Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL P745 (98P745)

Billig mega-TV

TCL har byggt upp ett rykte om sig som leverantör av prisvärda storbildsskärmar. 98P745 är deras billigaste 98-tummare någonsin – men hur bra är den?

Skrivet av / 2023-12-05 - 15:00
TCL P745 (98P745)
Audun Hage

TCL 98P745 är en TV som nyligen ”satte fart” på marknaden när den fanns på rea under Black Week för 20 000 kronor. Det är ett rekordlågt pris för en 98-tummare.

Tyvärr hann vi inte testa denna före Black Week – och nu har priset gått upp igen. Men det är nog ändå många som undrar hur den här billiga storskärmen står sig mot andra alternativ – inte minst från TCL:s eget stall.

Sagt och gjort: På ett evenemang i Warszawa, Polen, fick vi några timmar på tum man hand med TCL 98P745. Vi fick även en möjlighet att jämföra med den dyrare 98MQLED80, en modell vi redan har positiva erfarenheter av i 75-tumsversion.

I normala fall föredrar vi att testa TV-apparaterna i lugn och ro hemma, men vi gör ett sällsynt undantag för den här kolossen. Så läs vidare och ta reda på om det här är en TV vi kan rekommendera!

TCL 98P735 är 98 tum på diagonalen – vilket betyder en bild på drygt 2,6 kvadratmeter. Det är mycket TV för pengarna! (Foto: TCL)

TCL 98P745

Till att börja med kan vi bekräfta att 98-tummaren i P735-serien är, tja, stor! Om du inte har sett en sådan här TV på nära håll förut så kan det vara bra att förbereda dig.

Med en bredd på 2,2 meter och en höjd på 1,2 meter – utan förpackning – är detta en TV som kan vara svår att få in genom dörren eller in i hissen hemma. Om du väljer att satsa på en sådan TV rekommenderar vi att kryssa i rutan för hemleverans, och se till att du har ett par starka kompisar på plats när den ska packas upp.

TCL 98P735-serien har en enkel men godkänd byggkvalitet, med fötter monterade ut mot kanterna. Du behöver alltså en två meter bred TV-bänk för att få plats för den här bjässen. Eller så kan den väggmonteras med ett VESA-fäste (extrautrustning).

Foto: TCL

LCD-TV med ”global dimning”

Eftersom 98P745 är gjord för att vara ett billigare alternativ har TCL av naturliga skäl varit tvungna att spara pengar på ett par ställen. Och den viktigaste skillnaden finns i bakbelysningen som LCD-skärmen är utrustad med.

Flera läsare kommer säkert ihåg den solida TCL 98C735 från 2022, som var den första 98-tummaren vi testade. 98P745 använder sig av betydligt enklare teknik och kan därför inte jämföras direkt med den.

De dyrare modellerna från TCL använder så kallad ”full array local dimming” (FALD), där lysdioderna styrs i individuella zoner, medan P745 har en enklare bakbelysning med så kallad ”global dimming”.

Detta är en billigare konstruktion som har betydligt färre lysdioder och mindre avancerad videobehandling. Det innebär också att man inte kan förvänta sig lika bra kontrast, eftersom ljusnivån måste höjas och sänkas samtidigt över hela skärmen.

I gengäld har P745 både 4K-upplösning (3840 x 2160) och en uppdateringsfrekvens på 120/144 Hz, vilket är respektabla specifikationer i prisklassen. Observera dock att den mindre 85-tumsmodellen nöjer sig med en 60 Hz-panel.

Läs också Här är TCL:s nya toppmodeller TCL har imponerat med sina prisvärda LCD-skärmar, och nu står high-end-modellerna för dörren.

Användning och finesser

TCL 98P745 är en ”Google TV” med det numera välkända, Android-baserade användargränssnittet. Det betyder att man har gott om appar som Netflix, Disney+ och HBO Max.

TCL-skärmen stöder också viktiga ljud-/videoformat som Dolby Atmos, Dolby Vision och HDR10+. På ljudsidan kan TCL skryta med ett inbyggt 2.1-högtalarsystem från Onkyo.

