Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Samsung The Freestyle 2nd Gen

Jättebild på rekordtid

Med den nya versionen av miniprojektorn Samsung The Freestyle kan du få en stor bild på väggen – snabbt, enkelt och relativt billigt.

Av / 2024-05-14 - 08:00
Samsung The Freestyle 2nd Gen
Audun Hage

Samsung är kända för sina TV-skärmar i allsköns storlekar och prisklasser, men de har också en egen serie projektorer. Av dessa är miniprojektorn The Freestyle den minsta, billigaste – och definitivt den mest flexibla.

Den första generationen lanserades med stort ståhej 2022, men levde inte riktigt upp till förväntningarna. I reklamfilmerna såg den ut som en formidabel ljuskanon, men i verkligheten hade den ganska dålig ljusstyrka och gav ifrån sig en hel del fläktljud. Dessutom verkade de inbyggda smartfunktionerna lite sega.

Nu när andra generationen är här får man hoppas att Samsung har lyckats rätta till några av föregångarens nackdelar – samtidigt som alla fördelarna har bevarats. Den pyttelilla projektorn har nämligen många käcka finesser!

Samsung The Freestyle 2nd Gen med batteripaket (extrautrustning). (Foto: Samsung)

Samsung The Freestyle Gen 2: Miniprojektor med enkel formfaktor

The Freestyle är en bärbar och kompakt smartprojektor som kan projicera en stor bild på olika ytor. Den står på en liten fot som gör att man kan vrida linsen i 180 grader.

Den viktigaste skillnaden mellan första och andra generationen finns i processorn. Freestyle 2nd Gen har fått mer ”hjärnkraft” för att göra att de olika funktionerna går fortare. Själva bildchippet och ljuskällan är däremot oförändrade. Samsung har därför inte åstadkommit någon förbättring av ljusstyrkan – vilket vi gärna hade velat.

Samsung-projektorn hämtar ström från vägguttaget, eller så kan den kopplas till en separat batteribas (extrautrustning). Beroende på kastavstånd och ljusförhållanden ska man i teorin kunna räkna med en bild på mellan 30 och 100 tum.

Men det här är inte projektorn för inbitna hemmabiofantaster med ”proffsiga” inramade dukar i källaren – snarare en lösning för dig som vill ha en snabb och provisorisk bild. För underhållning på resor, i barnrummet eller för ”bildspel” fungerar en sådan här projektor utmärkt.

The Freestyle är fantastisk att titta på med sina kompakta mått: Den cylindriska projektorn står på en liten rund bas och kan vridas 180 grader. Detta gör det enkelt att peka var du vill projicera bilden – på väggar eller tak. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

Med detta i åtanke är Samsung-projektorn en käck historia som passar många användningsområden. Tack vare inbyggt Wi-Fi får den snabb åtkomst till olika appar. Och det märks att den här generationen har blivit betydligt kvickare. Den både svarar snabbare på fjärrkontrollen och laddar apparna snabbare än föregångaren.

Användargränssnittet Tizen är detsamma som används i Samsungs TV-apparater och ger tillgång till ett brett utbud av streamingtjänster.

Alla de mest etablerade tjänsterna som Netflix, Max och Prime finns tillgängliga. Det gäller även Samsungs egen TV+-tjänst som har ett antal kostnadsfria, reklamfinansierade TV-kanaler.

Samsung-projektorn är mycket smidig och enkel att koppla upp. Det tog faktiskt bara 3–4 minuter från det att vi hade packat upp den tills vi hade Wi-Fi och riktat den mot väggen – sedan hade vi en färgglada Baywatch(!)-bild från Samsung TV+ rullande över filmduken.

Om du är en gaming-entusiast kommer du garanterat att gilla att The Freestyle ger direkt tillgång till inbyggda spelstreamingtjänster som Xbox. Då räcker det med att koppla en trådlös handkontroll till projektorn, så är spelet igång.

Projektorn kan också spegla innehåll från mobiltelefonen via AirPlay 2. Men om du vill koppla in fysiska, externa källor – till exempel en PlayStation-konsol – behöver du en extra mini-HDMI-adapter. En sådan borde ha följt med i kartongen, tycker vi.

Om du har planer på att ta med dig projektorn på språng kan det vara en bra idé att skaffa en av Samsungs tillhörande väskor och ett matchande batteripaket. (Foto: Samsung)

Ställer in sig automatiskt

Den viktigaste finessen i Freestyle-projektorn är den automatiska keystone-funktionen. Den korrigerar bildgeometrin i förhållande till projektionsvinkeln och avståndet till väggen. Utan den skulle bilden ha sett väldigt sned och konstig ut!

Tack vare de inbyggda sensorerna lyckas The Freestyle projicera en bild som ser (någorlunda) geometriskt korrekt ut – även när underlaget den står på inte är 100 % vågrätt. Det finns även autofokus, vilket ger helt okej skärpa utan manuella inställningar.

