Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Google Chromecast med Google TV

Ger din gamla TV nytt liv

Google Chromecast ger TV:n nytt liv och nu har den fått både fjärrkontroll, Google TV – och 4K. Men ett problem också.

Av / 2022-06-29 - 09:00
Google Chromecast med Google TV
Geir Gråbein Nordby

TV-tillverkarna slåss om vem som har den bästa smart-TV-tjänsten. Det finns inga gränser för hur bra de senaste TV-apparaterna är, med allsköns appar och funktioner. Men hur blir det när din helt nya TV inte längre är så ny?

Det finns många gamla TV-apparater där ute som har en bild som håller måttet, men de smarta TV-tjänsterna är antingen föråldrade eller helt frånvarande. Som tur är finns det billiga lösningar som gör att du inte behöver köpa en ny TV. De mest kända och populära är Apple TV och Google Chromecast.

Chromecast with Google TV and Chromecast PhotoGeirNordby
Den senaste Chromecasten med Google TV har fjärrkontroll. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med eller utan fjärrkontroll – det har varit frågan

De flesta känner till Chromecast som en smart liten grunka som gör att du kan öppna en streaming-app i mobilen och skicka vidare video och ljud till din TV via det trådlösa nätverket genom att klicka på en ikon i hörnet av mobilskärmen. Hittills har Chromecast Ultra varit Googles enda produkt som ger 4K-upplösning och HDR, och som dessutom stöder ljudformatet Dolby Atmos. Men den versionen har inte gått att köpa ett bra tag.

Apple TV har däremot varit alternativet om du velat ha ett separat app-gränssnitt på TV-skärmen och en fjärrkontroll att klicka runt mellan apparna med. Ett mer traditionellt smart TV-gränssnitt, med andra ord. Apple TV 4K i senaste version måste du välja om du vill ha högsta bildupplösning, Dolby Atmos och rent allmänt det bästa stödet.

Chromecast with Google TV Lifestyle
Foto: Google

Chromecast med Google TV … och fjärrkontroll

Nu har dock Google Chromecast äntligen fått en fjärrkontroll. Och dessutom Google TV-gränssnittet som vi sett i TV-apparater från bland annat Sony, Philips och TCL. Det är ett väldigt bra smart-TV-system, där du kan ladda ner massor av olika streamingtjänster och andra Android-appar, och sedan styra dem med fjärrkontrollen.

I sin senaste version närmar sig Chromecast alltså Apple TV med stormsteg och har nu blivit ett fullgott alternativ för de som föredrar Androids gränssnitt före Apples, även när de tittar på TV. Det förvandlar helt enkelt vilken TV som helst till en Android-TV! Priset är också lågt, man måste hosta upp närmare 2 000 kronor för en Apple-box men Google-prylen kostar bara 800 kronor. Den är nästan löjligt lite, med tanke på allt den kan göra.

De gånger du fortfarande vill casta innehåll kan den nya Chromecast göra det också. Apple har sitt alternativ i form av AirPlay, så nu är de två mer lika än någonsin.

Google TV HBO Max
Chromecast med Google TV ger Google-gränssnittet på vilken TV som helst. Här är en Panasonic-TV som äntligen har ”fått” HBO Max. Foto: Geir Gråbein Nordby

Överskådlig smart-TV

Google TV är ett väldigt smart och överskådligt TV-gränssnitt, där du i princip hittar precis alla appar du behöver. Netflix, HBO, Disney+ och faktiskt även Apple TV+, och i stort sett allt annat finns där. Även lokala TV-tjänster, uppspelning av lokala filer via Plex samt verktyg som nätverkshastighetstest, webbläsare, nätverksdiagnostik och mycket annat. Om du vill kan du röststyra enheten med en knapp på fjärrkontrollen eller använda piltangenterna.

Vi märker att det går mycket snabbare att klicka runt med fjärrkontrollen än till exempel på min egen Sony OLED-TV (A90J). Bildkvaliteten går inte heller att klaga på och eftersom Chromecast stöder både 4K och HDR, och dessutom Dolby Vision, kan du titta på filmer och serier i den kvalitet du vill. Om du har en 4K-TV eller projektor av hög kvalitet får du ut maximalt ur din Chromecast. Och eftersom den även har Bluetooth-anslutning till externt ljud slipper du dra långa kablar från projektorn till en ljudanläggning.

Chromecast with Google TV Dolby Atmos
Äntligen får vi ut Dolby Atmos från vår Panasonic-TV från 2018. Foto: Geir Gråbein Nordby

Lite krånglig inloggning

Vad vi saknar, eftersom vi är vana vid Apple TV 4K, är en enklare förstagångsinloggning i appar. Apple låter dig använda mobiltelefonen för att ange lösenord, eller till och med bara dela inloggning direkt från mobilen, men med Chromecast måste du använda piltangenterna på fjärrkontrollen för att skriva användarnamn och lösenord på ett virtuellt tangentbord. Detta kunde mycket väl ha varit mer strömlinjeformat.

Fjärrkontrollen är inte heller bakgrundsbelyst, men som tur är finns det få knappar och det är enkelt att lära sig den. Sedan är det inga problem att använda den i mörker.