Gaming-finesser är också väl omhändertagna med Game Master Pro 2.0, ett dedikerat spelläge med kort fördröjning. Det finns också fyra HDMI-ingångar, varav två är av 2.1-typ med stöd för VRR och uppdateringsfrekvenser upp till 144 Hz.

Foto: Audun Hage

TV eller projektor?

Projektor och filmduk har länge varit det billigaste och mest effektiva sättet att åstadkomma en jättestor och läcker bild i hemmabion. Även projektorer med kort kastavstånd till väggen (så kallat ultra short throw) har blivit populära. Men i och med introduktionen av billiga LCD-storskärmar som TCL 98P745 finns det alltså ett nytt alternativ.

Men varför ens överväga en TV i den här klassen när du kan få en 120-tums bild från en projektor? Det har naturligtvis mycket att göra med användningsområdet och användarvänligheten. En TV-skärm har betydligt starkare ljusstyrka och kan användas i dagsljus utan att behöva täcka för fönstren. Den har också bättre förutsättningar för att återge HDR-video med hög kontrast.

TCL P745 i 98 tum. Foto: Audun Hage

Bildkvalitet

När den tekniska presentationen var ur vägen kunde vi stänga in oss och låsa dörren, luta oss tillbaka och studera bildkvaliteten. Första intrycket är att TCL 98P745 har en skarp och naturlig bild med massor av detaljer. Och så klart STOR!

Det här är vårt första återseende av en 98-tummare på ett tag, men den lyckas ändå imponera på oss – och skrämma oss lite på samma gång. Med en TV av den här storleken kan du sitta tre meter bort och fylla hela synfältet med handling. Det råder ingen tvekan om att både filmer, serier och spel är betydligt mer realistiska upplevelser när bilden är av den här storleken.

När den första wow-känslan har lagt sig kan vi ta en mer kritisk titt på bilden. Och rent kvalitetsmässigt upplevs den som bra, ungefär som förväntat av en överkomlig LCD-TV 2023.

I det här fallet får vi nästan anta att testexemplaret är ”handplockat” av TCL, men det fanns till exempel få ojämnheter som ”dirty screen effect” och liknande. Vilket åtminstone tyder på att själva LCD-panelen håller hyfsad kvalitet.

Men så var det ju kontrasten …

Under testet av 98P745 hade vi även en TCL C805 (MQLED80) stående i samma rum. Och det stod snabbt klart att 98P745 inte kan mäta sig med den på ren och skär bildkvalitet.

I MQLED80 har bakbelysningen i LCD-skärmen ersatts av en nyare generation MiniLED-bakbelysning och lokal dimning som kan justera ljusstyrkan individuellt i fler än 1 000 zoner.

Detta gör att bakbelysningen kan följa bilden som visas på LCD-skärmen mycket mer exakt. Ljusa områden kan förstärkas på samma gång som mörka områden förblir mörka. Detta ger mycket bättre kontrast och är dessutom avgörande för vilken upplevelse man får av HDR-videomaterial.

Läs också Mycket TV för pengarna TCL 75MQLED80 har en väldigt kontrastrik bild full av djup och imponerande färger. Ett mycket bra köp!

TCL P745 vs. MQLED80: Stor skillnad!

Skillnaden mellan lokal och global dimning är ganska påfallande när vi jämför de två TCL-skärmarna – och är speciellt tydlig i den här videon med fyrverkerier:

P745 måste lysa upp skärmen för att återge fyrverkeriet, men samtidigt måste den ”hålla tillbaka lite” för att undvika att mörkret på himlen försvinner helt när hela bakbelysningar är tänd.

Här har MQLED80 en klar fördel, eftersom den både kan tända och släcka vissa delar individuellt. Den lyckas behålla mer av mörkret, men samtidigt skruva upp ljuset mer där det behövs.

Under testet av 98P745 i Warszawa hade vi en TCL C805 (MQLED80) i samma rum, och det var lätt att se att den visade samma scener med betydligt högre kontrast. (Foto: Audun Hage)

 

Och vilken ljusstyrka! P745 klarar bara cirka 300 nits ljusstyrka (mätt i ett 10 %-fönster) medan MQLED80 klarar mer än 1 300 nits, vilket är en bländande stor skillnad.

