Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

TCL C655: Ny prisvärd TV-modell går från 43 till 98 tum

C655 är en spännande nykomling i mellansegmentet.

Av / 2024-06-01 - 16:49
TCL C655: Ny prisvärd TV-modell går från 43 till 98 tum

När vi besökte TCL:s utställning i Warszawa förra veckan låg fokus helt klart på de största modellerna i X955- och C855-serierna. Men vi får inte glömma de billigare modellerna i C655-serien: TCL har trots allt ett rykte om sig att vara ett budgetvänligt varumärke, och det är först på senare tid som de har gjort sig gällande i high-end- och premiumsegmentet.

Läs också Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent TCL Art TV väntas till hösten och kommer att ha några ganska spännande specifikationer.
Läs också Här är TCL C855 TCL:s nya premiummodell sträcker sig från 65 till 98 tum och utlovar hög prestanda till ett förmånligt pris.

TCL C655/QLED780

En TV ska inte vara för dålig eller för dyr. Och om man letar efter en lite mer prisvärd TV med bra prestanda är de nya modellserierna C655 och C655 Pro värda att notera. Dessa kommer att bestå av QLED LCD-paneler i en slimmad design. Panelerna är av typen VA, som är känd för att ge bra kontrast, men ofta med en något snävare betraktningsvinkel än exempelvis IPS.

TCL-skärmarna nöjer sig med en uppdateringsfrekvens på 60 Hz, men de kan fortfarande ta emot 120 Hz-signaler (t.ex. från spelkonsoler) genom att minska upplösningen till 1080p. Det enda undantaget är 98-tums 98C655, som går till 144Hz (eller 1080p/240Hz). Detta möjliggör smidigare rörelser på TV-innehållet och mindre ”screen tearing”, vilket är praktiskt i spelsammanhang. Ljusstyrkan är specificerad till cirka 450 nits, vilket är tillräckligt bra för vanligt TV-tittande men för lågt för att ge en full upplevelse av filmer och serier i HDR-format.

TCL C655 använder AIPQ-videoprocessorn och har stöd för både Dolby Vision HDR (98 har även Dolby Vision IQ med ljussensor) och Dolby Atmos. Användargränssnittet är som vanligt Google TV.

TCL C655 Pro(QLED810)

Med den så kallade Pro-modellen tar panelens kvalitet ett steg uppåt i form av direkt LED-bakbelysning med lokal dimning (FALD). Den här typen ger vanligtvis ännu bättre kontrast och ljusstyrka. Vi talar dock inte om den toppmoderna MiniLED-varianten som finns i TCL:s dyrare modeller, utan om ”vanliga” lysdioder.

Antalet zoner bör ligga mellan 84/104/128 i respektive skärmstorlek 55, 65 och 75 tum, och ljusstyrkan ligger på cirka 600 nits. Det är långt ifrån de många tusen nits och dimmerzoner som finns på C855 eller X955. Men det är också en prisskillnad på många tusen kronor.

Pris och tillgänglighet

TCL C655 / C655 Pro finns nu tillgänglig hos utvalda återförsäljare. OBS! Dessa modeller säljs även hos Elgiganten, men då under modellnamnen QLED780 (C655) och QLED810 (C655 Pro).

Som alltid är startpriserna för 2024-modellerna något högre än för de utgående 2023-modellerna, men vi kommer förmodligen att se att dessa sjunker i samband med kampanjer och erbjudandeperioder.

PS. Vid den här tiden på året finns det också många bra erbjudanden på utgående modeller från förra årets sortiment. Bland annat TCL C849, som är en mer avancerad MiniLED-TV med betydligt högre ljusstyrka och kontrast än C655-modellerna.

Läs också Prisvärd MiniLED-TV TCL C845 levererar imponerande kontrastrik bildkvalitet till ett bra pris. Jösses vilken ljusstyrka!
Läs också Din egen IMAX-bio TCL har imponerat på oss tidigare med sina prisvärda storskärmar. Men har de vad som krävs för att ta steget upp till highend-klassen? Svaret får vi av toppserien X955 i 98 och 115 tum.

 

Ljud & Bild specificerar att reseomkostnaderna för detta reportage betalades av tillverkaren.
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

IFA nummer 100 är precis runt hörnet

Ljuv musik mellan B&O och TCL

Sov gott med LG OLED-TV

Samsung fokuserar på "supersize"-TV:s

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Rulla till toppen