Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV
L&B:s Julkalender: Lucka 04Delta

TEST: WiiM Pro Plus

Liten uppgradering med stor betydelse

Fjärrkontroll och bättre ljud har gjort WiiM-streamern till det bästa budgetköpet.

Skrivet av / 2023-09-30 - 11:00
WiiM Pro Plus
Lasse Svendsen

För ett halvår sedan testade vi WiiMs lilla trådlösa Pro-streamer. Som trots sitt namn är en budgetstreamer som stöder både bit-perfect-streaming, Chromecast och AirPlay 2.

Den lilla dosan är det bästa köpet i budgetklassen – men från ingenstans har det också dykt upp en variant av WiiM Pro som heter Plus. Den största skillnaden är egentligen ganska liten på papperet, men den är absolut hörbar.

Foto: Lasse Svendsen

Precis som WiiM Pro kan man streama musik med Bluetooth, via Wi-Fi eller trådbundet till nätverket med en Ethernet-kabel. Plus-varianten stöder även multiroom med AirPlay 2 och Chromecast Home, och kan styras med en app eller röststyrning med Siri, Google och Alexa.

Läs också Billig streaming med högupplöst ljud Med både Chromecast Audio och AirPlay 2 är WiiM Pro klassens bästa musikstreamer.

Det ingår dessutom Bluetooth-fjärrkontroll, samma fjärr som är extrautrustning till WiiM Pro och som har en särskild knapp för röststyrning. Precis som på fjärrkontrollen som följer med Apple TV 4K.

Analog och digital optisk kabel, strömförsörjning och USB-kabel. Foto: Lasse Svendsen

Båda Pro-modellerna stöder en lång rad streamingtjänster: Tidal Connect, Spotify Connect, Qobuz, TuneIn-radio och många fler. Tidal-användare får MQA-stöd i en betaversion, som finns under inställningar i appen. Plus-modellen är även förberedd för Roon, så kallad Roon Ready, och det ska även Pro-modellen bli efter en firmware-uppdatering, sägs det.

Fjärrkontrollen ingår. Foto: Lasse Svendsen

Pro Plus-versionen stöder högupplöst ljud upp till 24 bit och 192 kHz, men har fått en ny digitalomvandlare från AKM och bättre op-ampar till den analoga utgången.

WiiM säger att den nya DACen har sänkt brusgolvet från 102 till 120 dB, vilket är en betydande förbättring. AKM-chippet stöder upp till 768 kHz PCM och DSD512. Den analoga ingången har fått en analog/digital-omvandlare som stöder 32 bit/192 kHz och upp till 2 V-insignaler från externa ljudkällor.

Allt detta har naturligtvis gjorts för att höja ljudkvaliteten i första hand, och funktionaliteten i andra hand.

Bättre DAC, ADC och nya op-ampar ger ett bättre ljud. Foto: Lasse Svendsen

App eller fjärrkontroll

Det går nämligen inte att klaga på streamern när det gäller funktioner. Den stöder inte Apple Music i appen, men det är i princip allt.

Med Google Home eller AirPlay2 kan man streama musiken i flera rum och med de många anslutningarna går det att streama musiken från en ljudkälla, till exempel en skivspelare, till flera rum i huset.

Med både analoga och digitala ut- och ingångar är streamern ganska flexibel. Har man en äldre analog förstärkare kopplar man in Pro Plus via de analoga utgångarna på baksidan, har man en förstärkare med inbyggd DAC – eller en extern DAC – använder man den optiska eller koaxiala utgången på baksidan av den.

I de allra flesta fall kommer det att ge ett bättre ljud än om man använder de analoga utgångarna. Som även om de låter lite bättre än med de analoga RCA-utgångarna på en WiiM Pro, fortfarande ligger bakom ljudkvaliteten man kan få från de digitala utgångarna.

IMG_9907 IMG_9902 IMG_9903 IMG_9904 IMG_9905 IMG_9906
<
>
Foto: Lasse Svendsen

Allting går att styra från appen, som har både 10-bands grafisk EQ och parametrisk EQ som man ställer in efter egen smak. Eller så väljer man en av 24 förvalda EQ-inställningar.

Grundfunktioner som volym, start/stopp och inställningar kan styras från pekfältet på framsidan av själva streamern.

På utsidan ser WiiM Pro Plus ut precis som WiiM Pro. Foto: Lasse Svendsen

Bättre ljud

Precis som i WiiM Pro stöds bit-perfect, vilket innebär att musiken streamas i sin ursprungliga upplösning – 24 bit/192 kHz blir 24 bit/192 kHz – till DACen i andra änden. Den stöder även gapless-uppspelning.

Men den stora frågan är om man hör de tekniska förbättringarna i praktiken.

Med Short Story, från Arild Andersen Groups album Affirmation, strömmande ur de analoga utgångarna låter musiken bättre fokuserad, basen är tightare och ljudbilden känns fräschare. Jag ska inte påstå att skillnaden är enorm, men ljudet från de digitala utgångarna på en WiiM Pro är lite slappare rent dynamiskt och har mjukare fokus.

När jag byter till den digitala utgången och skickar musiken rakt in i en extern DAC skärps fokus, ljudbilden öppnas och basen blir mer framträdande. I Short Story växer ljudbilden på djupet, slagverk är bättre definierat och detaljer återges tydligare.

Det märks även i The Hard Way med PNAU och Khalid, där basen fyller rummet och den dynamiska kontrasten blir större.

Duetten med Bon Iver och The Nationals sångare Matt Berninger, Weird Goodbyes, har en underliggande baston som kan få det att skallra i barskåpet. Den kommer fram väldigt bra här, och ljudbilden är öppen och har en varm och fyllig klang.

Slutsats

Pro Plus-streamern låter klart bättre än Pro-versionen, men skillnaden är inte så stor att jag tycker att det är värt att uppgradera från Pro till Plus. Men för de som undrar om de ska välja Pro eller Plus är svaret Plus. Med fjärrkontrollen i lådan, bättre ljud både från både den analoga utgången och ingången är det uppenbart att Plus är värd de extra pengarna – och lägger man sedan till att det även låter bättre när signalen går digitalt till en DAC, är valet lätt.

Läs också 5 digitalomvandlare Digitala ljudformat har en enda gemensam lösning för att få äkta highend-ljud: en digitalomvandlare.
Karakter
WiiM Pro Plus
Basic

Ljud & Bild tycker

Styrs med fjärrkontroll eller app. Parametrisk EQ. Stöder multiroom, Chromecast Audio och AirPlay 2. Bit-perfect-streaming upp till 24 bit/192 kHz. Stöder inte Apple Music.

1 reaktion på ”WiiM Pro Plus”

  1. Ni nämner inte att det finns en ännu billigare variant nämligen WiiM mini som är en rund puck. Denna var först ut för ca ett årsen. Den kostade omkring 1000 kr och har samma utrustning men inte ethernet ingång utan går via Wifi. Och har optisk utgång så man kan koppla direkt till extern DAC också. Den har samma streaming processor och ger samma fina ljud.
    Mvh Sten

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Modern nostalgi

Musikstreamern som krossar alla fördomar

Sensationellt bra nätverksspelare

Mycket bra köp

En uppskattad comeback

Med fokus på spåren

Framtidssäker rörförstärkare

En fantastisk musikstreamer – men den kostar!

Till stereo eller hemmabio?

En CD-spelare för evigheten

Bästa budgetstreamern blir bättre

En helt speciell upplevelse

Ljud & Bild
Rulla till toppen