TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Hisense UX (65UXKQ)

Hisense höjer ribban

Toppmodellen från Hisense ger bländande starka bildupplevelser.

Av / 2024-02-09 - 10:00
Hisense UX (65UXKQ)
Audun Hage

Just nu är Hisense ett av de snabbast växande TV-märkena. Den kinesiska tillverkaren är en av de största utmanarna till Samsung på världsbasis och den här säsongen satsar de stort i Norden med ett bredare sortiment än tidigare.

Överst på tronen hittar vi flaggskeppsmodellen ULED X, en bländande stark MiniLED-TV som pekas ut som företagets främsta OLED-utmanare.

Foto: Hisense

Hisense ULED X

Hisense har tidigare utmärkt sig med billiga LCD-skärmar, men i toppmodellen ULED X har de gått hela vägen. UX-serien finns i många olika skärmstorlekar, från 65 till kolossala 110 tum, och har ganska så häftiga specifikationer.

Till en början är det bara 65-tummaren 65UXKQ som går att köpa här hemma. Den har en LCD-panel med kvantprickar och en avancerad lokal dimning. Tusentals små lysdioder är uppdelade i cirka 1400 individuella dimningszoner. Detta möjliggör en mycket exakt och finmaskig ljusstyrning. Den maximala ljusstyrkan ska vara över 1500 nits, och alltihop styrs av en avancerad videoprocessor (Hi-View Engine X) med AI-teknik.

De fysiska måtten på Hisense 65UXHQ. (Foto: Hisense)

 

Hisense UX: Design

Detta är alltså Hisenses flaggskeppsmodell 2023/2024 och redan när vi packar upp den märker vi att skärmen är tyngre och mer ”voluminös” än andra – antagligen på grund av det avancerade innanmätet. Byggkvaliteten verkar gedigen och TV:n vilar på en stabil metallfot i mitten. Skärmen har synliga ”skåror” på sidorna, vilket vittnar om ett lite mer omfattande ljudsystem med 4.1.2-kanals surroundljud.

Det hör till historien att de större UX-modellerna (98 och 110 tum) som lanseras senare i år även kan levereras med en snygg möbel som har ett integrerat ljudsystem – de får dock helt andra prislappar än 65-tummaren.

 

ux_45_r ux_back ux_bezel ux_stand
<
>
(Foto: Hisense)
Läs också Bländande och knivskarp! Hisense 110UX var en av de skarpaste TV-apparaterna vi såg på CES 2024.

Användning och finesser

Hisense kör sitt eget race på smartfronten i form av användargränssnittet VIDAA Smart OS. Det här systemet skiljer sig från det mer etablerade Google TV på vissa områden, med en startmeny och inställningsmenyer i egen design.

Vi har hunnit få lite erfarenhet av VIDAA i tidigare modeller, men här har det fått ett rejält uppsving. UX-serien kör den senaste mjukvaran och har även hjälp av en kraftfull processor och rikligt med internminne. Huvudmenyn har blivit mer överskådlig och det märks att systemet blivit snabbare att använda.

TV:n reagerar snabbt på tryckningar på fjärrkontrollen och laddar menyer och appar på bråkdelen av en sekund. Den svarar också snabbt på röstkommandon, vilket fungerar förvånansvärt bra. Ibland går det faktiskt snabbare att säga kommandona än att pilla med knapparna. Användarvänligheten är smidig och ger ett positivt intryck.

VIDAA har i ett godkänt urval av appar, där de internationella tjänsterna Netflix, Disney+ och Amazon Prime är lätta att hitta. Svenska SVT (och danska DR, dock ej norska NRK ännu så länge) är också lätt att hitta om man väljer rätt region. Med de lokala nordiska apparna på plats framstår VIDAA som en värdig konkurrent till Google TV, Samsung Tizen och LG WebOS.

Hisense UX är ganska välutrustad även på gaming-fronten. Skärmen stöder upp till 144 Hz panelfrekvens med VRR och har ett dedikerat spelläge med kort fördröjning som vi uppmätte till runt 15 millisekunder. Det finns även en särskild spelmeny med genvägar till relevanta inställningar.

Anslutningsmöjligheterna är helt godkända, men i likhet med många andra TV-tillverkare får Hisense UX nöja sig med att två av fyra HDMI-ingångar är 2.1-kompatibla. Det bör dock nämnas att många Samsung- och LG-modeller har full bandbredd på alla fyra. Det hade naturligtvis varit bra om Hisense flaggskepp hade samma stöd.

P1030456 ux_port
<
>
Hisense UX stöder upp till 4K/144 Hz på två av HDMI-ingångarna, de andra två klarar bara 4K/60 Hz. (Foto: Audun Hage)

Bildkvalitet

Hisense UX är en så kallad ULED-TV, vilket är Hisenses smeknamn på LCD-skärmar med MiniLED-teknik. Precis som landsmannen TCL satsar de på LCD-skärmar med MiniLED, för bästa möjliga kontrast och ljusstyrka.

Några av modellerna i UX-serien stoltserar med 5 000 dimningszoner och 2 500 nits, men det är viktigt att notera att det gäller de allra största skärmstorlekarna från 85 tum och uppåt.

65-tummaren i UX-serien nöjer sig med ”bara” 1 400 dimningszoner och 1 500 nits.

Å andra sidan är antalet zoner en sak, hur de styrs i praktiken en helt annan! I fallet med Hisense 65UXKQ kan detta dock översättas till en synnerligen ljus och exakt bild.

Det första intrycket är att Hisense-skärmen – precis som förväntat – ser väldigt dynamisk och kontrastrik ut, med ett imponerande brett färgspektrum.

