Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

Nyhet

Kolla in den här MicroLED-skärmen från Samsung

Kan vi fresta dig med en 110 tums MicroLED-TV för en och en halv miljon?

Av / 2023-05-10 - 21:07
Kolla in den här MicroLED-skärmen från Samsung

Vi har sett MicroLED-skärmar på nära håll vid flera tillfällen på elektronikmässor runt om i världen, men nu har vi fått titta närmare på Samsungs 110-tums MS1A, i ett slutet utrymme med dämpad belysning. Och det är verkligen en syn utöver det vanliga!

Samsung-skärmen var ett av dragplåstren under PowerUp-mässan på X Meeting Point utanför Oslo, där elektronikkedjan Power håller interna kurser och produktpresentationer av de nyheter som snart kan förväntas i butikerna.

Samsung-MicroLED-13 Samsung-MicroLED-4 Samsung-MicroLED-2 Samsung-MicroLED-5
<
>
Bilden går hela vägen ut i kanterna, och skärmen är utformad för att hänga platt på väggen. (Foto: Audun Hage)

Ingen Svensson-TV

Huruvida denna koloss från Samsung kommer att finnas i din lokala Power-butik är dock osäkert: Detta är Samsungs största och dyraste TV-modell, och med stor marginal!

Den extravaganta MicroLED-skärmen som visas i Norge har en storlek på 110 tum och består av 192 MicroLED-displaymoduler, eller ”pusselbitar” så att säga.

TV:n använder en separat kopplingsbox med hela 6 HDMI-ingångar, och den har möjlighet att köra ”split screen” i fyra delar med fyra olika signalkällor samtidigt.

Enligt Samsung kommer den förmonterad från fabriken och levereras i en enorm kartong, förberedd för väggmontering. Med tanke på den prisklass vi befinner oss i kan du som köpare förmodligen förhandla om att få den monterad…

Samsung-MicroLED-11 Samsung-MicroLED-10 Samsung-MicroLED-6 Samsung-MicroLED-9
<
>
Samsung-skärmen erbjuder en tämligen spektakulär bildkvalitet. (Foto: Audun Hage)

Bländande bildupplevelse

MicroLED-skärmar skiljer sig från traditionella LCD- och OLED-skärmar genom att varje liten pixel består av en mikroskopisk ljusdiod, som avger både ljus och färger direkt, utan behov av något färgfilter eller extra lager däremellan. Det ger en matt skärmyta utan reflektioner eller ojämnheter, samtidigt som man får en väldigt jämn och nyanserad färgåtergivning, oavsett betraktningsvinkel.

Och eftersom pixlarna kan tändas och släckas efter behov, ger det en perfekt svartnivå och en kontrast som … är bättre än allt annat vi har sett!

MicroLED-skärmen ger en intensiv, färgstark och kontrastrik bild, och med en bländande ljusstyrka på upp till 4000 nits fastnar den verkligen på näthinnan. Skillnaden är svår att illustrera med bilder, det måste bara upplevas. Föreställ dig kontrasten hos en OLED, i kombination med en ljusstyrka som överträffar de mest fantastiska MiniLED-skärmarna, så får du en aning.

Dyrt nöje

Det er ingen tvil om bildeopplevelsen man kan få av MicroLED er noe for seg selv, men så koster det også deretter. Prisforlangende for en 110 tommers MicroLED fra Samsung er i skrivende stund 1,5 millioner kroner, og den leveres kun på bestilling. Ergo kommer den nok heller neppe på lagersalg eller ”Black Week” tilbud med det første: Dette er altså en TV som henvender seg til de som både har motivasjonen og kronasjene til rådighet, til å betale for en TV i ultra-high-end klassen.

Lyckligtvis har Samsung också merfolkliga” storskärms-alternativ i sortimentet för 2023, och vi fick se fler exempel på detta under PowerUp-showen. Dessa inkluderar en QN90-serie 98-tums och en ny 85-tums CU8005-serie. Både 98QN90 och 85CU8005 är LCD-baserade skärmar, och den senare har 4K-upplösning och 120 Hz, för 21 000 kronor.

Läs också Ny fullträff från Samsung En av Samsungs allra bästa TV-apparater är tillbaka i en ny 2023-version: QN95C är en imponerande syn från alla vinklar, men Samsung har också gjort några intressanta förändringar.
Läs också Har du precis köpt en ny Samsung TV? Läs inte det här ... En lavin av nya Neo QLED 8K-, 4K- och OLED-modeller. Den största skärmen blir hela 98 tum!
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Ny stor och billig TV från Samsung

Apple TV med tvOS 18 får stöd för 21:9-format

Elgiganten: Nu tar TV-försäljningen fart!

Samsung: Den nya The Frame-modellen är här.

TCL lanserar ny TV-modell med bred målgrupp

Här är TCL C855

Här är TCL:s "The Frame"-konkurrent

Här är Panasonics TV-modeller för 2024

Loewes OLED-TV-apparater är nu "Made in Germany"

Enorm 3D-skärm från LG

Här är Samsungs nya TV-modeller 2024: Fulla av AI-funktioner

TCL:s 163-tums X11H demonstrerad i Kina

Rulla till toppen