Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Apple TV 4K 128 GB

Mediespelare med muskler

Tredje generationens Apple TV 4K är en blixtsnabb enhet med starka prestanda, en sömlös användarupplevelse och fantastisk bild- och ljudkvalitet. Plugga in den och plocka fram popcornen!

Av / 2022-11-27 - 08:00
Apple TV 4K 128 GB
Audun Hage

Det florerade länge rykten om att Apple skulle lansera sin egen TV-apparat och utmana etablerade tillverkare som Samsung och LG på deras hemmabana. Men teknikjätten från Cupertino har spelat sina kort annorlunda, med en prisvärd mediespelare som du kan koppla in till vilken TV som helst och som ger direkt tillgång till Apples universum av appar, spel och underhållning.

Det visade sig vara ett smart drag, för den lilla Apple TV-boxen har blivit omåttligt populär och har sålts till miljontals hushåll över hela världen. Många slutar helt använda TV:ns egna smartfunktioner när de kopplar in Apple-boxen.

Förra året kom den uppgraderade 4K-versionen med skarpare bild, bättre ljud och smartare fjärrkontroll. Men Apple stannar inte där utan kommer med en ny, uppdaterad version även i år. Två stycken, faktiskt!

Apple TV 4K (2022)
Tredje generationens Apple TV 4K med Siri-fjärrkontroll. (Foto: Audun Hage)

Apple TV 4K i två versioner

Tredje generationens Apple TV 4K finns i två versioner – en med 64 GB lagringsutrymme och Wi-Fi 6 och en annan som växer till 128 GB för ett par hundralappar extra.

Vi tycker absolut att du ska välja den senare, eftersom den dessutom har Gigabit Ethernet, plus andra smarta funktioner som gör den mer flexibel och framtidssäker. Den billigare 64 GB-versionen kan däremot vara praktisk om du vill komplettera med fler enheter runt om i hemmet.

Båda versionerna drivs av den nya A15 Bionic-processorn, som är snabb och energieffektiv. Den utlovar upp till 50 % högre prestanda och bättre flyt i spelgrafik än föregångaren. Operativsystemet tvOS har uppdaterats till version 16.1.1 och ger tillgång till ett brett utbud av smarta funktioner och appar.

Allt styrs av den uppdaterade Siri-fjärrkontrollen, som har samma design och funktionalitet som sin föregångare men som nu laddas via USB-C.

Läs också Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.

Massor av innehåll och uppdateringar

I stort sett alla streamingtjänster är tillgängliga via App Store. Allt från nyare tjänster som Sky Showtime, Pluto TV och HBO Max till etablerade aktörer som Disney+, Netflix och Amazon. På musiksidan finns Spotify, Tidal och många fler.

Dessutom får du naturligtvis Apples egna tjänster Apple TV+, iTunes, Apple Music, speltjänsten Apple Arcade och inte minst Apple Podcasts.

Och listan över tjänster uppdateras dagligen – i motsats till äldre smart-TV-apparater, där apparna har en tendens att bli ”inaktuella”, tappa viktiga uppdateringar och så småningom helt förlora stödet. Just därför kan Apple TV vara en praktisk uppgradering till din gamla 4K-TV.

Eftersom det finns så mycket innehåll är det så klart en fördel med gott om minne. Apple har utökat lagringsutrymmet från föregångarnas 32 och 64 GB till 64 och 128 GB i den 3:e generationen. Det lär räcka ett bra tag. Du slipper i alla fall ta bort appar varje gång du vill lägga till en ny.

Som jämförelse har en Google Chromecast med Google TV – som dock är betydligt billigare – bara 8 GB (med lite drygt 4 GB tillgängligt för app-innehåll), vilket kändes i minsta laget när vi testade den.

Apple TV 4K är större och väger mer än en Google Chromecast, å andra sidan har den också betydligt starkare prestanda. (Foto: Audun Hage)
Läs också Nu får du Google TV på alla skärmar Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.

Kompakt design

Nya Apple TV 4K precis ut som sina föregångare, men har blivit en aning mindre eftersom fläkten har bytts ut mot passiv kylning.

Apple TV är lätt att placera: den kompakta enheten kan ställas var som helst nära TV:n och kopplas in med en HDMI-kabel. En sådan ingår inte i kartongen, så du får räkna med att köpa den separat.

Om du har TV:n stående på en bänk är det fullt möjligt att gömma Apple TV-boxen på baksidan och dra HDMI- och strömkabeln undangömd fram till den. Vi vet av erfarenhet att många professionella AV-installatörer gör detta på ett elegant sätt. Men du kan enkelt göra det själv med kardborreband, tejp eller liknande.

Om du hellre vill ha TV:n monterad på väggen är det enkelt att gömma Apple TV:n i ett skåp. Fjärrkontrollen använder en Bluetooth-signal så den behöver inte riktas direkt, som man var tvungen med de allra första generationerna.

