Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: TCL C845

Bländande ljuskanon från TCL

TCL C845 levererar imponerande kontrastrik bildkvalitet till ett bra pris. Jösses vilken ljusstyrka!

Skrivet av / 2023-07-21 - 09:02
TCL C845
Audun Hage

TCL har etablerat sig som en TV-leverantör som ofta erbjuder mycket bild för pengarna. Den kinesiska tillverkaren har imponerat på oss i flera tester nyligen. Modellen vi tittar på här, C845, har mycket att leva upp till.

C845-serien placerar sig i mitten av modellhierarkin från TCL, strax ovanför budgetmodellerna QLED770 och QLED870/C745. Detta är en premium LCD-modell med så kallad MiniLED-bakgrundsbelysning, vilket innebär ett steg upp i bildkvalitet.  Serien finns i 55, 65, 75 och 85 tum, och Ljud & Bild har testat 55 tums-storleken.

Vi minns väl föregångaren C835, som levererade utmärkt bildkvalitet till ett mycket konkurrenskraftigt pris. C845 följer i samma fotspår, med några intressanta förbättringar under huven.

TCL C845 finns i skärmstorlekar från 55 tum till 85 tum. (Foto: TCL)

TCL C845: Design

Vid första anblicken har TCL-skärmen ett ganska anonymt utseende. Designen är subtil och nedtonad, med mörk inramning och en mittmonterad fot som gör den lätt att placera.

Man kan se att den är lite tjockare än de allra tunnaste LCD- och OLED-skärmarna, eftersom MiniLED-bakbelysningen tar lite extra plats på djupet. Här är det mer fokus på prestanda för pengarna, snarare än lyxig design.

TCL C845 (8) TCL C845 (2)
<
>

Användarvänlighet och finesser

TCL-skärmen kommer laddad med Google TV, vilket är ett användargränssnitt vi verkligen gillar. Google-systemet erbjuder ett brett utbud av appar och tjänster och ger dig anpassade rekommendationer om aktuellt innehåll baserat på vad du vanligtvis tycker om att titta på.

Fjärrkontrollen ligger bekvämt i handen och känns modern. Den är av Bluetooth-typ, och vi märker hur skärmen svarar direkt på kommandon från fjärrkontrollen. Den har även inbyggd mikrofon för Google Assistant, men också onödigt många knappar.

TCL C845 har ett brett formatstöd och är bland annat kompatibel med både Dolby Vision och HDR10+. En ”IQ”-ljussensor tar hänsyn till ljusförhållandena i rummet för att ge optimal bildåtergivning.

På spelsidan finns ett separat spelläge med stöd för bland annat VRR och Freesync, vilket ger en flytande återgivning av spelgrafik. Vi mätte input lag till cirka 16 millisekunder i spelläge (1080p/60Hz).

TCL C845 kan också skryta med bra anslutningsmöjligheter, men här har det inte hänt mycket sedan föregående generation.

Av de fyra HDMI-ingångarna som C845 är utrustad med accepterar endast två av dessa 4K/120Hz videosignaler från till exempel spelkonsoler (faktiskt går C845 hela vägen upp till 144Hz, vilket kan vara en fördel för PC-spelare). De andra två ingångarna är begränsade till 4K/60Hz.

TCL är inte ensam med denna ”två av fyra” indelningen, men det bör nämnas att ett antal modeller från LG och Samsung erbjuder full bandbredd på alla fyra ingångarna.

TCL C845 (7) TCL C845 (1)
<
>

Bildkvalitet

Med C845 tar vi som sagt ett steg upp från de mer prisvärda TCL-modellerna. Liksom sina småbröder använder den en QLED LCD-panel med direkt bakbelysning och lokal dimning. Men här talar vi om en mer avancerad MiniLED-bakbelysning, med en kraftig ökning av antalet dimningsbara zoner (480, 576, 720 eller 896 zoner beroende på skärmstorlek).

Efter att ha haft C845 på testbänken kan vi också slå fast att TCL-skärmen ser väldigt imponerande ut i praktiken. Denna MiniLED-skärm kan främst kännetecknas av exceptionellt god ljusstyrka.

TCL C845 klämmer ut hela 2250 nits i ett litet 10% testfönster (HDR) och klarar drygt 1000 nits i helskärms vitt. Det är bland det högsta vi någonsin har uppmätt – högre än till och med Samsungs toppmodell QN95C. Helt enkelt bländande stark!