Man bör dock ändå undvika de skarpaste vinklarna och det finns fortfarande en del att hämta genom att sätta projektorn optimalt i 90 grader mot väggen och ställa in skärpan manuellt. Men när det ska göras snabbt och enkelt fungerar funktionen bra. Vi tycker att auto-inställningarna är oumbärliga finesser som helt klart bidrar till att förbättra användarvänligheten.

The Freestyle kan också kalibrera färgerna automatiskt, via Samsung Smartthings-appen och en kompatibel mobil. Den kan användas för att korrigera färgerna när man projicerar mot något annat än en vit, neutral bakgrund.

Bildkvalitet

Freestyle Gen 2 har samma typ av DLP-bildchip med Full HD-upplösning (1920 x 1080 pixlar) som föregångaren. Ljusstyrkan är också densamma, motsvarande knappt 240 lumen.

Detta är fortfarande en relativt blygsam ljusstyrka och för lite för att kunna åstadkomma en stor bild med bra kontrast. En konkurrent som XGIMI Halo+ kan till exempel skryta med runt 900 ISO lumen i ljusstyrka, medan den lite mindre MOGO 2 PRO klarar 400 lumen. Dessa båda är dock inte lika bärbara som Samsung-projektorn.

Freestyle Gen 2 är fortfarande beroende av mörka miljöer för att uppnå användbar kontrast. Men så länge den lilla projektorn får gynnsamma arbetsförhållanden svarar den med en riktigt tjusig bild.

Vi ställde upp projektorn på ungefär två meters avstånd från vår filmduk och fick då en snygg och färgstark bild på cirka 70–80 tum i ett mörkt rum. Och det allmänna intrycket var att bildkvaliteten passade fint för en helkväll med film, spel och annan underhållning.

För det första är bilden förvånansvärt skarp och den lilla Full HD-projektorn klarar av att ge en detaljerad bild, så länge fokus är inställt optimalt. Och så länge belysningen är dämpad ger den en bild med användbar kontrast.

Bilden från projektorn kan givetvis inte jämföras med ljusstyrkan och kontrasten från en TV, och du kan bara glömma att få något extra utbyte av HDR-video (High Dynamic Range). Färgåtergivningen är däremot riktigt snygg, oavsett om man väljer det neutrala Film-läget eller håller sig till Standard eller Dynamiskt.

Det stora partytricket i Gen 2-modellen är så kallad Smart Edge Blending. Om man har två identiska projektorer så kan de kopplas ihop i tandem, ställas upp så att de precis överlappar varandra och tillsammans projicera en ännu större och bredare bild på upp till 160 tum diagonalt. Detta kunde vi inte testa, men vi har tidigare fått det demonstrerat på mässor och funktionen kan passa ganska bra för bildpresentationer och är inte minst underhållande för långfilm i bioformat (2.35:1). Det kräver dock att du har en kompis som har en likadan projektor som du – annars blir det nog för dyrt.

Ljudkvalitet

En annan glädjande nyhet är att Samsung har lyckats dämpa en del av fläktljudet i förra generationen. Det är nu mindre framträdande i ljudbilden och man kan i stället koncentrera sig mer på ljudet i handlingen.

Den inbyggda fullregisterhögtalaren ger faktiskt ett dugligt ljud på egen hand, med fin återgivning av tal och musikaliska rytmer, men det finns förstås mycket att vinna på att koppla in en soundbar – via antingen Bluetooth eller HDMI.

Slutsats

Samsung The Freestyle 2nd Gen är precis som sin föregångare en kompakt och praktisk projektor som gör det enkelt att arrangera film- och fotovisningar var du vill. Tack vare automatiska bildinställningar anpassar den sig själv efter omgivningen. Och med inbyggt Wi-Fi och streamingtjänster ger den enkel tillgång till underhållning.

Den andra generationen har ett märkbart snabbare användargränssnitt, bättre finesser och lägre fläktljud. Det gör användarglädjen betydligt bättre och innebär att den här projektorn är mitt prick för ställen där du inte har plats eller tid att sätta upp en TV-skärm.

Karakter
Samsung The Freestyle 2nd Gen
Basic

Ljud & Bild tycker

Freestyle 2nd Gen har en praktisk formfaktor och ger en stor bild med fina färger. Det smarta användargränssnittet är användarvänligt och snabbt och har bra appar. Den lilla projektorn har fortfarande relativt svag ljusstyrka, men tillräckligt bra bild för 65–75 tum i mörka miljöer.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Vi har testat Marantz flaggskepp

Precision ända ut i fingertopparna

Hemmabio: De här sopar banan med soundbars

Denon har överträffat sig själva

”Osynlig” storskärm med laser

Skrämmande realistisk biobild

Nya Apple TV är ett krutpaket

Laserskarp biobild

Nu får du Google TV på alla skärmar

Ta med dig bilden vart som helst!

Helt galet hemmabioljud

Gnistrande hemmabio med svindyr projektor

Ljud & Bild
Rulla till toppen