Apple TV 4K - Siri Remote
Apple TV 4K har Siri-fjärrkontroll av aluminium. (Foto: Audun Hage)

Siri-fjärr med röststyrning

Siri-fjärrkontrollen i aluminium ligger bra i handen och ger ett bra kvalitetsintryck. Den kan också användas för att styra enkla funktioner på TV-skärmen, till exempel volym. Knapparna ge ifrån sig tydliga ”klick” när du trycker på dem. Du kan navigera runt med piltangenterna eller svepa med fingret på pekplattan.

Detta kan ta lite tid att vänja sig vid, ibland råkade vi ut för att vi svepte för långt, förbi vad vi ville komma till. Som tur är går det att finjustera känsligheten i inställningsmenyn.

Fjärrkontrollen har relativt få knappar, vi hade kunnat tänka oss en ”rullknapp” med genvägar till de många inställningar du kan göra på Apple TV. Som tur är kan du numera be Siri att ”visa inställningar”, precis som du kan säga ”visa mig actionfilmer” på svenska.

2022-modellen av Siri-fjärrkontrollen har fått USB-C-laddning. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

När du ställer in Apple TV 4K för första gången kan du välja att göra det manuellt med fjärrkontrollen eller automatiskt via iPhone. Båda sätten är relativt snabba och enkla och du behöver inte vara iPhone-användare för att komma igång. Däremot behöver du ett Apple-konto för att kunna registrera och ladda ner betal-appar och -tjänster.

Innan du kan använda dina vanliga streamingtjänster och appar får du räkna med att logga in på dem igen. Vi tycker att Apple kunde ha haft ett mer välfungerande system för att ladda ner och logga in på appar och streamingtjänster som man redan abonnerar på.

Sedan kan det vara värt att ta en titt på inställningarna. Apple-boxen ställer in sig automatiskt efter din TV-skärm, men den har också en rad avancerade alternativ som kan anpassas efter vad din TV-skärm klarar av att visa. Om du har en iPhone kan du även använda den för att göra en snabb och användbar färgkalibrering av skärmen.

Brett formatstöd – nu även HDR10+

På bildsidan stöder Apple TV videoupplösningar upp till 4K och 60 bilder per sekund. Videoinnehåll med 8K-upplösning eller 120 bilder per sekund stöds för närvarande inte och får förmodligen vänta till nästa generation. Däremot kan Apple TV växla mellan olika bildfrekvenser så att de motsvarar bildinnehållet exakt (24 Hz, 50 Hz, 60 Hz etc.) och på så sätt undviker man bildflimmer och ojämnheter i rörelser. Allt kan justeras i menysystemet, så att videouppspelningen blir optimal på skärmen.

Längre fram kommer det även en uppdaterad funktion som heter QMS VRR (Quick Media Switching, Variable Refresh Rate) som gör det möjligt att omedelbart växla mellan olika skärmfrekvenser, utan ”hickningar”.

Apple TV hade redan stöd för välkända HDR-videoformat som Dolby Vision, men nu har den även HDR10+. Det är extra goda nyheter för Samsung-ägare, eftersom deras TV-apparater redan stöder HDR10+, men inte Dolby Vision. Nu blir det alltså mer innehåll som blir tillgängligt i formatet, via både streaming och onlineuthyrning. Till exempel finns nu Apples egna serier i HDR10+, utöver Amazon Prime.

Läs också Samsung TV-ägare? Då ska du läsa detta! Apple TV-appen för Samsung TV strömmar nu innehåll i det öppna HDR10+ formatet som ett alternativ till Dolby Vision.

Kan fungera som ”navet” i ett smart hem

Bland andra nyheter i tredje generationens Apple TV hittar vi stöd för de nya smarta hem-standarderna Matter och Thread. Den senare finns bara i 128 GB-versionen med Wi-Fi + Ethernet.

Matter är ett samarbete mellan Apple, Amazon, Google, Samsung och andra stora tillverkare om en gemensam standard för smarta hem. Thread är ett särskilt protokoll för trådlösa mesh-nätverk som gör det enklare och snabbare för anslutna smarta enheter att kommunicera med varandra i hemnätverket.

Genom att stödja dessa standarder kan Apple TV-boxen fungera som en kommandocentral i det smarta hemmet. Den knyter ihop de olika smarta enheterna i nätverket och gör dem lättare att styra från appar i TV-menyn och med rösten.

Obs! Dessa standarder är fortfarande helt nya och i detta test har vi inte kunnat bedöma alla smarta funktioner som Apple TV 4K kan erbjuda. Det kan tänkas att vi tar en mer ingående titt på dem vid ett senare tillfälle.

Läs också Matter gör äntligen det smarta hemmet smart En ny standard för smarta enheter lovar att det ska bli lättare att få alla hemmets prylar att samarbeta. Och det verkar som om alla tillverkare är med.

Blixtsnabb!

När man väl har kommit in i tvOS-användargränssnittet är man redo för vad Apples underhållningsuniversum har att erbjuda. Utbudet av appar och tjänster är som sagt stort och överskådligt. Och första intrycket är att saker och ting går snabbt – väldigt snabbt!