I naturdokumentären ”Naturens färger med David Attenborough” (finns på Netflix i 4K Dolby Vision HDR) kan vi vältra oss i knivskarpa bilder från djurriket och allt ser fascinerande verklighetstroget ut.

MiniLED-skärmarna har en fördel mot OLED-skärmarna genom att de kan ha en högre kontinuerlig ljusstyrka på hela skärmytan samtidigt, det märker man i ljusa naturscener som dessa. Bilden sprudlar med en generös färgvolym och massor av nyanser, utan att det ser övermättat ut.

Betraktningsvinkeln på denna LCD-skärm är också utmärkt, tack vare en panel av typen IPS. Det går bra att sitta lite ut mot sidan utan att färgerna blir bleka direkt. I kombination med den jämna bakgrundsbelysningen ger detta en bild som är väldigt lätt att gilla.

P1030418 P1030431 P1030440
<
>
(Foto: Audun Hage)

Strålande kontrast – även när mörkret sänker sig

Svärtan är utmärkt, i klass med det bästa vi har sett i LCD-sammanhang. 65UXKQ lyckas återge mörka scener med massor av detaljer, utan att dränka allt i svart (så kallat black crush). Det finns också imponerande få halo-effekter runt ljusa föremål, vilket tyder på en precis lokal dimning.

Vi såg att Hisense-skärmen hade en jämn ljusfördelning och utan typiska problem som dirty screen effect. Vilket återigen vittnar om en panel av god kvalitet. Helt perfekt är allt naturligtvis inte, vi kunde skymta en del vinjettering där skärmen blir lite mörkare ut mot kanterna, men annars fanns det inte mycket att klaga på.

P1030447 P1030459 P1030462
<
>
(Foto: Audun Hage)
Ljusstyrkan (här mätt i HDR Dag-bildläget) är mer än 2 000 nits i ett litet 5%-testfönster.

Hisense UXstöder Dolby Vision IQ-formatet, med en ljussensor som anpassar bilden efter omgivningen. Man kan välja anpassade inställningar för till exempel rörelsekompensation och få bilden som man föredrar den. Det neutrala Filmmaker Mode finns också.

65UXKQ har ett effektivt sportläge, med interpolering som ger mjukare rörelser, och vi märker att detta fungerar betydligt bättre än i exempelvis den billigare U7K-serien. Skärmen hänger med i snabba panoreringar utan att bilden bryts upp eller flimrar.

(Foto: Audun Hage)

Hur är det med konkurrenterna?

Med tanke på att det står ungefär 35 000 kronor på prislappen finns det gott om konkurrenter till Hisense UX. Flera av dessa är 2023 års flaggskeppsmodeller som med tiden har sjunkit rejält i pris. Det ligger nära till hands att nämna Samsungs Neo QLED-toppmodell QN95C, en MiniLED-TV som har liknande kontrast och ljusstyrka, kombinerat med ännu bättre anslutningsmöjligheter, och är en tuff konkurrent att slå för Hisense UX. Vi ska heller inte glömma LG OLED G3, som är en av de bästa OLED-skärmarna från förra året, med extremt bra ljusstyrka för en OLED.

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.
Läs också LG:s nya OLED höjer ribban Vi har just haft LG:s nya 2023-modell OLED G3 på besök i testrummet. Har vi redan nu sett årets bästa TV?

Ljudkvalitet

Hisense har inte sparat på krutet när det gäller ljudet. 65UXKQ är utrustad med högtalare på sidorna och ovansidan av panelen, kombinerat med två dedikerade bashögtalare på baksidan. Det hörs.

TV:n har en kraftfull och bred ljudbild med god talförståelse, plus en imponerande djup och fyllig bas. Den kan spela både högt och rent utan plågsam förvrängning.

Ljudet är naturligtvis inget substitut för en ordentlig soundbar, men definitivt över genomsnittet – så om du ska uppgradera ljudet får du sikta högt, med någon av de bättre Dolby Atmos-modellerna.

Slutsats

Hisense har tidigare utmärkt sig med prisvärda LCD-skärmar. Med UX visar de att de även kan leverera prestanda i den riktiga toppklassen. 65UXKQ har en imponerande skarp och kontrastrik bild som utstrålar ljusstyrka och färg, kombinerat med ett fylligt och underhållande ljud.

Det smarta användargränssnittet har också fått ett lyft, så mycket att Hisense nu kan konkurrera med de andra tillverkarna både när det gäller användarvänlighet och finesser, förutom själva bilden. Vi vill inte påstå att detta är en direkt ”OLED-killer”, men för den som letar efter ett mer ljusstarkt alternativ är Hisense UX definitivt en spännande TV.

Karakter
Hisense UX (65UXKQ)
High End

Ljud & Bild tycker

Hisense UX har en knivskarp bild med superstark kontrast och generös ljusstyrka, plus mjuka rörelser och ett smart användargränssnitt. Bara två av fyra HDMI-ingångar har 2.1-standard.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Nyhet

LB+ Total vecka

Full tillgång till allt innehåll i en vecka

LB+ Total månad

Full tillgång till allt innehåll i en månad

LB+ Total 12 månader

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

39 kr / för 1 vecka
49 kr / för 30 dagar
137,50 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Sonys bästa TV hittills?

Philips-TV med det där lilla extra

Paris 2024 – De bästa tv-apparaterna till sommar-OS

De bästa storskärmarna för sport, film och spel

Är detta Samsungs bästa TV hittills?

Vilken OLED-TV är bäst 2024?

Din egen IMAX-bio

Stort test av billiga 55-tummare

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Rulla till toppen