Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Samsung lanserar flera nya 98-tums TV-skärmar

Nya 2024-modeller ansluter sig till Samsungs 98-tumsutbud.

Av / 2024-06-26 - 10:09
Samsung lanserar flera nya 98-tums TV-skärmar

Samsung presenterar sitt största utbud av storbildsskärmar hittills: TV-tillverkaren erbjuder nu fyra olika 98-tumsmodeller med 4K- eller 8K-upplösning, som lovar att ge oss ”arenakänslan” hemma i vardagsrummet.

Det befintliga 2023-sortimentet kompletteras av den mer överkomliga DU9005 samt QN90D med avancerad Mini-LED-teknologi. Den populära Q80C från 2023 lever vidare i år, och flaggskeppet QN990C med 33 miljoner pixlar i 8K tronar fortfarande på toppen.

Och låt oss inte glömma de exotiska MicroLED-skärmarna: De senare finns i storlekar ända upp till 114 tum, men är i en helt annan klass när det gäller både pris och kvalitet.

98″ Samsung QN990C, QN90D, Q80C och DU9000. (Foto: Audun Hage)

Samsung erbjuder flera skärmalternativ i ”supersize”-segmentet

En stor TV-skärm kan vara pricken över i:et när vi vill följa fotbollsmatchen hemifrån eller titta på filmer och serier från streamingtjänster. Trenden går mot allt större TV-skärmar, och Samsung upplever enligt uppgift en ökad efterfrågan från konsumenter som vill gå upp i TV-storlek.

– Vi utökar sortimentet av supersize-skärmar med fler prisklasser för att öka valmöjligheterna och göra stora modeller tillgängliga för fler. Marknaden för TV på 98” tum och större har fyrdubblats under det senaste året och en av anledningarna är att bildkvaliteten på senare år blivit allt bättre med 4K och även 8K. Det gör att bilden blir riktigt bra även när man kommer upp i riktigt stora storlekar, säger Henrik Aronsson, Vice President Consumer Electronics på Samsung Electronics i Norden, i ett pressmeddelande.

98″ DU9005 – Ett prisvärt alternativ

Samsung TQ98DU9005 är en av de mest spännande nykomlingarna i ”lågprissegmentet” i år, vilket Ljud & Bild redan har skrivit om. Denna 4K LCD-monitor har ett rekommenderat försäljningspris på 49 990 kr, men har redan setts i erbjudande för 27 990 kr. Samsung-skärmen har stöd för 120 Hz bildfrekvens och VRR för bästa möjliga rörelser vid sport och spel.

98″ Q80C – Fortsätter från förra säsongen

Förra året gjorde Samsung 98-tums-TV:n tillgänglig för fler genom att lansera Q80C i Sverige. Det här är en modell som Ljud & Bild redan har testat.

Samsung 98″ Q80C använder en 4K LCD-panel med LED-bakgrundsbelysning och lokal dimning, som drivs av en 4K Neural Quantum-videoprocessor. Denna modell kommer i år att ha ett rekommenderat pris på 69 990 kronor, men har vid upprepade tillfällen setts i erbjudanden kring hälften av detta.

98″ QN90D – Bättre bild med hjälp av AI?

Om vi tar ett (rejält!) steg upp i pris hittar vi TQ98QN90D, som ingår i Samsungs så kallade QLED-modellportfölj för 2024. Denna skärm använder MiniLED-bakgrundsbelysning med lokal dimning (eller Quantum Matrix Technology som Samsung kallar det) för mer exakt ljuskontroll och bättre kontrast. Skärmen drivs av den smarta videoprocessorn NQ4 AI Gen2, med flera AI-drivna bildförbättringar. TV:n har en tunn design (endast 31 mm tjock). Den enda nackdelen verkar vara priset, som ligger på hela 149 999 kronor (rekommenderat riktpris)! Detta blir alltså en prismässig konkurrent till high-end-modellen TCL 98X955.

