Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Philips OLED+986 (65OLED986/12)

I en klass för sig

Philips OLED+986 levererar både utsökt bild och fantastiskt ljud.

Av / 2022-03-27 - 08:00
Philips OLED+986 (65OLED986/12)
Audun Hage

Philips har lyckats med flera starka TV-prestationer den senaste tiden, vi har imponerats av både OLED856 och OLED+936 som haft både bra bildkvalitet och – i det senare fallet – mycket potent ljud.

Men Philips har en ännu större kanon i arsenalen, visar det sig!

Allra längst upp i sortimentet hittar vi flaggskeppsmodellen OLED+986, med en ännu mäktigare soundbar från Bowers & Wilkins. Det här är ”audiofil-versionen” där den engelska tillverkaren har fått friare tyglar och inte har behövt spara på det ljudmässiga krutet. Och det hör man verkligen!

OLED986 RFT 1140x912 1
OLED986 RFT 1140×912 1

Philips OLED+986

Flaggskeppsmodellen från Philips står på en solid metallfot som är täckt med krom och borstat stål, och rakt under skärmen sitter en exklusiv soundbar från Bowers & Wilkins. I TV-sammanhang är det definitivt inte vardagsmat med en sådan högtalarlösning, vi måste nog upp gå upp på B&O-nivå för att hitta något liknande.

Trofasta L&B-läsare känner nog igen designen, som har mycket gemensamt med den äldre OLED+984 som vi testade 2019. OLED+986 har dock förnyats både vad gäller bild och ljud. Den har den bästa OLED-panelen från LG Display, kombinerad med den potenta bildprocessorn P5 AI Dual Picture Engine.

Eftersom det är en Philips-TV vi pratar om så har den givetvis även Ambilight som dirigerar ett stämningsfullt ljus mot bakväggen runt skärmen. Och det visar sig faktiskt vara extra effektfullt på den här modellen, just för att den kan ställas fritt på golvet, utan något bord som skuggar ljuset.

I övrigt är det värt att notera att OLED+986 bara finns i en enda skärmstorlek: 65 tum. Varken mer eller mindre. Det är synd, för vi hade gärna sett en 77- eller 83-tummare med samma kvalitetsnivå på bild och ljud!

OLED986 LP FIDELIO L3 HEADPHONES RGB 011
Philips 65OLED+986. (Foto: Philips)

Solid byggkvalitet

Så fort vi får in Philips-skärmen genom dörren märker vi att det här är en TV utöver det vanliga. Hela konkarongen, med OLED-skärm, högtalare och sockel, väger sammanlagt 56 fullvuxna kilon. Även när vi packar upp och skruvar ihop saker och ting är intrycket att det här är en produkt med extra fin kvalitet och finish.

Även om skärmdelen är väldigt snarlik OLED+936 så finns det ett par små skillnader här och där – som att strömkontakten har flyttats till mitten, så att nätkabeln kan dras ner dold genom sockeln.

OLED986 stand 1 scaled 1 OLED986 stand 2 scaled 1 OLED986 stand 3 scaled 1 Philips OLED986 stand assembled scaled 1
<
>
Foto: Audun Hage

Philips har fler smarta detaljer och vi tyckte att sockeln var enkel att montera. Det enda vi saknar är hjul till sockeln – eller allra helst ett vridbart fäste. Det skulle göra det lättare att flytta eller vrida på skärmen, eftersom den är ganska så tung!

En annan sak man ska vara medveten om: med golvstativet finns det inget praktiskt ställe att placera externa enheter som TV-mottagare, Blu-ray-spelare och liknande. Bäst är att gömma undan dem bakom TV:n eller i ett skåp i närheten. Eller så kan du naturligtvis hänga TV:n på väggen och ha en hylla under.

Obs! Om du vill montera TV:n på väggen medföljer även ett separat fäste till högtalaren på undersidan.

OLED986 IS BANNER PORTRAIT RGB 011
Philips OLED+986 är utrustad med fyrsidig Ambilight-belysning på baksidan. Den fungerar extra bra i kombination med det medföljande golvstativet. (Foto: Audun Hage)

Potent soundbar från Bowers & Wilkins

Det är vanligt att uppgradera TV-ljudet med en extern soundbar, men det bästa är förstås att integrera ljud och bild på ett sömlöst sätt från början. Här har Philips ännu en gång allierat sig med engelska Bowers & Wilkins under utvecklingen av högtalarna.

Soundbar-högtalaren i OLED+986 skiljer sig från den i lillebror OLED+936. Dels är den betydligt större och dels är högtalarkonfigurationen helt annorlunda.

Systemet består av tre dedikerade tvåvägshögtalare (vänster, höger och center) i separata kammare, där centerhögtalarens diskantelement sticker ut på toppen. Elementen är av hög kvalitet och mellanregistret har B&W:s 4-tums Continuum-membran, hämtat från den berömda 800-serien.