Med ljusa föremål mot mörk bakgrund är kontrasten inte riktigt i klass med en OLED-TV, å andra sidan är ljuset från raketerna väldigt intensivt.

För oss är det ingen tvekan om saken: den lokala dimningen gör att scenen ser betydligt mer realistisk och verklighetstrogen ut på MQLED80 än på P745. Inte bara är himlen mörkare, även fyrverkerierna verkar betydligt intensivare. Mer feststämning, helt enkelt!

Vi märker också att 98P745 har en något svagare videobehandling än sin större släkting. Vi jämförde ett par YouTube-klipp i Full-HD-kvalitet och det är uppenbart att MQLED80 gör ett bättre jobb med att skala upp videomaterialet till 4K-upplösning, samtidigt som den reducerar oönskat brus och ”jaggies”. På en skärm av denna storlek blir sådana svagheter snabbt märkbara.

Mycket bild för pengarna

Med det sagt är 98P745 är inte ensam om att ha sådana här begränsningar. Och kontrasten är ändå betydligt bättre än vad man till exempel skulle kunna få med en projektor i samma rum.

På plus-kontot har dessutom 98-tummaren 120 Hz, vilket är ett måste på en skärm i den här storleken, samt bra stöd för olika videoformat. Detta är utan tvekan en prisvärd och potent gaming-monitor. Reflektionsgraden är också låg: en stor TV som denna kan lätt fungera som en jättelik spegel, men TCL-skärmen plågas inte särskilt mycket av reflektioner från omgivningen.

98P745 återger rörelser jämnt och utan irriterande hackningar, och lyckas behålla en bra skärpa under snabba panoreringar – vilket gör att den passar för att titta på sport.

Ljudkvalitet

TCL P745 är utrustad med ett 2.1-högtalarsystem från Onkyo, med undermonterade stereohögtalare och en separat bashögtalare på baksidan. Ljudet kan beskrivas som godkänt för en TV av den här storleken, men inte mer. Med musikklipp från YouTube (inklusive Dua Lipas nya Houdini) kunde P745 spela både högt och rent, med duglig fyllighet i basrytmerna.

Högtalarna är placerade på ett sätt som ger ljudbilden bra bredd och matchar skärmstorleken. Å andra sidan skulle nog 90 % av de som funderar på en sådan här TV också tjäna på att välja en passande soundbar, eller kanske allra helst ett separat högtalarsystem.

Konkurrenter?

Rent prismässigt finns det inte många konkurrenter till 98P745. Den närmaste kommer från TCL själva – förra årets modell 98C735 säljs fortfarande i vissa butiker för 45 000 kronor, även om lagersaldona sjunker.

Ovan nämnda MQLED-serie (98MQLED80) kostar 60 000 kronor (riktpris), men går just nu att köpa för 40 000 kronor. Det är fortfarande betydligt mer än vad P745 kostat som lägst, men då har den också betydligt mer avancerad teknik på insidan. Så för den som letar efter en riktigt potent TV till hemmabion är vårt ”stalltips” att hellre välja den. Du får vad du betalar för!

Slutsats

98P745 är den billigaste 98-tummaren från TCL hittills. Med den här TV:n får du först och främst en enorm bild av helt okej kvalitet, med allt underhållningsvärde det innebär. På rea med priser ända ner till 20 000 kronor är den tveklöst ett bra köp.

Däremot är det ingen tvekan om att detta är en budget-TV som har blåsts upp till ett stort format. Även om TCL98P745 har generellt bra bildkvalitet med fin ljusstyrka, bra skärpa och en relativt nyanserad färgåtergivning, har både ljusstyrka och kontrast sina tydliga begränsningar. För den som letar efter den ultimata skärmen till hemmabion kan det vara värt att sikta lite högre, speciellt för HDR-effekter.

Karakter
TCL P745 (98P745)
Basic

Ljud & Bild tycker

TCL-skärmen har en klar och skarp bild med massor av detaljer, plus bra anslutningar och ett snabbt användargränssnitt – till ett bra pris. Kontrasten på den här LCD-storskärmen kan inte mäta sig med de dyrare premiumvarianterna, på grund av en enklare bildpanel utan lokal dimning.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Ljud & Bild
Rulla till toppen