Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: LG OLED G3 (OLED65G3)

Bästa OLED-TV:n hittills?

Vi har just haft LG:s nya 2023-modell OLED G3 på besök i testrummet. Har vi redan nu sett årets bästa TV?

Av / 2023-04-07 - 09:00
LG OLED G3 (OLED65G3)
Audun Hage

För oss som testar och jämför många TV-apparater varje år är G-serien från LG en av de vi har allra störst förväntningar på. Det är flaggskeppet som har den allra senaste spjutspetstekniken och som LG alltid brukar visa lite extra kärlek när det gäller design och tekniska prestanda.

Jodå, visst finns det mer prisvärda OLED-skärmar där ute i form av A- och B-serien, och vi ska inte heller glömma att C-serien är en fast favorit bland spelare och andra entusiaster. Men för dig som letar efter det allra bästa är det värt att ta en titt på LG:s nya toppmodell i ”G-klass”.

Foto: LG

LG OLED G3 med toppmodern MLA OLED-teknik

Som vanligt har årets toppmodell OLED65G3 ett par exklusiva finesser. Den har en smalare och mer vägganpassad design än sina mindre kusiner, men den viktigaste nyheten finns på insidan: den helt nya ”MLA-OLED”-panelen som utlovar att ta LG-skärmen till nya prestandahöjder.

MLA är en förkortning av Micro Lens Array och en vidareutveckling av Evo OLED-panelerna som vi kommer ihåg från förra året. I korthet handlar det om ett skärmfilter som består av pyttesmå konvexa linser (vi snackar mikrometerstorlek och ungefär 5 000 linser per pixel!) som hjälper till att rikta ut ännu mer ljus från OLED-panelen. Och inte lite heller – LG hävdar upp till 60 % ökning av ljusstyrkan!

LG har även utvecklat en egen bildbehandlingsalgoritm (Brightness Booster Max) som hjälper till att justera ljusstyrkan från scen till scen. Och toppmodellen G3 är alltså den första som är utrustad med allt detta.

LG OLED G3 – design

Det andra speciella med G3-modellen – som även tituleras ”Gallery OLED” – är att den är skräddarsydd för att hängas upp på väggen. Baksidan är helt platt, med spår för kablar och ett väggfäste som gör det möjligt att hänga skärmen tätt intill väggen. Ett passande väggfäste följer med i kartongen och kan smart nog dras ut från väggen när man behöver komma åt kablarna.

Det har inte hänt så mycket på designfronten sedan förra årets G2-modell. G3 har fortfarande en slimmad ram i borstat stål, där bilden går nästan hela vägen ut i kanten – men bara nästan. Vi kan fortfarande skymta en tunn svart ram runt bilden.

Värt att nämna är att ärkerivalen Samsungs Neo QLED- och OLED-modeller låter bilden gå ända ut i kanten, vilket ger en ännu mer sömlös visuell effekt.

Foto: LG

Väggfäste ingår – men sockel är extrautrustning

Många kommer säkert också att betrakta det som en nackdel att det inte följer med något bordsstativ i kartongen. Du måste hänga TV:n direkt på väggen direkt när du får den och vi vet ju av erfarenhet att det kan vara käckt att prova sig fram med placeringen innan man borrar hål i väggen.
Det går givetvis att beställa ett bordstativ, som extrautrustning. Om du vill köpa originalbordsstativet till G3-serien (modellkod SR-G3WU65) så får du räkna med att betala strax under 2 000 kronor.

LG lånade ut ett sådant stativ till oss i samband med testet. Det lutar skärmen ungefär 4 grader bakåt och kan vridas för att ändra riktning på skärmen.

LG OLED G3 design LG OLED G3 design 2
<
>
Baksidan av skärmen är helt platt, med ett infällt spår för väggmontering. Infästningen gör att TV:n kan hängas tätt intill väggen och då använder man sig av väggfästet som följer med i kartongen. (Foto: Audun Hage)

Användning och finesser

OLED G3 är laddad med WebOS 23, som är den senaste versionen av LG:s smarta användargränssnitt. Befintliga LG-ägare kommer att känna igen fjärrkontrollen direkt, det är den senaste generationen av Magic Remote med pekfunktion.

