Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

CES 2023: LG OLED M3 är en trådlös OLED-TV

Ny toppmodell med trådlös videoöverföring.

Av / 2023-01-09 - 15:50
CES 2023: LG OLED M3 är en trådlös OLED-TV

LG visade upp ett antal nya OLED-modeller på årets CES-mässa, men toppade allt med en trådlös OLED-TV. Den nya toppmodellen har en skärmstorlek på 97 tum och är den största OLED-skärmen LG kan leverera.

Storleken i sig är inte ny, eftersom LG lanserade 97-tums OLED förra året. Det stora tekniska framsteget här ligger i den trådlösa signalöverföringen.

 

LG: s trådlösa OLED-TV är en av de största TV-nyheterna på CES 2023, både tekniskt och fysiskt. (Foto: Audun Hage, Ljud & Bild)

Kan trådlöst överföra 4K/120Hz videosignaler

LG OLED M3 kan nämligen överföra bild i 4K-kvalitet, från en separat kopplingsbox på andra sidan rummet, utan några kablar däremellan. På så sätt kan TV:n stå fritt i rummet eller monteras på väggen utan någon synlig ”kabelröra” under.

TV:n kräver trots allt fortfarande ström. Men poängen är att du inte behöver ha en massa HDMI-kablar hängande ner från skärmen och att placeringen blir mer flexibel.

Externa videokällor som TV-mottagare och spelkonsoler, Blu-ray-spelare etc, kopplas till den trådlösa Zero Connect-rutan. Den relativt kompakta enheten kan överföra videosignaler upp till 4K/120Hz med HDR-kvalitet till skärmen. För att klara det använder den ”proprietär teknik” från LG, som enligt uppgift är betydligt snabbare än Wi-Fi 6.

LG säger att lådan kan placeras upp till 9 meter från TV:n. Och för att säkerställa sömlös överföring av data från lådan till TV:n har de utvecklat en algoritm som omedelbart identifierar den optimala överföringsvägen. Det kan anpassa sig till förändringar i rummet – till exempel när någon rör sig mellan boxen och TV:n.

Sändningsenheten Zero Connect Box har en antenn som är riktad mot TV:n. Enligt LG ska den inte påverkas av annan Wi-Fi-trafik. (Foto: Audun Hage)

LG OLED97M3 i praktiken

Vi fick se OLED97M3 i aktion, först i en fashionabel svit på Mandalay Bay, och senare ute på mässgolvet i Central Hall, Las Vegas Convention Center. Och tekniken verkar fungera. Med en 4K Blu-ray-spelare ansluten till sändarboxen var överföringen av signalerna till synes felfria, utan synlig buffring, hackande eller brus.

Men så länge man fortfarande måste dra en strömkabel upp till skärmen försvinner mycket av vinsten, tänker vi. Och när man väl har borrat hål i väggen för ström och dold kabeldragning är ju mycket av arbetet gjort.

Samsung har erbjudit en alternativ lösning på sina toppmodeller i några år – den så kallade One Connect-boxen. Här skickas både ström- och videosignaler via samma kabel och kan därmed uppnå något av samma sak. Den nya QD-OLED-modellen S95C levereras med One Connect i år.

Många har också vant sig vid att använda tevens egna appar, strömningstjänster och spel, och har inte nödvändigtvis så många videokällor att koppla upp – med undantag för Xbox och Playstation då förstås!

Just därför är vi spända på att se hur bra videoöverföring fungerar för spel, när det gäller fördröjningar (input lag). Det ser vi fram emot att kolla när tv:n kommer på testbänken senare i år!

LG OLED M3 – Pris och tillgänglighet

LG OLED M3 kan förväntas till sommaren 2023. Priserna är ännu inte officiella, men eftersom den nuvarande 97-tums G2-serien kostar drygt 250 000 kronor kommer den här modellen förmodligen också att bli dyr.

Lyckligtvis säger LG att M3-serien också kommer att finnas i mindre och billigare 83- och 77-tumsversioner så småningom. Dessa använder också samma nya teknik för högre ljusstyrka som vi hittar i den nya G3-serien.

 

 

LG OLED G2 (OLED65G2)

OLED-TV för extra kräsna

LG:s stilfulla OLED-TV med galleridesign är tillbaka i ny 2022-årgång. OLED G2 har en gnistrande bra bildkvalitet!

Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

Erbjudande

LB+ Total

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home

LB+

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild

LB+ Home

Full tillgång till allt innehåll på L&B Home

49,- / för 30 dagar
119,- / mån
65,- / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Nu vet vi priserna på årets nya OLED-TV från LG

Rulla till toppen