Vårt testexemplar av Apple TV var modellen med 128 GB och Gigabit Ethernet, vilket öppnar för blixtsnabba hastigheter om man kopplar den med kabel till routern. I vårt fall lyckades vi nå stabila 620 Mbit/s i upp- och nedladdning, vilket bara begränsades av hastigheten på det tillgängliga hemnätverket. Här har Apple TV en klar fördel mot många nya och äldre TV-modeller, som kan vara begränsade till 100 Mbit/s via Ethernet-kontakten.

Den rejäla internetuppkopplingen och inte minst processorkraften gör att Apple TV kan hantera stora mängder data. Här slipper du vänta på tröga appar och menyer som ska laddas.

Tjänsterna dyker upp på skärmen på bråkdelen av en sekund, medan filmer och videor snurrar igång omedelbart. Du kan växla mellan appar och fortsätta titta där du slutade, utan irriterande förseningar eller ”Loading”. Sådant kan man snabbt vänja sig vid..!

Apple TV 4K 128 GB är utrustad med en Gigabit Ethernet-ingång, vilket möjliggör en stabil och snabb internetuppkoppling – bättre än de flesta smarta TV-apparater. (Foto: Audun Hage)
Läs också Smart-TV: Därför suger nätverkskabeln Ethernet-kabeln är ofta den idiotsäkra lösningen för en stabil nätverksanslutning. Men dagens smarta TV-apparater kan få problem.

Strålande bild- och ljudkvalitet

Med så stabila prestanda kan man förvänta sig att bildkvaliteten från streamingtjänsterna blir riktigt läcker. Under testet växlade vi mellan Netflix, HBO Max och Disney+, för att inte glömma Apple TV+. Och det ser verkligen strålande ut.

Serier och filmer med 4K HDR-format (High Dynamic Range) visas med sin fulla potential, med ytterst lite synlig komprimering eller förluster av upplösning. Under förutsättning att man har en stabil internetuppkoppling, så klart.

Apples egen TV+-tjänst är känd för att ha en av de högsta bithastigheterna bland streamingtjänsterna och program som Ted Lasso och The Morning Show hade strålande skärpa, djup och kontrast.

På ljudsidan har Apple TV 4K stöd för en rad ljudformat, mest relevant är Dolby Atmos som är vanligt i mycket streaming-innehåll. Det mindre utbredda DTS:X-formatet stöds å andra sidan inte för närvarande.

Apple TV kan överföra Atmos-ljudsignalerna till TV:n och/eller en kompatibel soundbar via HDMI eARC-utgången. Har du dessutom ett par AirPods Pro eller Airpods Max så kan man även utnyttja Spatial Audio. Den här finessen kodar om surroundljudet så att det fungerar i kombination med stereohörlurar och skickar ut det trådlöst via Bluetooth. Väldigt fiffigt!

Apple TV 4K har en knivskarp och kontrastrik bildkvalitet. Här med ”Ted Lasso” på Apple+. (Foto: Audun Hage)

Även bra för spel

Apple TV 4K är givetvis inget substitut för en tvättäkta spelkonsol som PS5 eller Xbox Series X. Däremot fungerar den helt okej med enklare spelunderhållning.

Det finns ett antal enkla spel som är gratis att ladda ner och genom Apple Arcade kan du abonnera på spel av högre kvalitet för 59 kronor i månaden. Anslut bara en kompatibel Playstation- eller Xbox-kontroll så börjar det roliga.

Slutsats

Tredje generationens Apple TV 4K har fått ett par väsentliga uppdateringar som gör den till en attraktiv mediespelare för väldigt många där ute. Oavsett om du letar efter en gedigen uppgradering till din befintliga TV eller planerar ett nytt och avancerat hemunderhållningssystem är detta en säker vinnare. Vi kan konstatera att både bilden och användningen är smidig och sömlös.

Apple TV 4K kostar betydligt mer än exempelvis Googles Chromecast 4K. Å andra sidan har den mer processorkraft och lagringskapacitet, avancerade bild- och ljudformat och rent allmänt häftigare prestanda med appar och spel. Tack vare detta kan den också överträffa många av TV-tillverkarnas egna användargränssnitt. Vi ger den vår klara rekommendation!

Karakter
Apple TV 4K 128 GB
Premium

Ljud & Bild tycker

Den uppgraderade 128 GB-versionen har gott om lagringsutrymme, blixtsnabbt internet och ett snyggt användargränssnitt. En fin uppgradering som kan ge din TV nytt liv! Fjärrkontrollen och menysystemet kan kräva lite tillvänjning om du kommer från andra system och användargränssnitt.

1 reaktion på ”Apple TV 4K 128 GB”

  1. Conny Ljung

    Hur skulle den nya Apple tv funka med en projektor som inte är 4k?
    Förstår ju att man inte kan få ut 4k, men skulle man vinna något mot förra generationens Apple tv som jag har nu?

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Sony HT-A9: Vilket surroundljud!

Ljud & Bild
Rulla till toppen