Chromecast Voice Remote
Fjärrkontrollen är mycket snabbare än den som ingår till de flesta TV-apparater, men har fortfarande en liten bit kvar till Apple TV. Foto: Google

Testad med halvgammal Panasonic

I entrén har vi en Panasonic TV från 2018, som till vardags visar nyheter och annat innehåll av gemensamt intresse för de som jobbar på redaktionen. Bildkvaliteten var imponerande skarp för prisklassen på sin tid, och TV-bilden är fortfarande bra. Fast inte den allra ljusaste med HDR-innehåll. Men den duger definitivt. Problemet är det ganska förlegade smarta gränssnittet MyHomeScreen 3.0. Ännu så länge har vi inte märkt att stödet några appar har försvunnit, men manövreringen går långsamt, layouten är gammaldags och ingen av apparna stöder Dolby Atmos.

– Man kan inte precis kalla den modern, säger Audun och konstaterar det uppenbara.

Panasonic MyHomeScreen3
TV:n behöver inte vara äldre än från 2018 för att gränssnittet ska se ut som stenåldern. Här en Panasonic TV med MyHomeScreen 3.0. Foto: Geir Gråbein Nordby

Med den senaste Chromecasten inkopplad får vi både ett mycket läckrare och snabbare gränssnitt, plus Dolby Atmos ut genom ARC-kontakten på TV:n. Vi bekräftade detta med soundbar-högtalaren H/K Citation MultiBeam 1100, både genom TV:ns ARC-utgång och med Chromecast direkt till högtalarens HDMI-ingång.

– Det här är något helt annat! Nu kan vi äntligen få lite ordentligt ljud här i lobbyn!

Du behöver nämligen inte den modernare eARC-standarden för att få ut Atmos ur streamingtjänsterna, eftersom det då packas som komprimerad Dolby Digital+ och inte förlustfri TrueHD. Som kräver mer bandbredd och som ändå inte är relevant för streamingtjänster.

Dessutom kan man använda TV:ns och Chromecasts fjärrkontroll om varandra, tack vare en fiffig funktion (CEC) i HDMI-anslutningen.

– Det här funkar, utbrister jag.

Chromecast with Google TV gaming
Man kan spela på Chromecast med Google TV. Men de flesta spel behöver en handkontroll, som Stadia-kontrollen. Foto: Geir Gråbein Nordby

För spel?

Apple TV 4K också är en ganska så duglig spelkonsol, med en kraftfull processor och dessutom 32–64 GB lagringsutrymme, men Chromecast med Google TV är mer begränsad. För det första har den bara 8 GB totalt lagringsutrymme, med drygt 4 GB tillgängligt för app-innehåll. Det inkluderar film- och musiklagring offline, så detta måste nästan betraktas som en ren streamingenhet för innehåll som lagras i molnet.

Det finns dock ett par spel som går att laddas ner till Google TV och du kan välja att ansluta Googles spelkontroller eller använda en Android-mobil som styrenhet genom att ladda ner AirConsole. Men den bästa spelkänslan får du med Stadia-appen, som är Googles streamingtjänst för spel. Detta fungerar med Googles spelkontroller och spelen fungerar mycket smidigt med den.

Chromecast with Google TV resolution
Största nackdelen är att bildhastigheten måste ställas in manuellt. Foto: Geir Gråbein Nordby

Upplösning och frekvens måste ställas in manuellt

Även om vi älskar nya Chromecast, som andas nytt liv i slitna TV-apparater, har den ett dumt irritationsmoment. Nämligen att den inte stöder automatisk bildfrekvens (AFR), så du behöver veta vilken bildfrekvens innehållet du ska titta på har.

Det mesta TV-innehållet du streamar har 25 eller 30 Hz, beroende på om det är europeiskt eller amerikanskt. Hollywood-filmer har å andra sidan oftast 24 Hz. Ska du spela spel så är det 50 eller 60 Hz som gäller. Resultatet är att du måste gå in i menyn och välja upplösning och bildhastighet med jämna mellanrum!

Det enklaste är att bara ställa in dosan på 4K 25 fps och inte bry sig om när en bildruta klipps eller dubbleras här eller där. Men man vill ju se innehållet så som det är gjort, och då orsakar det här lite huvudvärk! Förhoppningsvis kommer det en uppdatering så småningom.

Chromecast with Google TV Lifestyle GeirNordby
Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Chromecast med Google TV är smart-TV-prylen som Google borde ha gjort från början. Här får du nämligen komplett Google TV-funktionalitet i en liten grunka med fjärrkontroll och Ultra HD-kvalitet som för bara några hundralappar förnyar din gamla TV. Eller projektor.

Det är en fröjd i vardagen, med ett mycket smidigare och snabbare gränssnitt än de flesta TV-apparater. Det är en bit kvar till Apple TV här, men för de här pengarna är det lätt att förlåta.

Du kan spela via Stadia-appen, då behöver du en trådlös Stadia-kontrollenhet också. Men vi misstänker att fler än 90 procent av användarna kommer att använda sin Chromecast för TV-streaming. Då fungerar den utmärkt.

Bortsett från att den inte stöder automatisk skärmfrekvens, vilket vi hoppas kommer i en framtida uppdatering.

Karakter
Google Chromecast med Google TV
Basic

Ljud & Bild tycker

Smart-TV med 4K, HDR och Dolby Vision för en billig peng! Intuitivt och bra gränssnitt, enkel styrning med fjärrkontroll. Ger gamla TV-apparater en välbehövlig uppdatering. Bara 8 GB lagringsutrymme, med drygt 4 GB tillgängligt för appar och offline-innehåll. Stöder inte automatisk bildfrekvens.

1 reaktion på ”Google Chromecast med Google TV”

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Ta med dig bilden vart som helst!

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Rulla till toppen