TV:n är enkel att ställa in via fjärrkontrollen eller LG:s egen ThinQ-app. WebOS-menysystemet har användarprofiler där du kan anpassa startskärmen och få rekommendationer baserat på dina tittarvanor. Här får du också tillgång till ett brett urval av de populäraste apparna och streamingtjänsterna

LG har gett de många undermenyerna en ansiktslyftning, så att man snabbare kommer till de olika inställningarna. Man kan hämta fram en sidomeny med relevanta snabbinställningar för bild och ljud utan att behöva täcka hela skärmen. Det gillar vi.

Om du är en inbiten gamer kommer du att uppskatta spelmenyn Game Optimizer. Den ger full översikt över insignalerna och gör att du kan optimera bildinställningarna för olika typer av spel. G3 stöder även VRR, AMD FreeSync och Nvidia G-Sync för bästa möjliga synkronisering med konsoler och PC-grafikkort. Vi uppmätte fördröjningen (input lag) till strax under 13 sekunder i spelläge (1080p/60 Hz), vilket är i klass med de bästa gaming-skärmarna.

LG OLED G3 har även standby-finessen ”alltid på” där TV-skärmen visar olika information när den är avstängd. Till exempel en klocka, väderprognoser eller stämningsbilder. Dessutom startar den blixtsnabbt från standby-läge.

Fjärrkontrollen Magic Remote fungerar fint, men den är gjord av plast precis som de andra LG-modellerna. Vi tycker att G-klassen förtjänar en mer exklusiv premiumvariant.

LG:s WebOS-användargränssnitt är både blixtsnabbt och bekvämt att använda, delvis tack vare pekfjärrkontrollen Magic Remote. (Foto: Audun Hage)

Mycket bra anslutningsmöjligheter

LG har länge tillhört de bästa i klassen på att erbjuda stora anslutningsmöjligheter. G3-modellen kan skryta med fyra helt HDMI 2.1-kompatibla ingångar, som alla har tillräckligt hög bandbredd för 4K/120 Hz-videosignaler.

Det innebär att du till exempel kan koppla in en TV-mottagare, en spelkonsol och en Apple TV till LG-skärmen och ändå ha plats för en soundbar via HDMI eARC-kontakten (ljudretur).

Det hör till historien att flera av konkurrenterna (inklusive flera av årets nykomlingar) fortfarande får nöja sig med bara två 2.1-ingångar.

Om vi ​​fick önska oss något mer så skulle det vara att LG funderade på flytta alla fysiska anslutningar till en separat box. Vill man ha något sådant får man vänta på en annan toppmodell – OLED M3, som får helt trådlös videoöverföring.

Läs också Trådlös OLED-TV från LG Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.

Bildkvalitet: Glödande bra ljusstyrka!

LG:s OLED-skärmar har alltid varit kända för sin kolsvarta svärta, men har också successivt fått starkare ljusstyrka genom åren. Förra årets toppmodell G2 Evo var en klar förbättring på detta område, men i år verkar det som om LG verkligen har kavlat upp ärmarna.

Eftersom LG hävdar stora förbättringar i ljusstyrka började vi våra tester med att kalibrera skärmen och kontrollera hur de påståendena stod sig i praktiken. Och mycket riktigt: ljusstyrkan har gjort ett veritabelt ”hopp” – utan att det verkar ha några negativa bieffekter på bildkvaliteten.

Obs! För att få högsta möjliga prestanda från LG-skärmen måste man stänga av energispar- och eco-funktioner – annars kommer OLED-panelen att ”strypa” den högsta ljusstyrkan och då försvinner lite av poängen. Dessa inställningar finns längst ner i menyn Allmänt under ”Energispar”.

