Bil & Elfordon Datorer Sport & Träning Gaming Mobil Smart hem Teknik

Nyhet

Nya Tesla Model 3 Performance: Lyfts till nya höjder

Det har saknats en modell i de faceliftade utgåvorna av Tesla Model 3. Nu är Model 3 Performance här.

Av / 2024-04-24 - 14:40
Nya Tesla Model 3 Performance: Lyfts till nya höjder

Tesla har precis lanserat en rejäl uppgradering av sin populära Model 3 Performance. Med ett antal betydande förbättringar både under motorhuven och i utförandet lovar Tesla att detta kommer att vara deras mest kraftfulla och dynamiska Model 3 hittills.

Tesla Model 3 Performance 2-resized
Foto: Tesla

0-100 på 3,1 sek

Den nya utgåvan av Model 3 Performance är utrustad med Teslas senaste generation av Performance-drivlinan, som levererar mer än 460 hästkrafter och en acceleration från 0 till 100 km/h på imponerande 3,1 sekunder. Topphastigheten har också höjts till 262 km/h. Men det är inte bara den råa kraften som Tesla har fokuserat på.

För att överföra all denna kraft till asfalten på bästa möjliga sätt har Model 3 Performance fått bredare bakhjul med smidda 20-tums aluminiumfälgar och nya högpresterande sommardäck. Den nya uppsättningen utlovar skarpare respons i kurvorna, bättre förutsägbarhet och ökat grepp, både på vägen och på banan.

Läs också Tesla har hört vår bön! Ett vassare utseende, men framför allt viktiga uppgraderingar av interiören, gör att Tesla Model 3 äntligen har blivit en bra bil. Utom på ett område.
Tesla Model 3 Performance dampers-resized
Foto: Tesla

Adaptiva stötdämpare

En annan viktig innovation är införandet av adaptiv stötdämpning, som styrs av Teslas egenutvecklade programvara som är integrerad i Tesla Vehicle Dynamics Controller (VDC). Det är ett högteknologiskt system som utlovar topprestanda utan att kompromissa med vardagskomforten.

Tesla Model 3 Performance chassis-resized
Illustrasjon: Tesla

Men uppgraderingarna stannar inte där. Tesla har också gjort betydande förbättringar av chassit för att matcha den ökade prestandan. Ökad strukturell styvhet, uppdaterade fjädrar, stabilisatorstänger och bussningar ska resultera i ett chassi som reagerar direkt på förarens kommandon.

Bromsarna har också uppgraderats, med Teslas avancerade Performance-bromsbelägg som standard. Detta ger en mer omedelbar inbromsning, en högre termisk gräns och bättre hållbarhet. Och naturligtvis kommer Model 3 Performance med de ikoniska röda bromsoken.

Tesla Model 3 Performance track mode-resized
Ny Track Mode 3.0. Foto: Tesla

Uppgraderat Track Mode

För dem som gillar att testa sina gränser på bana har Tesla också uppgraderat sitt Track Mode. Detta läge integrerar nu adaptiva dämpningskontroller med en Performance-optimerad drivlina för att ge föraren maximal kontroll.

Det är inte bara under motorhuven som Model 3 Performance sticker ut. För första gången har Tesla gett modellen en skräddarsydd design. Nya främre och bakre stötfångare ger ett mer aggressivt utseende samtidigt som de hjälper till att optimera aerodynamik och kylning. En spoiler och en bakre diffusor i kolfiber bidrar också till optimal balans och stabilitet i höga hastigheter.

Tesla Model 3 Performance seats-resized
Nya sportstolar. Vitt är tillval, medan svart är standard. Foto: Tesla

På insidan hittar vi nya sportstolar med förbättrat sidostöd, både ventilation och värme, samt unika kolfiberdetaljer med ett vävmönster som är helt nytt för Tesla.

Model 3 Performance har naturligtvis alla de andra uppgraderingarna som följer med facelift-utgåvan, vilket gör detta till den första Model 3 Performance-utgåvan med adaptiva LED-matrisstrålkastare.

Läs också Världens snabbaste gatubil är rent ut sagt skrämmande Mytomspunna Model S Plaid uppmuntrar till att bryta mot lagen. Och inte bara på grund av hastigheten.
Tesla Model 3 Performance 1-resized
Foto: Tesla

Tesla Model 3 Prestanda: Pris och tillgänglighet

Naturligtvis kommer alla dessa uppgraderingar med en prislapp. Model 3 Performance börjar på 644 170 kronor, betydligt mer än basmodellen som börjar på 496 170 kronor. Men för den som söker ultimata prestanda och en unik design, utan att behöva lägga ut pengar på en dubbelt så dyr Model S Plaid, kan nya Model 3 Performance vara värd investeringen. Leveranserna startar under andra kvartalet och leveranstiderna kan kontrolleras på Teslas hemsida.

Det ska bli spännande att se om dessa omfattande uppgraderingar kommer att befästa Model 3 Performances position som en av de mest attraktiva elektriska sportbilarna på marknaden.

Mer info: tesla.com

Geir Gråbein Nordby
(f. 1978): Journalist. Gråbein har aldrig haft något annat heltidsjobb än på Ljud & Bild. Å andra sidan har han varit här nästan halva sitt liv, ända sedan 2001 när han skickade en jobbansökan till fel adress (han ville egentligen till en inspelningsstudio med samma namn). Gråbeins expertis är främst inom hifi, hörlurar och hemmabio, men det händer att han glimtar till med andra kvaliteter också.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

”Ingen” vill ha Tesla Full Self Driving

Första titten på Audi Q6 e-tron

Tesla Cybertruck är i Sverige

Beijing Auto Show 2024: Nya elbilar på löpande band

Billigare Tesla kan komma redan i år

Nyast med en ansiktslyftning: Tesla Model 3 Performance

Toyota Mirai: En riktig mardröm

Ny Mini-modell på väg

Topless och vackert från Maserati

Snart går Mercedes EQS ännu längre

Alfa Romeos första elbil

Tesla Model Y med 600 km räckvidd

Rulla till toppen