Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: OLED-duell: Samsung S95D vs. LG OLED G4

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Två av årets mest spännande toppmodeller drabbar samman i en prestigefylld TV-kamp. Vilken av dessa OLED-skärmar har den allra bästa bildkvaliteten, Samsung S95D eller LG OLED G4?

Av / 2024-05-03 - 12:00
OLED-duell: Samsung S95D vs. LG OLED G4
Audun Hage

Produkter i detta test

Samsung och LG är två av TV-branschens mest namnkunniga rivaler. Med stöd av sina respektive panelfabriker, Samsung Display och LG Display, utkämpar de två sydkoreanska TV-tillverkarna en stenhård kamp om marknadsandelarna. Nu har de blivit konkurrenter även i det tuffa OLED-segmentet.

OLED-skärmar är kända för sin överlägsna kontrast och djupa svärta, och allt fler tillverkare använder sig av tekniken när de utvecklar nya modeller. LG bidrog till att introducera OLED för elva år sedan, medan Samsung har kommit igen starkt de senaste åren med sin egen QD-OLED-variant.

Samsung S95D vs. LG OLED G4

Det är naturligvis en hel del prestige förknippat med årets nya flaggskeppsmodeller i highend-klassen, Samsung S95D och LG G4. Här har tillverkarna använt all sin tekniska kunskap och den senaste spjutspetstekniken för att ge oss den högsta bildkvaliteten.

Samsung S95D är utrustad med den senaste QD-OLED-panelen med supermatt ”Glare Free”-skärmyta, medan LG OLED G4 har den senaste WOLED-panelen och extra ljusstark MLA-teknik.

Båda är utrustade med de senaste videoprocessorerna, NQ4 AI respektive Alpha 11, som representerar sofistikerad och smart AI-teknik. Målet är att åstadkomma bästa möjliga bild och ljud med hjälp av starkare och smartare processorer.

Dessutom har TV-apparaterna naturligtvis ”det allra senaste” inom produktdesign, intelligenta funktioner och användarvänlighet, som förhoppningsvis kommer att sippra ner till billigare modeller så småningom.

OLED-duell

Vi har haft förmånen att få låna båda flaggskeppsmodellerna i 65-tumsversioner, som kostar de nätta summorna 36 0000 (LG OLED65G4) respektive 40 000 kronor (Samsung TQ65S95D).

I highend-klassen får man lov att ha höga förväntningar. Som vanligt är vi på jakt efter den bästa bilden, men vi lägger naturligtvis också stor vikt vid ljud, funktioner och användarvänlighet.

Gör det supermatta skärmfiltret verkligen någon positiv skillnad för bildkvaliteten? Har Samsung och LG lyckats klämma ut ännu högre ljusstyrka och kontrast ur OLED-panelerna och ger den nya AI-bildbehandlingen ännu skarpare bild?

Vilken av dessa avancerade OLED-TV-apparater ger allra bästa tittarupplevelser? Det är dags att ta reda på det. Klara, färdiga, gå!

Produkter i detta test

Samsung S95D (TQ65S95D)

Samsung S95D: Noll reflektioner!

Samsungs nya OLED-flaggskepp ger häpnadsväckande bildupplevelser – nästan helt utan reflektioner.

Samsung S95D levererar en mycket kontrastrik och färgnyanserad bild från en skärm som är praktiskt taget befriad från reflektioner. Dessutom imponerar Samsung med sin tilltalande design och utmärkta ljud.
Den matta skärmytan kan ha vissa biverkningar, beroende på ljusförhållandena i rummet. Stöder inte Dolby Vision HDR-formatet.
Läs hela testet

LG OLED G4 (OLED65G4)

Den allra bästa OLED-TV:n

Årets toppmodell LG OLED G4 har fått ett par uppdateringar som gör den till en verkligt fenomenal bildmaskin – kanske den bästa vi har sett.

LG G4 är en strålande TV med fantastisk bildkvalitet, mycket bra anslutningar och formatstöd, samt en slimmad och elegant design.
Ljudet är ganska tunt och kan behöva hjälp av en soundbar.
Läs hela testet

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Ljud & Bild
Rulla till toppen