CNC-frästa stålkomponenter belagda med nickel. (Foto: Lasse Svendsen)

Pro-Ject använder TPE på flera ställen. TPE är en termoplastisk gummiupphängning som ska förhindra att resonanser fortplantar sig. TPE-materialet finns på motorupphängningen, i motviktens genomföring och på insidan av den balanserade svarta aluminiumtallriken. Tillsammans med tre höjdjusterbara metallfötter ska spelaren klara att dämpa resonanser mer effektivt och de enda ljud som når högtalarna ska vara musiken.

project debut pro belt
Mycket bra precision med marginell avvikelse. (Foto: Lasse Svendsen)

Spelaren kommer med en platt och en rund silikon/gummirem, där den runda ska användas om du spelar 78-plattor. LP-skivor och singlar hanteras med tvåvägsomkopplaren som växlar mellan 33 och 45 varv/min.

Hastigheten mätte jag till mycket acceptabla 33,28. Detta ger en avvikelse på -0,16%, vilket är lägre än på The Classic, men också lägre än på den direktdrivna Thorens TD 402DD som hade en avvikelse på 0,22 %.

project debut pro VTA
Spårningsvinkeln är justerbar i höjdled. (Foto: Lasse Svendsen)

Pick it PRO

Den medföljande pickupen är en Moving Magnet-pickup med 4 mV utspänning. Den har en elliptisk nålslipning och ska ha 2 gram nåltryck. Den har inte de kostsamma silverpläterade koppartrådarna i spolarna, som en Pick it 2M Silver har på Pro-Ject X2. Men så kostar den kombinationen också 50 procent mer än en Debut Pro.

Fyllig och balanserad klang

Det märker man på sättet en X2 kan få fram finkorniga detaljer i ljudbilden, med ett skarpare fokus än Debut Pro klarar. Men den billigare Debut Pro är så nära ljudet från en X2 att Pro-modellen är ett bättre köp för de flesta.

Precis som X2 levererar den en riktigt stor ljudbild med ett trovärdigt djup och potent basåtergivning. Jämför man med en mer prisvärd Rega Planar 1, eller en vanlig Debut-spelare, har dynamiken märkbart större kontrast, och basen återges med större auktoritet och tyngd.

project debut pro RCA
RCA-kontakterna bak, och spelaren levereras med kablar av mycket god kvalitet. (Foto: Lasse Svendsen)

Ljudet från en Planar 3 kan vara mer lättfotat, men Debut Pro låter fylligare utan att klangen är mörkare, och den är inte långt ifrån Rega-spelarens rytmiska kvaliteter.

Den klassiska jazzdängan The Girl From Ipanema med Astrud Gilberto låter magnifikt från Pro-Ject-spelaren. Den får fram nyanserna i sångrösten med skrämmande realism, samtidigt som saxofonklangen från Stan Getz är så nära perfekt återgiven att man får rysningar när solot startar.

Akustiska instrument klingar fritt och viktlöst, och spelaren levererar gnistrande gitarrklanger, med en rejäl snärt i dynamiken från strängarna. Det finns inget att anmärka på Pro-Ject-spelarens spelglädje eller återgivningsförmåga. Den är lite känslig för resonanser men spelar felfritt så länge den står på ett styvt underlag som är i våg.

project debut pro fee
De tre metallfötterna har höjdjustering för att få spelaren i våg. (Foto: Lasse Svendsen)

Slutsats

Pro-Ject Debut Pro är ett av de bästa köpen i denna prisklass. Få skivspelare kan mäta sig med Pro-utgåvans oklanderliga egenskaper. Det syns när man packar upp spelaren och ser hur mycket kvalitet Pro-Ject har – handbyggt – in spelaren. Den gör ingen besviken när man sänker ner nålen i vinylen heller, och är inte bara ett mycket bra köp, utan borde vara förstavalet för musikälskaren som vill ha bättre ljud från skivsamlingen.

Läs hela artikeln? Logga in eller bli medlem i LB+. Med LB+ får du tillgång till allt innehåll på ljudochbild.se

Pro-Ject X2

Analog vinlylvinnare

Välljudande Pro-Ject X2 är skivspelaren man ska välja i den här prisklassen.

Stor och fyllig ljudbild med lysande basdynamik och stor detaljrikedom. Tonarmen har höjdjustering och chassiet är väldämpat. Löstagbar kabel och elektronisk hastighetsomkopplare.
Inte mycket.

Rega Planar 3

Vidunderlig vinyl-comeback

När nålen sänker sig ner mot den svarta vinylen och musiken flödar ur högtalarna så förstår man varför det säljs tio gånger fler skivspelare än CD-spelare.

Stor och fyllig ljudbild med kontrastrik dynamik och enastående varm och mjuk klang.
Känslig för underlaget den vilar på, man kan få jobba lite med att hålla resonanserna borta från spåren.

Lämna en kommentar

forfatter

Lasse Svendsen

Chefredaktör. Lasse har jobbat på Ljud & Bild sedan 1999. Han har också skrivit om fotografi i tidningen Fotografi och om hifi i tidningen Audio Video samt har jobbat som biljournalist på tidningen Drive. Allt började 1980 med en Garrard-skivspelare, en Tandberg-förstärkare och ett par Jamo-högtalare. Han har också lång erfarenhet av hifi-industrin och skriver i dag mycket om hifi, foto, datorer och ljud men även om bilar.
MSI RTX 40: Nya prisbelönta serier med bärbara datorer

Ta språnget till en helt ny nivå med de senaste grafikkorten i GeForce RTX 40-serien och 13:e generationens Intel® Core™-processorer.

lbpluss
Coolaste skivspelaren vi har testat Det eneste problemet med Audio-Technica jubileumspiller, er at du ikke får tak i den.
Fantastiskt välljudande streamingreceiver Receivern från Yamaha kan allt, ser ut som en miljon och låter fenomenalt bra.
lbpluss
Musikstreamern som spelar allt och driver dina hörlurar FiiO R7 är en stationär musikstreamer som kan det mesta. Tack vare Android-operativsystemet.
lbpluss
Tar bort knastret från dina skivor Vinylsamlare behöver en skivtvätt. Här är två.
lbpluss
Det bästa av två världar En CD-streamer är det smartaste sättet att kombinera CD-samlingen med streaming.
Följ Ljud & Bild