Vad OLED+986 däremot saknar är uppåtriktade så kallade Atmos-höjdkanaler, som man hittar på lillebror OLED+936. Med andra ord pratar vi om ett så kallat virtuellt Atmos-system som använder sig av ljudbehandling för att simulera höjdeffekterna. Philips-skärmen kan dock utökas med både subwoofer och trådlösa bakre högtalare som stöder DTS Play:Fi.

OLED986 BS TWEETER KVADRAT CLOTH RGB OLED986 BS TWEETER BOWERS WILKINS LOGO RGB OLED986 BS TWEETER PHILIPS LOGO RGB
<
>
Soundbar-högtalaren från B&W har påkostade högtalarelement, plus ”Tweeter on top”-diskant till centerkanalen. (Foto: Philips)

Användning och finesser

Philips har länge valt Android-systemet till sina TV-modeller, men har hittills inte tagit steget till den senaste Google TV-versionen, vilket bland andra Sony har gjort. Philips använder i stället den snarlika men något äldre Android 10-versionen.

Användargränssnittet känns enkelt och effektivt. Direktsända TV-kanaler och streaming-tjänster som Netflix, Disney+ och HBO Max ligger lätt åtkomliga på startmenyn. Röststyrning via Google Assistant finns också, med hjälp av en inbyggd mikrofon i fjärrkontrollen.

OLED+986 har fyra HDMI-ingångar för anslutning av externa videokällor, men bara två av dem stöder den senaste HDMI 2.1-standarden. Normalt skulle en av dessa användas för att ansluta en extern soundbar – men eftersom Philips-skärmen redan har ett integrerat ljudsystem har du i praktiken två tillgängliga HDMI 2.1-kontakter – tillräckligt för både Xbox och Sony PS5 om det behövs.

OLED+986 stöder även VRR (Variable Refresh Rate), men bara upp till 4K/60 Hz. Den här funktionen justerar kontinuerligt bildhastigheten för att anpassa sig till grafiken från datorer och spelkonsoler. Philips-skärmen har också ett särskilt spelläge med lägre fördröjning, som vi uppmätte till cirka 20 millisekunder. Hardcore-spelare kommer därför att antagligen hitta en mer passande skärm i Philips OLED806/856, som både stöder 4K/120 Hz och har en något kortare fördröjning.

Bildkvalitet

På bildsidan är OLED+986 så gott som identisk med OLED+936, som imponerade på oss med starka bildprestanda. Och eftersom storebror har samma typ av bildpanel och videoprocessor som sin lillebror är det ingen överraskning att även den här versionen ser bra ut.

Vi har testat båda Philips-modellerna sida vid sida och kan skriva under på att de ser väldigt lika ut. Storebror har dock en liten fördel i sättet den fördelar Ambilight-ljuset: eftersom det står på en smal, fristående sockel får man betydligt större nytta av ljuset som skiner nedåt. I praktiken blir hela väggen runt TV:n en del av handlingen!

Obs: Den här skillnaden utjämnas säkert om båda TV-apparaterna hängs på väggen, utan någon bänk nedanför.

Philips P5-videoprocessor använder sig av alla knepen i boken för att göra bilden skarpare och mer kontrast- och färgrik. Det extremt färgglada och supersläta Livlig-läget är ett bra exempel på detta. Men om du föredrar att titta på filmen när den är mer lik vad regissören hade i åtanke så kan du också välja mer neutrala bildlägen, som Filmmaker Mode.

Vi kollade bland annat in säsong 4 av Formula 1: Drive to survive på Netflix och blev genast påminda om OLED-skärmarnas fina kontrast och färgåtergivning. Nya filmen The Adam Project, i scenen där den unge Adam Reed trevar sig fram genom en mörk skog med sin hund, är också full av djup och glittrande ljuseffekter. Kombinationen av exakta färger och jämn ljusfördelning – utan några fel från en bakbelysning – skapar en oerhört naturtrogen och fängslande bild.

OLED+986 befinner sig definitivt i highend-klassen och kan enkelt mäta sig med andra flaggskeppsmodeller som Sony A90J och Panasonic JZ2000 på många områden. Den har alla välbekanta kvaliteter på plats, med en nästan bottenlös svartnivå och gnistrande kontrast. Den ljusstarka OLED-panelen fungerar utmärkt i ljusa miljöer, och från olika betraktningsvinklar, utan att färgerna ser bleka ut.

En sak som dock är värd att notera är att Philips har en tendens att överdriva svärtan en aning. De allra mörkaste detaljerna – snäppet över kolsvart – kan försvinna i vad man på fackspråk brukar kalla för black crush. Detta går dock att kompenseras för genom att kalibrera TV:n och/eller höja ljusstyrkan ett par steg.