Kalibrering av LG OLED G3. (Foto: Audun Hage)

Vi uppmätte LG OLED65G3 till hela 1384 nits (10 % fönster) i Dolby Vision HDR-läge och 613 respektive 418 nits i testfönster på 25 % och 50 %. Vi har sett liknande siffror från OLED-skärmar tidigare, men då har det brukat vara i dynamiskt bildläge med en väldigt blå ton i vitt.

Att G3 klarar denna ljusstyrka samtidigt som den bibehåller en neutral D65-vitpunkt och endast pyttesmå färgavvikelser är därför riktigt imponerande.

LG-skärmen har också en ytterst neutral och nyanserad färgåtergivning, där framför allt Filmmaker-bildläget imponerar. Med en avvikelse (delta E) på 1,1 i gråskalan och 1,5 i färgerna levererar G3 superkorrekta färger.

På samma gång lyckas LG bevara den goda kontrasten vi förknippar med OLED, mätt till 425 000:1 med ett schackrutigt mönster (ANSI checkerboard). Skärmen levererar också hela 208 nits i helskärmsvit, vilket gör att den kan återge till exempel skidåkning och annat innehåll med mycket vitt utan att verka ljussvag.

(All kalibrering är gjord av av Gorm Sørensen, Procal)

Så vad gör ljusstyrkan i praktiken?

Bra mätresultat är såklart viktigt, men ger det också en bättre bild? I det här fallet är svaret definitivt ja. G3-skärmen har en väldigt behaglig och oansträngd bild, som även ser väldigt bra ut i väl upplysta miljöer.

Vi testtillfället hade vi även en hade OLED-skärm av årgång 2022 (Panasonic LZ1500E) på plats och det är tydligt hur G3-modellen från LG lyckas teckna en ännu ljusare och mer kontrastrik bild.

Den extra ljusstyrkan är särskilt användbar för filmer och serier i HDR-format. Dagsljusscener med mycket sol eller andra högdagrar har en märkbart starkare intensitet i sig.

Med säsong 5 av Netflix-serien Formula 1: Drive to survive går det utmärkt att titta på TV-skärmen i dagsljus utan att tappa ljusstyrka och då finns det dessutom tillräckligt med överskott för att återge de ljusaste effekterna från solsken och glödande bromsar. Golfdokumentären Full Swing ser också utmärkt ut, med en mycket ljus, tydlig och kontrastrik bild från green.

LG OLED G3 Netflix Full Swing LG OLED G3 Netflix Full Swing (2) LG OLED G3 Netflix Drive to survive LG OLED G3 Netflix Drive to survive 2
<
>
LG OLED G3 har en ljusstark bild med saftig kontrast. Här med ”Formula 1: Drive to Survive” på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Krigsfilmen På västfronten intet nytt ser också väldigt bioaktig ut, med bottenlös svärta i de mörka scenerna. Ovan nämnda Filmmaker-läge ger ytterst neutrala färgnyanser, som visar bilden så som producenterna vill ha den, utan någon extra krydda i form av överdrivna färger eller mjuka rörelser.

Föredrar du ändå lite mjukare rörelser med rörelseutjämning (interpolering) aktiverad så går det att välja inställningen Cinema Home.

En annan ljusglimt? Vi har tidigare kritiserat OLED-skärmarna för att ha ett ganska så spegelblankt frontglas, vilket kan orsaka irriterande reflektioner av omgivningen. Därför är det glädjande att se att 2023-modellen med MLA-panel nu har en mindre ljusreflekterande yta. Den är inte supermatt, men gör en märkbar skillnad – tillräckligt för att vi ska kunna titta på film på dagen, utan att ”se oss själva i spegeln” varje gång skärmen visar en mörk scen.

LG G3 är med andra ord en OLED-skärm som tål att tittas på både kvällstid och i dagsljus, ännu bättre än tidigare.

