Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: 3 x 75-tums premium-LCD-TV med MiniLED, 120 Hz och HDR

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

STORLEKEN SPELAR ROLL: När du vill ha förstklassiga TV-upplevelse räcker det inte med 55 eller 65 tum. Vi har testat de bästa 75-tummarna i premium-klassen!

Av / 2024-07-05 - 08:00
3 x 75-tums premium-LCD-TV med MiniLED, 120 Hz och HDR
Audun Hage

Produkter i detta test

75 tum håller på att bli en väldigt vanlig TV-storlek här i Norden, allt fler väljer att gå upp i storlek och byta upp sig från sin gamla 55- eller 65-tummare. Köper du något mindre kan du faktiskt anklagas för att vara lite konservativ, med dagens måttstock!

Skämt åsido, det är förmodligen lite för tidigt att betrakta 75 tum som den nya ”folkstorleken”, men det är ändå en storlek som är mitt prick för väldigt många. Om du har en varierad underhållningsmeny som består av sport, filmer/serier och gaming så kommer du garanterat att uppskatta bildupplevelsen som bara en stor TV kan ge.

Den här sommaren är dessutom högsäsong för sport, med både fotbolls-EM, Wimbledon-tennis, Tour de France och de olympiska spelen på schemat. Så det är inte konstigt att många passar på att uppgradera.

I det här grupptestet har vi samlat ihop en trio av helt nya 75-tumsskärmar från Samsung, Sony och TCL. Alla testdeltagare har toppmoderna 120 Hz (144 Hz) LCD-bildpaneler med HDR och en avancerad MiniLED-bakbelysning med lokal dimning för bästa möjliga kontrast. Allt är dukat för en ”trekamp” i premiumklassen!

Större TV ger bättre upplevelser – men det är kvaliteten som räknas

Ljud & Bild har testat många 75-tums TV-apparater under de senaste åren och vår erfarenhet säger oss att det är just i premiumklassen som du får mest valuta för pengarna. I det här segmentet har TV-tillverkarna satsat extra resurser på bildpanelens prestanda, videoprocessning och ljud – allt för att ge dig bättre bildupplevelser.

Med en 75-tums 4K-TV kan du uppskatta de skarpa detaljerna i den högupplösta bilden. Den extra skärmytan kompenserar för vad du förlorar med de svarta fälten ovanför och under bilden i filmer. Dessutom kan du se fram emot en helt annan känsla med sport och spel. En 75-tums TV har ungefär 33 % mer bildyta än en 65-tums och passar bra för tittavstånd på 2–3 meter.

Nackdelen med en stor bild är att skärmkvaliteten blir mer framträdande – därför lönar det sig att investera några extra kronor i bra bildkvalitet.

Tänk på det här:  

  • En typisk 75-tums TV är cirka 170 centimeter bred och 95 centimeter hög, och är perfekt för ett tittavstånd på cirka tre meter.
  • Om du inte har tillräckligt med plats på väggen är det bara att skippa vitrinskåpen eller be hantverkare att flytta en dörr!
  • Och om du fortfarande tycker att 75 tum är för stort – eller inte tillräckligt stort(!) – finns det hopp. Testdeltagarna finns även i andra skärmstorlekar, från 55 tum och ända upp till 98 tum i vissa fall.
De tre som gör upp om segern: Samsung TQ75QN85D, Sony K-75XR70 och TCL 75C855. Foto Audun Hage

75-tummare från 2024 med höga prestanda

Vi har alltså samlat en trio TV-skärmar från Samsung, Sony och TCL, som alla är splitter nya 2024-modeller. Med stöd för de senaste HDR-formaten och en avancerad MiniLED-bakbelysning på insidan är allt klart för förträffliga upplevelser framför skärmen.

Vi har testat TV-apparaterna mot varandra under kontrollerade ljusförhållanden och tittat extra noga på ljusstyrka, kontrast och färgåtergivning, samt rörelser, uppskalning och brusreducering. Dessutom har vi naturligtvis undersökt ljudet, anslutningarna och den allmänna användarvänligheten.

I premiumklassen ställs höga krav på alla parametrar och vi letar efter den TV som ger den bästa totalupplevelsen.

Vilken 75-tums TV lägger beslag på segern? Dags att ta reda på det!

Produkter i detta test

Samsung QN85D (TQ75QN85D)

Bäst med boll

Den här Samsung-modellen ger en riktigt snygg bildkvalitet och är smartare och snabbare än de flesta. Dessutom passar den gnistrande bra för sport och spel!

Samsung QN85D har en läcker och kontrastrik bild, ett smart användargränssnitt och lysande anslutningsmöjligheter – allt i ett slimmat paket.
Saknar stöd för HDR-formatet Dolby Vision.
Läs hela testet

Sony Bravia 7 (K-75XR70)

Filmälskarnas favorit

Sony är tillbaka i svart, och splitter nya Bravia 7 visar sig vara en av de bästa utmanarna i premiumklassen.

Sony-skärmen ger en mycket levande och exakt bild med strålande kontrast och ljusstyrka.
Bara två av de fyra HDMI-ingångarna stöder 4K/120 Hz-videosignaler.
Läs hela testet

TCL C855 (75C855)

Bra allround-TV med häftig kontrast

TCL är kända för sina starka MiniLED-skärmar och årets nykomling C855 har fått ännu fler dimningszoner – det märks på kontrasten.

Gott om kontrast och ljusstyrka gör TCL-skärmen utmärkt för både sport och filmer.
Rörelserna är inte lika jämna och flimmerfria som hos Samsung och Sony, och betraktningsvinkeln hade kunnat vara bättre.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

UEFA Euro 2024 – De bästa TV-apparaterna till fotbolls-EM

Färgsprakande underhållning

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Rulla till toppen