98″ QN990C – Toppmodellen med 8K-upplösning

Samsung 98QN990C är en av få TV-apparater som kan erbjuda oss knivskarp 8K-upplösning (7680 x 4320 pixlar) i 98 tum. Och här är vi trots allt i en skärmstorlek där du verkligen kan uppskatta den extra bildskärpan! Samsung-skärmen drivs av en Neural Quantum 8K Processor, som använder AI för att skala upp bilden till 8K, oavsett innehåll.

Trots sin gigantiska skärm har 98″ QN990C en ultraslank Infinity Design, endast 20 mm djup och med en One Connect-box som samlar alla anslutningar i en extern enhet.

PS! Ljud & Bild har redan testat QN900D, som är Samsungs senaste flaggskeppsmodell. Denna utmärkta skärm är dock för närvarande endast tillgänglig i skärmstorlekar upp till 85 tum.

Om du vill ha något liknande i 98 tum måste du välja 2023-modellen QN990C, som kommer att finnas kvar i sortimentet fram till slutet av året. Och priset? Svindlande 439 999 kronor (rekommenderat riktpris)!

Samsung MicroLED – TV för de superrika

Gaming på en 110″ Samsung MicroLED-TV? Ja tack! (Foto: Audun Hage)

Om du fortfarande tycker att 400 000 kronor är lite för lågt och har mer pengar att spendera på en TV kan du ta steget upp till MicroLED, som är Samsungs allra häftigaste och lyxigaste TV-skärmar.

Skillnaden mellan MicroLED och vanliga LCD/QLED och OLED är att MicroLED-skärmar inte behöver något filter eller bakgrundsbelysning. Istället handlar det om pyttesmå lysdioder – tunnare än ett hårstrå – som kan tändas och släckas individuellt och som producerar både ljus och färg. Detta eliminerar många av utmaningarna med dagens TV-apparater, till exempel reflexer, dålig kontrast eller ojämn betraktningsvinkel.

Samsung MicroLED finns nu tillgänglig i skärmstorlekar från 76 till 114 tum, med en prislapp på mellan 1,1 och 1,5 miljoner kronor! Det här är uppenbarligen TV-apparater för dem som har en ovanligt hög inkomst eller som nyligen har gjort särskilt bra ifrån sig på börsen, lotteriet eller travbanan.

Vilka andra tillverkare erbjuder 98″ TV?

Samsung är inte ensamma om att erbjuda stora skärmar på 98 tum eller större. Sony erbjuder 98-tums Bravia 98X90L, som ursprungligen lanserades 2023 men fortsätter in i 2024.

En annan tillverkare som har gjort sig ett namn är det kinesiska företaget TCL, som erbjuder 98P745 med flera. Och låt oss inte glömma Hisense, som ofta är representerat på reklamaffischer under årets fotbolls-EM. Den kinesiska tillverkaren erbjuder bland annat 100- tummaren 100U7K.

Oavsett vilken storbildsskärm du väljer är det en bra idé att inkludera leverans och installation som en del av din beställning. På så sätt slipper du hamna i samma situation som den olycklige norrmannen som fick sin 98-tumsskärm krossad strax före fotbolls-EM.

Läs också Ny stor och billig TV från Samsung Den nya DU9005-serien finns nu till försäljning, med en skärmstorlek på 98 tum.
Läs också Samsung TQ98Q80C: Kingsize TV! De som har tillräckligt med plats och pengar för detta monster till TV kan se fram emot extraordinära filmupplevelser! Men i kulissen lurar en kinesisk konkurrent.
Läs också Ny 98" Samsung-TV redo för Sverige Kommer detta att vara ett Black Week-erbjudande, kan man undra?
Läs också Samsung MicroLED: Bländande bildkvalitet, men det kostar ... Kan vi fresta dig med en 110 tums MicroLED-TV för en och en halv miljon?
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Samsung-TV:n krossades

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

Rulla till toppen