Bild från ”På västfronten intet nytt”. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

LG G3 har en slimmad design, utan någon speciell ”ljudlist” eller påkostad högtalarlösning som du hittar hos några av konkurrenterna. G3-modellen har ändå ett hyfsat ljud i de inbyggda högtalarna, med en distinkt och tydlig röståtergivning som framträder tydligt ur skärmen. Basåtergivningen är tillräckligt fyllig för att ge en bra återgivning av musik och ljudeffekter.

Det finns faktiskt också en virtuell ”surroundeffekt” i filmer och serier: LG-skärmen har inbyggd ljudbehandling (AI Sound Pro) som ser till att ge bland annat Dolby Atmos-innehåll ett extra lyft.

Den kan inte mäta sig med TV-skärmarna som har inbyggda högtalare för detta – till exempel Philips OLED937 eller Panasonic LZ2000 – men är ändå ett steg upp från standardljud.

LG antar nog att många som köper en TV av den här klassen ändå kommer att koppla in en separat soundbar eller ett ljudsystem. G3 stöder naturligtvis Dolby Atmos via HDMI eARC-kontakten, och om du kopplar in en kompatibel LG-soundbar (till exempel S95QR) kan du utnyttja skärmhögtalarna i kombination med den – en funktion som heter WOW Orchestra.

Läs också Äkta bio med highend-soundbar Här är soundbar-högtalarna för dig som vill ha ett riktigt surroundljud och en ordentlig bioupplevelse men inte orkar krångla med separata komponenter och kablar. Fast det kostar!

Slutsats

LG har sett till att ge sin allra bästa 4K OLED-modell G3 en rejäl uppgradering i år. Som vanligt riktar sig toppmodellen till de extra kräsna tack vare avancerad bildbehandling, en uppsjö av finesser och anslutningar samt en skräddarsydd design för väggmontering.

OLED-skärmarna är kända för sin kontrastrika bildkvalitet och med G3 får du bara mer av allt det bra. Bildkvaliteten har fått ett tydligt lyft i år, med betydligt högre ljusstyrka och större ”tryck” i kontrasten. Men det som är mest imponerande är hur TV:n klarar allt detta samtidigt som den bevarar en neutral färgbalans. LG har också hört våra klagomål (äntligen!) och minskat bländningen från den blanka OLED-panelen.

De här förbättringarna gör att LG-skärmen passar ännu bättre för varierat TV-tittande, samtidigt som du får glödande fina filmupplevelser. För de här pengarna tycker vi att LG gott kunde ha skickat med ett bordsstativ, men bortsett från detta förtjänar G3 en klar rekommendation!

Obs: Eftersom LG OLED G3 är den första av årets OLED-modeller vi testar är det för tidigt att säga exakt hur bra den klarar sig mot konkurrerande 2023-flaggskepp som Samsung S95C, Panasonic MZ2000, Philips OLED908 och andra. Men tills vidare kan vi i alla fall säga att ribban är lagd och att konkurrensen kommer att bli stenhård!

Karakter
LG OLED G3 (OLED65G3)
High End

Ljud & Bild tycker

LG OLED G3 har en uppgraderad bildpanel med imponerande kontrast och ljusstyrka som gör detta till en lysande TV för all slags tittande. Plus i kanten för slimmad design med integrerat väggfäste. Väggfäste följer med i kartongen men du måste betala extra för bordsstativ.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vill du läsa hela artikeln?

Med LB+ Total får du tillgång till ALLT innehåll på Ljud & Bild och LB Home

Redan prenumerant? Logga inn.

Vill du ha tillgång till enbart Ljud & Bild eller LB Home?

Klicka här för att beställa Ljud & Bild

Klicka här för att beställa LB Home

Duell: Lågpris på OLED-TV

Hisense ULED: En OLED-killer?

Läcker och balanserad bild

Suverän spel-TV

Bästa TV-apparaterna för små budgetar

Vi testar TCL:s största och billigaste TV

Större och bättre TV

De bästa OLED TV-apparaterna

Större TV med mindre budget

Färgsprakande entertainer-TV

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Rulla till toppen