Det finns inte heller någon risk för inbränning, som man kan uppleva med vissa OLED-skärmar i extrema fall. Bra att veta.

Bakgrundsbelysningen är inte bara kraftfull, den verkar också mycket exakt: C845 lyckas hålla en bra svartnivå i mörka områden, även när det finns mycket ljus i bilden. Även här kommer TCL-skärmen nära den dyrare Samsung-konkurrenten.

Vi uppmätte ett kontrastförhållande på cirka 13 000:1. Det är inte i nivå med OLED, men är helt klart i toppskiktet bland LCD-skärmar.

TCL-skärmen kännetecknas också av god skärmjämnhet. Det starka ljuset fördelas jämnt över hela skärmen, utan irriterande ojämnheter eller ”dirty screen effect”. Det hela vittnar om en LCD-panel av god kvalitet.

TCL C845 har mycket kraftfull ljusstyrka som är väl lämpad för att titta på TV i ljusa omgivningar. (Foto: Audun Hage)

Kontrastrik bildupplevelse

Den goda mätdatan återspeglas också i en bildkvalitet som är mycket lätt att tycka om. Först och främst gör den kraftfulla ljusstyrkan att C845 kan leverera en levande och kontrastrik bild, nästan oavsett vilka ljusförhållanden man har i sitt vardagsrum. Här är det knappt något behov av att dämpa belysningen eller dra för gardinerna. C845 lyser i kapp med solen!

TCL har också en övertygande svartnivå för långfilmer och annat mörkt material, men vi kan ibland notera lite ljusläckage från MiniLED-bakgrundsbelysningen, hur finmaskig den än är. Det märks särskilt med ljusa undertexter på en mörk bakgrund.

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.

Den nya dokumentärserien, Tour de France: From the Inside på Netflix, är ett bra exempel på vad TCL-skärmen gör bäst: Sport- och utomhusscener med mycket ljus över hela skärmen ger en underbart stark och klar tittarupplevelse. Solskenet, den blå himlen och cykeldräkternas färger lyser mot oss och ger stor realism.

Samtidigt lyckas C845 upprätthålla en naturlig färgbalans, men som de flesta LCD-skärmar är betraktningsvinkeln något begränsad. Du bör helst sitta någorlunda rakt framför skärmen för att få den bästa bildupplevelsen.

TCL C845 (4) TCL C845 (3)
<
>
TCL C845 ger mycket ljus och kontrastrik bildkvalitet. Här från Tour de France: Från insidan på Netflix. (Foto: Audun Hage)

Ljudkvalitet

På ljudsidan har TCL C845 ett 2.1-högtalarsystem från Onkyo, med två högtalare monterade under och en separat subwoofer på baksidan.

Ljudmässigt får vi ett hyggligt intryck av TCL-skärmen, som har ett relativt tydligt och öppet mellanregister. Rösterna kommer tydligt fram, och den extra bashögtalaren ger en bra grund för musik och ljudeffekter.

Med det sagt kommer nog de flesta föredra att uppgradera ljudet någon gång. C845 är utrustad med en HDMI eARC-utgång för ljudsignaler och stöder Dolby Atmos och DTS, så det är enkelt att ansluta en soundbar.

Slutsats

TCL C845 är en utmärkt TV på många sätt. Denna LCD-skärm kännetecknas av exceptionellt kontrastrik bildkvalitet och en ljusstyrka som bränner sig fast på näthinnan! Det snabba och användarvänliga Google-gränssnittet och det breda formatstödet är också värda att nämna. Inte minst har C845 ett bra pris, vilket gör det enkelt att rekommendera denna TV – särskilt för dig som vill ha en skärm med mer ”tryck” i ljuset än en OLED-TV.

Karakter
TCL C845
Premium

Ljud & Bild tycker

TCL C845 levererar en mycket ljusstark och kontrastrik bild, som gjord för att titta på sport och annan underhållning i ljusa miljöer. Liksom de flesta LCD-skärmar ser bilden bäst ut rakt framifrån. TCL-skärmen måste nöja sig med att 2 av 4 HDMI-ingångar har full bandbredd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Lyxig OLED-TV från Loewe

Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV!

Prisvärd MiniLED-TV

Samsung möter LG i OLED-duell

Samsungs nya OLED-TV imponerar

Perfekt utomhus-TV

Rulla till toppen