Philips 986 har också, som de flesta OLED-modeller, ett relativt blankt skärmglas. Därför lönar det sig att tänka igenom placeringen i förhållande till fönster och se till att man har bra solskydd och så vidare för att undvika onödig ”spegling” av omgivningen. Om du har svåra ljusförhållanden i rummet är det värt att nämna att exempelvis Samsungs Neo QLED-skärmar har ännu högre ljusstyrka, i kombination med ett mattare frontglas. Fast då får du å andra sidan inget Ambilight.

Ljudkvalitet

Även om bildkvaliteten är utmärkt så är det framför allt på ljudsidan som OLED+986 sticker ut bland andra TV-apparater i highend-klassen. Här är Philips-skärmen helt enkelt i en klass för sig!

För oss om umgås mycket med lyxiga ljudprodukter borde det inte nödvändigtvis komma som någon större överraskning. Men ljudet från OLED+986 är väldigt finkornig och upplöst, på en nivå som man förknippar med just lyxiga hifi-högtalare. Här hör du verkligen allt, från de små känsliga detaljerna i en klassisk orkester till den råa, sprudlande dynamiken i ett filmljudspår.

Det första som slår oss är den klara röståtergivningen. Den är redan helt utmärkt i lillebror 936, men här låter röster så verkliga och närvarande att det nästan känns spöklikt. Sinnena skärps och man sugs direkt in djupare i handlingen.

B&W:s rejäla soundbar målar upp en stor och bred ljudbild, som faktiskt är ännu större och mer detaljerad med 936-modellen. Den går långt bortom själva skärmen, men är samtidigt väl kopplad till handlingen. Hur bra lillebror än är så har den ett ljud som är betydligt smalare och mer grovkornigt.

Rumskänslan går det inte heller att klaga på. Även om OLED+986 måste klara sig utan renodlade Atmos-högtalare så tyckte vi att surroundeffekterna i praktiken var ungefär lika bra, tack vare den allmänt högre ljudkvaliteten. Så om du tillhör de riktiga audiofilerna så är det storebror du ska välja.

På grund av den fina ljudkvaliteten fungerar OLED+986 även utmärkt för att lyssna på musik. Oavsett om du gillar att titta på musikvideor på YouTube eller föredrar att ha Tidal eller Spotify-appen spelande i bakgrunden kan detta vara en bra ersättning för trådlösa musiksystem av relativt hög kvalitet.

Philips OLED986 vs OLED936 scaled 1 Bowers Wilkins ASW610 scaled 1 Philips OLED986 subwoofer output scaled 1 Philips Subwoofer output scaled 1
<
>
Vi var så klart extra nyfikna på skillnaden i ljudkvalitet mellan OLED986 och OLED936. Och eftersom vi har lillebror stående precis bredvid var det lätt att jämföra! Både med och utan subwoofer. (Foto: Audun Hage)

Kan ha separat subwoofer

För den som vill ha ännu bättre ljud går det att koppla in en separat subwoofer till Philips TV via linjeutgång på baksidan. Den här gången gjorde vi slag i saken och lånade en passande B&W-subwoofer från HiFi Klubben. Närmare bestämt en ASW610 med ett 10-tums baselement.

Philips ger inga speciella justeringsmöjligheter för subwooferkanalen, förutom att slå på och stänga av ljudsignalen. Inställningar som nivå, delningsfrekvens och fas måste därför göras på subwoofern. Men annars är det plug-and-play!

Att ansluta en ordentlig hifi-subwoofer till en TV som redan har ett tämligen påkostat ljudsystem kan verka som en överdrift. Men det kan vara helt rätt.

Vi upptäckte att subwoofern – precis som förväntat – gav ljudet en extra dimension. Ljudbilden växer, musiken får större djup och ljudeffekterna en saftig punch! Ljudet blev även renare längre upp i mellanregistret, eftersom de andra högtalarna får mindre att jobba med. Detta är med andra ord en uppgradering som klart kan rekommenderas.

Slutsats

I likhet med OLED+936 är OLED+986 en oerhört välgjord och läcker TV. Bilden är både precis och kontrastrik, med god hjälp av det färgrika Ambilight-ljuset. Men storebror går ett steg längre på ljudsidan, med en stark och distinkt ljudåtergivning som påminner mer om riktig hifi än TV-ljud! Ur den synvinkeln är OLED+986 väl värd de extra kronorna för dig som har kräsna öron. Med på köpet får du även en elegant bas som placerar TV:n direkt på golvet.

Det enda vi saknar är ett bättre sätt att flytta eller vinkla skärmen på. Och en ännu större skärm, för den som vill ta hemmabiokänslan ännu längre!

Karakter
Philips OLED+986 (65OLED986/12)
High End

Ljud & Bild tycker

Philips OLED+986 har en kontrastrik bild som är full av färger och liv, och ackompanjerar alltihop med ett förstklassigt ljud. Finns bara i 65 tum. Vi saknar fler storleksalternativ, gärna 77 tum eller ännu mer!

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Ljud & Bild
Rulla till toppen